Nu we de drie weken bereiken van het alom gevierde en massaal gepropageerde tegenoffensief van 2022 september in Charkov, worden gebeurtenissen die aanvankelijk door de oorlogsmist werden overschaduwd, duidelijker zichtbaar, schrijft William Schryver (30 september).

Ten eerste is het duidelijk dat er van juli tot augustus een tamelijk transparante opbouw heeft plaatsgevonden van nieuw samengestelde Oekraïense en aan de NAVO gelieerde troepen (“buitenlandse vrijwilligers”) in het noordoostelijke kwadrant van de oblast Charkov.

De overgrote meerderheid van de Oekraïense troepenmacht bestond uit gevechtsonervaren dienstplichtigen, waarvan een aanzienlijk deel een paar weken “versnelde opleiding” had gekregen op NAVO-bases in Polen, Duitsland en Groot-Brittannië.

Bovendien werd het leeuwendeel van het in die periode geleverde NAVO-materiaal opgespaard voor dit nieuwe leger in plaats van het te verspreiden in andere regio’s langs de 1000 km lange verbindingslijn van Charkov naar Cherson.

Het totale aantal Oekraïense troepen dat in het gebied werd verzameld blijft enigszins onzeker, maar schijnt tussen 35.000 en 50.000 te hebben gelegen, inclusief ongeveer 5000 van de bij de NAVO aangesloten “buitenlandse vrijwilligers” die uiteindelijk als “stoottroepen” voor het offensief zouden dienen.

Het staat ook onomstotelijk vast dat de Russen in de weken voorafgaand aan de Oekraïense aanval de dichtheid van manschappen en materieel in de geografische driehoek gevormd door de rivier de Seversky Donets, die van noordwest naar zuidoost loopt, en de rivier de Oskol, die van noord naar zuid loopt, aanzienlijk hadden verminderd.

De samenvloeiing van deze twee rivieren ligt onmiddellijk ten zuidoosten van Izyum, met het vervoersknooppunt Kupyansk, dat in het noorden aan de Oskol grenst, en Andreevka op de linkeroever van de Seversky Donets in het noordwesten.

De Russen hadden kleine maar voldoende bevoorrade formaties van Donbass-milities en Rosgvardia (Russische Nationale Garde) achtergelaten, gedekt door relatief krachtig artillerievuur over lange afstand, bescheiden luchtsteun en af en toe precisieraketaanvallen op concentraties van Oekraïense troepen.

Zelfs onder Russischgezinde analisten bestaat onenigheid over de vraag of de Russische strategische bevelhebbers dit specifieke gebied al dan niet opzettelijk hebben verzwakt, of dat zij gewoon gedwongen waren het leeg te laten omdat zij niet over voldoende troepen beschikten om het hele front adequaat te bestrijken.

Er zijn overtuigende argumenten voor beide standpunten, hoewel de consensusmening is dat de linie in dit gebied onbedoeld werd verzwakt, voornamelijk omdat de Russische bevelhebbers geloofden dat de op handen zijnde aanval elders zou plaatsvinden.

Ik blijf ervan overtuigd dat het Russische opperbevel zijn linie in dit specifieke gebied opzettelijk verzwakte om de NAVO-commandanten van dit nieuw gevormde leger ertoe te verleiden juist daar aan te vallen, en hen vervolgens doelbewust naar de driehoekige zak te leiden die door de twee rivieren wordt afgebakend, zoals hierboven beschreven.

Mijn argumentatie ter ondersteuning van deze zienswijze is als volgt:

In de eerste plaats mag niet worden vergeten dat de Russische strijdkrachten die het gebied in kwestie verdedigen vanaf het begin van deze nu al drie weken durende strijd op bijna elk moment in de minderheid waren (minstens 5:1). Het is absurd te geloven dat deze ongelijkheid in aantallen niet door de Russische bevelhebbers was voorzien en dat er geen strijdplan was opgesteld om de geografie en de inherente vuurkrachtoverwicht van de verdedigende troepen uit te buiten om een afstraffende tactische terugtocht uit te voeren.

En, achteraf gezien, is het nu duidelijk dat dat precies is wat ze hebben gedaan.

In tegenstelling tot de belachelijk overdreven verhalen over een wanordelijke Russische terugtocht – met duizend vernietigde/verlaten tanks en pantservoertuigen, duizenden slachtoffers en tienduizend gevangenen (ja, zulke aantallen werden in de eerste week van de strijd ademloos gerapporteerd door westerse “deskundige analisten”!) – hebben de Russische troepen een opmerkelijk gedisciplineerde gevechtsterugtocht uitgevoerd, zijn ze door meerdere voorbereide verdedigingslinies gegaan en hebben ze bij elke stap zware verliezen toegebracht aan de Oekraïense manschappen en uitrusting, terwijl ze zelf relatief bescheiden verliezen hebben geleden.

