Een diepgaand rapport van The New York Times heeft de omvang van de Duitse vervolging van “online spraakgerelateerde misdrijven” onthuld en biedt een kijkje achter de schermen bij de eenheden die tot taak hebben sociale media in de gaten te houden om zaken op te bouwen tegen Duitse burgers voor wat ze online plaatsen.

The Times zei dat het na bestudering van Duitse overheidsgegevens had vastgesteld dat er meer dan 8.500 zaken waren in verband met vermeende online spraakgerelateerde misdrijven en dat meer dan 1.000 mensen sinds 2018 zijn aangeklaagd of gestraft. Er bestaan echter geen nationale cijfers over het totale aantal mensen dat is aangeklaagd voor online spraakgerelateerde misdrijven, en deskundigen die met The New York Times spraken, zeiden dat het werkelijke cijfer waarschijnlijk veel hoger ligt, aldus Reclaim the Net.

Het rapport van The Times geeft ook details over de overvloedige hoeveelheden sociale media surveillance die worden uitgevoerd door een taskforce in de Duitse stad Göttingen. Deze task force werd opgericht in 2020 en heeft naar verluidt gangen, boekenkasten en bureaus vol met rode bewijsstukken. Deze dossiers bevatten afdrukken van Facebook commentaren, tweets en Telegram berichten van Duitse burgers. Onderzoekers van de taskforce doorzoeken sociale media, openbare documenten en overheidsgegevens om bewijsmateriaal te verzamelen van vermeende online-spraakmisdrijven.

Deze taskforce is belast met zaken in heel Nedersaksen, een deelstaat in het noorden van Duitsland. Naar verluidt vallen de autoriteiten in Nedersaksen meerdere keren per maand huizen binnen en in sommige gevallen worden de invallen door een lokale televisieploeg opgenomen en uitgezonden.

Burgers die worden overvallen maar weigeren hun telefoon op te geven, krijgen deze in beslag genomen en worden naar een laboratorium gestuurd. Dit lab gebruikt software van het digitale inlichtingenbedrijf Cellebrite om de in beslag genomen telefoons te ontgrendelen.

Deze taskforce heeft vorig jaar alleen al 566 “internet speech-gerelateerde misdrijven” onderzocht en verwacht in 2022 het dubbele aantal te onderzoeken. De eenheid beboet of bestraft ook ongeveer 28% van de onderzochte personen.

De Duitse autoriteiten zetten niet alleen task forces op die de sociale mediaposts van hun burgers uitkammen, maar ze zetten ook “internet haatzaaiers” in, volgens The Times. Een van deze onderzoekers, Swen Weiland, probeert naar verluidt mensen te ontmaskeren die anonieme sociale media-accounts beheren door uit te zoeken waar ze werken, waar ze wonen en wie hun vrienden en familie zijn.

Duitse binnenlandse inlichtingendienst beheert honderden valse extreemrechtse sociale media-accounts

“Ik probeer erachter te komen wat ze in hun normale leven doen,” vertelde Weiland aan de Times. “Als ik ontdek waar ze wonen of wie hun familieleden zijn, kan ik de echte persoon te pakken krijgen. Het internet vergeet dat niet.”

Volgens The New York Times gebruikte Weiland ooit een online register van erkende architecten om een “onbekende Twitter-gebruiker” te ontmaskeren die Covid-beperkingen vergeleek met de Holocaust.

Naast de details over hoe Duitse task forces en rechercheurs het internet afspeuren naar vermeende online spraakgerelateerde misdaden, gaf de Times ook meerdere voorbeelden van Duitse burgers bij wie thuis een inval werd gedaan en hun apparaten in beslag werden genomen nadat ze “beledigingen” of “haatdragende taal” hadden gepost op sociale media platforms.

Een man werd binnengevallen nadat hij een afbeelding op Facebook had gedeeld met “een opruiende uitspraak over immigratie die ten onrechte werd toegeschreven aan een Duitse politicus”. De politie doorzocht zijn huis en nam meerdere apparaten in beslag. Volgens de New York Times was deze inval een van de ongeveer 100 soortgelijke invallen die toen in heel Duitsland plaatsvonden.

Het hoofd van de Duitse federale recherche, Holger Münch, zei: “We maken duidelijk dat iedereen die haatberichten plaatst de politie daarna aan de voordeur moet verwachten.”

Andere aanklagers zeiden dat zelfs als de man niet wist dat de opmerkingen ten onrechte aan de Duitse politicus waren toegeschreven, hij toch gestraft zou moeten worden.

“De verdachte draagt het risico dat hij een vals citaat verspreidt zonder het te controleren”, aldus de aanklagers.

