De Amerikaanse president heeft opnieuw verklaard dat Amerikaanse soldaten Taiwan zullen verdedigen tegen mogelijke Chinese agressie. Peking zal niet veel langer toekijken bij dergelijke provocaties.

In een 60 minutes interview met CBS, kort voordat hij de begrafenis van Koningin Elizabeth II bijwoonde, antwoordde de Amerikaanse president Joe Biden “ja” op de vraag of Amerikaanse soldaten zouden worden ingezet om het eiland te verdedigen in geval van een Chinese aanval op Taiwan.

Dit is niet de eerste keer dat Biden zo rechtstreeks spreekt over de betrokkenheid van de VS bij een mogelijk conflict in de Straat van Taiwan. In feite is het de derde keer in een jaar. Maar telkens krabbelde het Witte Huis terug en zei dat “het beleid ten aanzien van Taiwan niet is gewijzigd”, schrijft Timur Fomenko.

Maar in dit stadium kan een dergelijke verklaring nauwelijks worden omschreven als een misstap, en het is onwaarschijnlijk dat Peking dat nog eens zo zal zien. In de ogen van China nadert het Amerikaanse beleid van strategische ambiguïteit zijn einde en bewegen de VS zich onomkeerbaar in de richting van feitelijke steun voor de onafhankelijkheid van Taiwan.

Toen de Verenigde Staten in de jaren zeventig de betrekkingen met de Volksrepubliek China normaliseerden en het zogenaamde één-China-beleid aanvaardden, volgde het Congres prompt met de verordening inzake de betrekkingen met Taiwan om de betrokkenheid van de VS met het eiland wettelijk te verankeren. Met de verklaring dat de VS een “vreedzame hereniging” zouden steunen en tegelijkertijd verplicht waren het eiland “middelen tot zelfverdediging” toe te kennen, was het beleid van strategische ambiguïteit geboren. Dat wil zeggen, het bleef onduidelijk of de VS al dan niet direct zouden ingrijpen als het ergste zou gebeuren.

De VS hebben sindsdien regelmatig wapens verkocht aan Taiwan, wat Peking woedend maakte, maar verder bleven de zaken decennialang stabiel – afgezien van een crisis in de jaren negentig. Maar nu leven we in een heel andere wereld. De VS stappen steeds meer af van hun engagement voor het één-China-beleid en het beleid van strategische ambiguïteit, en betuigen steeds meer hun onvoorwaardelijke steun aan Taiwan om een hereniging met het Chinese vasteland te voorkomen. Terwijl de VS blijven praten over handhaving van de status quo, is het overduidelijk dat hun acties erop gericht zijn het evenwicht volledig te ondermijnen door Peking in het nauw te drijven.

Het wordt serieus: Chinezen dreigen het bejaarde drankorgel Pelosi uit de lucht te schieten

In dit geval zijn de VS al op weg om tegen elke prijs de formele onafhankelijkheid van Taiwan door te drukken en zo China in te dammen. Algemeen wordt aangenomen dat de lippendienst van de VS aan het één-China-beleid hol, betekenisloos en onoprecht is. De herhaalde verklaringen van Biden dat de VS het eiland zouden verdedigen, dienen enkel om het resterende vertrouwen te ondermijnen. Tegelijkertijd is de houding van Taiwan ook aanzienlijk agressiever geworden in zijn pogingen Peking te provoceren, in het besef dat de VS achter hen staan. Sinds het bezoek van Pelosi heeft Taipei binnen een maand tientallen Amerikaanse congresleden uitgenodigd, waarbij China opnieuw met de vinger werd gewezen.

Dit scenario betekent dat Peking in wezen gedwongen wordt om op te treden. Maar wat zal Peking doen tegenover dergelijke provocaties nu de strategische omgeving smaller wordt? Hoe moet zij reageren op de VS, die met de week agressiever worden? China is zich ervan bewust dat de gevolgen van een oorlog catastrofaal kunnen zijn en dat dit de VS ten goede komt doordat zij het mondiale veiligheidslandschap in hun voordeel kunnen vormen.

Maar oorlogen ontstaan vaak uit wanhoop en noodzaak. Peking heeft getracht strategisch geduld te oefenen ten aanzien van Taiwan, maar het venster voor een vreedzame hereniging sluit zich. Dit betekent dat een gewapend conflict in de toekomst dichterbij en waarschijnlijker is dan we denken. De VS weten dit natuurlijk ook, en net als hun aspiraties met Oekraïne hopen zij de publieke opinie tegen China te verenigen en hun bondgenoten te dwingen aan alle eisen te voldoen, terwijl zij er een fortuin aan verdienen.

De strategische ambiguïteit is zo goed als verdwenen, hoe vaak Biden of het Witte Huis ook terugroeien.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De NAVO heeft zowel Rusland als China de oorlog verklaard en dreigt met een nucleaire aanval

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
2 maanden geleden

Het lijkt wel of Biden, die de dood voelt naderen, vastbesloten is om zoveel mogelijk mensen met hem mee te trekken.

Servi Universalis
Servi Universalis
2 maanden geleden

Er is wereldwijd een duistere macht aan het werk , de bevolking decimeren , de mensen ( de gewone werkende mens) gewoon slaaf maken , als ze dit al niet zijn.
we worden gedwongen elektrisch te gaan , geen elektriciteit voorhanden , of toch weinig, overal stromannen op belangrijke posten die gedirigeerd worden door het geld en macht, oorlogen uitlokken wereldwijd , Rusland voor de zoveelste keer demoniseren , dat ze daarbij eigen volk doden , crisissen veroorzaken , alle industrie boycotten ezv….en mishien heb je wel gelijk Hagar die dementerende man is er toe in staat alhoewel hij he niet beseft

Eddy
Eddy
2 maanden geleden

Al deze figuren die zo makkelijk spreken over oorlog moesten openbaar doodgemarteld worden. Dit is zo een smerig vies tuig dat met groot gemak zonder mededogen beslist over dood en verderf voor miljoenen onschuldige mensen.Zelf blijven ze veilig op afstand. Gewoon walgelijk en onmenselijk.