Ja, verschillende steden en dorpen werden onderweg kortstondig verdedigd en vervolgens verlaten. In alle gevallen hebben de Oekraïense propagandisten en hun bondgenoten in de westerse media de glorieuze overwinningen aangeprezen, maar geen van deze verhalen van vermeende krijgshaftigheid heeft de moeite genomen de exorbitante prijs te vermelden die werd betaald voor de bescheiden stukken onroerend goed die zij beweerden te hebben “bevrijd”.

Ook de daaropvolgende “filtering” van “Russische collaborateurs” in elk van deze steden en dorpen werd niet vermeld in de volledig eenzijdige verslagen van de westerse media. In plaats daarvan werd het westerse publiek opnieuw getrakteerd op bewijsvrije gruwelverhalen over barbaarse Russische troepen die zich bezighielden met baldadige verkrachtingen, moorden, plunderingen, martelingen, willekeurige slachtpartijen en massagraven van onschuldige burgers.

Buitenlandse huurlingen schieten inwoners van de regio Charkov neer en filmen het op camera - NAVO nu direct betrokken

Maar ondanks de stroom van waanzinnige propaganda zijn de blitzkrieg-achtige bewegingen van de eerste dagen van het offensief in de tweede helft van september allang tot een bloedige traagheid gedaald, waarbij elke dag honderden mannen en tientallen uitrustingsstukken worden opgevreten, zonder dat de kosten daarvan zichtbaar zijn.

De Russen hebben hun primaire verdedigingslinie op de oostelijke oever van de rivier de Oskol gevestigd. De afgelopen twee weken beweerden Oekraïense rapporten elke dag dat de AFU Kupyansk, dat aan de rivier ligt, had ingenomen of op het punt stond in te nemen. Maar het was nooit waar tot twee dagen geleden, toen de Russische troepen in het oostelijke deel van de stad de stad uiteindelijk aan de Oekraïners overgaven – maar niet voordat ze een bloedbad hadden aangericht dat in geen enkele verhouding stond tot hun eigen verliezen, en niettegenstaande ze voortdurend het hoofd moesten bieden aan een veelvoud van hun eigen aanvalstroepen.

Niet dat er veel infanteriegevechten hebben plaatsgevonden. De Russen hebben, zoals gebruikelijk, de Oekraïense aanvallen vooral afgeslagen met indirect vuur van artillerie en luchtaanvallen, voortdurend gecorrigeerd door drones en spotters.

In de uiterste zuidelijke hoek van de zak verlieten de Russen Izyum vroegtijdig en boden slechts voldoende weerstand om hun terugtrekking te dekken. Ze concentreerden zich toen in de buurt van Liman, op de oostelijke oever van de Oskol, en het was de verdediging van Liman die sindsdien het grootste en bloedigste gevecht van de hele langdurige strijd is geworden.

Gedurende verscheidene dagen worstelden de Oekraïners en hun “buitenlandse vrijwillige” stoottroepen tevergeefs, met aanzienlijke verliezen aan mannen en materieel, om duurzame bruggenhoofden over de Oskol te vestigen. Uiteindelijk zegevierde hun superieure aantal en stuwden ze hun troepen de rivier over.

Onmiddellijk verschenen in de westerse media berichten over de “dreigende val van Liman”. Maar de berichten waren altijd voorbarig. En nu, ruim een week lang, zijn herhaalde Oekraïense pogingen om de verdedigers van Liman aan te vallen en te verslaan afgeslagen met enorme verliezen voor de aanvallers. Letterlijk duizenden Oekraïense troepen en honderden eenheden van hun door de NAVO geleverde uitrusting zijn opgevreten in deze gehaktmolenstrijd, en toch blijven ze nog meer troepen, pantsers en voertuigen in de strijd gooien, fanatiek vastbesloten om de stad tegen elke prijs in te nemen.

Terwijl ik dit schrijf, hebben de Oekraïners de Russische troepen in Liman bijna volledig omsingeld. Hun enige overgebleven bevoorradings- en vluchtweg is een smalle corridor die grotendeels gedekt wordt door Oekraïense artillerie. Het valt nog te bezien of zij een laatste stand in de stad zullen maken, of een kostbare terugtocht door de vuurzone zullen proberen.

In ieder geval zal het garnizoen in en rond Liman, gesteund door langeafstandsgeschut en luchtaanvallen, met hun offer een vreselijke wond hebben toegebracht aan de gevechtscapaciteit van de Oekraïense legerformaties waartegen zij hebben gevochten. Het Russische ministerie van Defensie beweert dat duizenden Oekraïners zijn gedood in de recente gevechten langs de verdedigingslinie van de rivier de Oskol tussen Kupyansk en Liman. Dit komt bovenop de andere duizenden doden in de eerste week van het offensief. En nu bevindt de bijna uitgeputte Oekraïense aanval zich aan het einde van de linie die door dit laatste “tegenoffensief” is ontstaan.

Ongeacht of de Russische verdedigers van Liman tot de laatste man vechten, zich overgeven of erin slagen te ontsnappen, ik stel dat het achteraf waarschijnlijk zal worden gezien als de cruciale slag in deze fase van de oorlog.