Bij een andere Twitteraar werd een inval gedaan in zijn huis door zes Duitse politieagenten nadat hij “Du bist so 1 Pimmel” (“Je bent zo’n l*l”) had getweet aan een stadssenator die de lokale regels voor sociale afstand had overtreden die hij moest handhaven.

En bij een activist die op het Facebook-bericht van een Duitse politicus reageerde met een link naar een afbeelding van een muurschildering met deze zin, werd een inval gedaan in zijn huis en werden verschillende apparaten in beslag genomen door vier Duitse politieagenten.

“Ze waren hier niet omdat ik ervan verdacht word iemand te hebben vermoord,” vertelde de activist aan de Times. “Ik werd alleen verdacht van het beledigen van iemand online.”

Invallen zijn niet de enige tactiek die The New York Times beschrijft. Er worden ook meerdere incidenten beschreven waarbij Duitse burgers boetes van vier of vijf cijfers opgelegd kregen voor het overtreden van de strenge wetten op online-uitingen.

Een anonieme Twitter-gebruiker die een journalist “dom” en “geestesziek” had genoemd, kreeg een boete van 1.000 euro (967 dollar) nadat de journalist hem had ontmaskerd en zijn gegevens naar de plaatselijke officier van justitie had gestuurd.

“Ik ben blij dat ze er iets aan gedaan hebben en dat deze persoon een signaal heeft gekregen dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting,” zei de journalist.

Een andere persoon kreeg naar verluidt een boete van ongeveer 10.000 euro nadat hij “beledigingen over Turkse immigranten had geuit”.

Deze incidenten deden zich allemaal voor nadat Duitsland in 2018 een van de strengste “haatzaaiende” wetten ter wereld invoerde. De wet verplicht sociale netwerken om haatzaaiende uitingen binnen 24 uur van hun platforms te verwijderen. In 2021 probeerde Duitsland de wet nog strenger te maken, maar een rechtbank oordeelde eerder dit jaar tegen deze strengere bepalingen.

Massale razzia s in Duitsland tegen mensen die gemene dingen zeggen over politici op sociale media

Hoewel het land al enkele van de strengste uitingsregels ter wereld heeft, beweert het Times-rapport dat veel Duitse politici vinden dat deze wet inzake haatzaaien niet ver genoeg gaat.

Daniel Holznagel, een voormalige ambtenaar van het Ministerie van Justitie die de Duitse wetgeving inzake haatzaaien heeft helpen opstellen, stelde dat het vervolgen van burgers voor hun online uitingen vergelijkbaar is met het vervolgen van mensen die illegaal muziek en films van het internet downloaden.

“Je kunt niet iedereen vervolgen, maar het zal een groot effect hebben als je laat zien dat vervolging mogelijk is,” zei Holznagel.

Deze blik op de Duitse burgers die worden overvallen, beboet en onderzocht vanwege wat ze online plaatsen, is slechts een van de vele voorbeelden van de toenemende beperkingen van online meningsuiting in Duitsland. Pressiegroepen roepen Duitse burgers op om zogenaamde haatzaaiende uitlatingen via een app te melden en de Duitse autoriteiten zetten de berichtenapp Telegram onder druk om inhoud te censureren.

Afgezien van het aanpakken van de meningsuiting, gebruiken de Duitse regering en haar politiediensten Covid-bewakingstechnologie om burgers te volgen voor doeleinden die niets met Covid te maken hebben en leggen ze beperkingen op aan burgers die hun vaccinaties niet op orde hebben.

Duitse minister van volksgezondheid vindt dat ongevaccineerden niet genoeg getreiterd worden, er moet meer gebeuren

En terwijl burgers die beledigingen of “haatdragende taal” plaatsen het risico lopen om te worden overvallen, beboet of onderzocht, creëren de Duitse autoriteiten honderden valse “extreemrechtse” sociale media-accounts die aanzetten tot haat. De Duitse autoriteiten rechtvaardigen het aanmaken van deze nepaccounts door te stellen dat ze nodig zijn voor het verzamelen van informatie.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Duitsland: Volksopstanden verwacht – Scholz en zijn coalitie bereiden zich voor op de staat van beleg!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
6 maanden geleden

Met meer dan 1000 gevallen kun je daar een onderzoek op loslaten om zo een beeld te krijgen van wat men als fout ziet.

Daar zou een politiek neutraal beeld uit moeten komen, maar ik verwacht dat het behoorlijk gekleurd zal zijn.

Welke kleur dat is moet uit het onderzoek komen. Ik ben benieuwd.