Om zover te komen hebben de Oekraïners nu een onvervangbaar deel van het leger ingezet waar hun NAVO-overheersers deze zomer zo hard aan gewerkt hebben. Ja, er zijn misschien nog een paar duizend minder capabele soldaten over om toekomstige gevechten nominaal te bemannen, maar zij hebben grote aantallen van hun “buitenlandse vrijwillige” stoottroepen verloren, evenals enorme hoeveelheden door het Westen geleverde uitrusting en beperkte voorraden munitie die niet langer gemakkelijk kunnen worden vervangen vanwege het simpele feit dat alle NAVO-landen in Europa, en zelfs de Verenigde Staten zelf, simpelweg door hun eindige voorraden van de benodigdheden voor moderne industriële oorlogsvoering heen zijn.

Liman is inmiddels gevallen – klik voor groter

Houd deze realiteiten dus in gedachten, zelfs wanneer westerse mainstream media zich de komende dagen verheugen over de bijna onvermijdelijke “glorieuze overwinning” in Liman.

En dan de meest relevante realiteit van allemaal:

Al enkele weken lang stromen schijnbaar eindeloze treinen Russisch militair materieel van Rusland naar Oekraïne. Het videobewijs van deze ongekende opbouw is overvloedig en is de afgelopen twee weken, en vooral de afgelopen dagen, aanzienlijk toegenomen.

Vergis u niet, dit zijn geen colonnes roestige, verouderde tanks en voertuigen uit het Chroesjtsjov-tijdperk, zoals de domme propagandisten van het imperium u willen doen geloven. Van wat ik gezien heb, is het meestal ongerept spul – honderden topklasse tanks, zelfrijdende artillerie, infanteriegevechtsvoertuigen, honderden raketlanceerinrichtingen, indrukwekkende aantallen verschillende luchtverdedigingssystemen en ontelbare schijnbaar gloednieuwe ondersteuningsvoertuigen van alle soorten.

Ja, tot grote ergernis van de vele Rusland-vriendelijke analisten die ik volg, blijkt vrijwel niets van deze enorme opbouw van militaire kracht onmiddellijk naar de frontlinies te zijn gedistribueerd. De dappere troepen die de afgelopen weken hebben gevochten in Kupyansk, Liman en andere plaatsen zijn blijkbaar voldoende bevoorraad, maar niet wezenlijk versterkt. De huidige opbouw wordt duidelijk gereserveerd voor “iets groots” dat nog moet komen.

Dat “iets groots” volgt vrijwel zeker op de referenda van deze week in de oblasten Lugansk, Donetsk, Zaporozhe en Kherson, en op de aankondiging van vorige week van een gedeeltelijke mobilisatie van de Russische reserves – in totaal 300.000 soldaten, waarvan de meesten uiteindelijk zullen worden ingezet om de plaats in te nemen van de veel ervarener gevechtstroepen die de afgelopen zeven maanden van deze oorlog noodgedwongen ook in achterhoede-ondersteunende rollen hebben gediend.

Het belangrijkste is misschien wel dat er een aanzienlijk, maar nog onbekend aantal Russische professionele bataljons is, die voorheen niet aan deze oorlog deelnamen en die nu zullen worden toegevoegd aan de slagkracht in de frontlinie – ongetwijfeld om veel van de nieuwe infusie van pantsers en artillerie te bemannen die de gevechtszone is binnengestroomd.

Het is ook essentieel te onthouden dat meer dan achthonderd vliegtuigen van verschillende types zijn verzameld op verschillende Russische bases rond het huidige inzetgebied. Hoewel er dagelijks honderden vluchten over het hele slagveld worden uitgevoerd, moet slechts een fractie van de onmiddellijk beschikbare kracht nog worden ingezet.

Zoals ik al maanden beweer, vecht Rusland deze oorlog met één hand op de rug, terwijl de Verenigde Staten en hun verschillende NAVO-vazallen methodisch de ene escalatie na de andere uitvoeren.

Naar verluidt houdt Vladimir Poetin nu zelfs een belangrijke toespraak ter viering van de heropname in moederlijk Rusland van een aanzienlijk deel van het historische Novorossiya. In de onmiddellijke nasleep van de schokkende sabotage van de Nordstream-gaspijpleidingen in de Oostzee, en gezien de enorme maar nog ongebruikte militaire opbouw in de actieve gevechtsgebieden, is het vrijwel zeker dat oktober een belangrijk keerpunt zal zijn in de Russisch-Oekraïense oorlog.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De oorlog is net begonnen – De winter van Yuri

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Servi Universalis
Servi Universalis
5 maanden geleden

Ze hebben de russen altijd al als een onderontwikkeld land,met hersenloze leiders voorgesteld, en kijk ze geloven hun eigen propaganda al…..

Rudolf
Rudolf
5 maanden geleden

Weet onderhand niet meer wat te geloven ! De tijd zal het leren wie het meest dan wel het minst gelijk heeft of de plank zelfs helemaal misslaat !