Europa’s economie, valuta’s en industrieën bevinden zich in een vrije val, die afglijdt naar de status van “economische woestenij” die minder dan een jaar weg is als de aardgasleveringen uit Rusland niet snel worden hersteld. Dat is de conclusie van talrijke deskundigen die de afgelopen twee weken met Natural News hebben gesproken, schrijft Mike Adams.

De situatie is zo ernstig dat de Duitse chemiereus BASF nu dreigt met de sluiting van fabrieken die sinds de jaren zestig onafgebroken in bedrijf zijn. Zoals auteur Philip Oltermann uiteenzet in een artikel in de Guardian, getiteld “How gas rationing at Germany’s BASF plant could plunge Europe into crisis,” staat BASF op het punt zijn enorme chemische installaties in Duitsland te sluiten wegens gebrek aan aardgas. Maar het stilleggen van de productie kan permanent zijn, omdat niemand weet of de fabrieken na een stillegging ooit weer in bedrijf kunnen worden genomen.

BASF is van cruciaal belang voor de wereldwijde toeleveringsketen voor kunstmest, aardolieraffinage, geneesmiddelen, kunststoffen, consumentenproducten, industriële materialen en meer. Als BASF failliet zou gaan, zou de West-Europese industriële economie snel ineenstorten en zou de crisis in de wereldwijde toeleveringsketen dramatisch verergeren, veel erger dan wat we door de covid lockdowns hebben gezien.

Om dit alles te begrijpen, moet u eerst dit Reuters-artikel van maart 2022 bekijken: “BASF zegt dat het zijn productie zou stopzetten als de gasvoorraden zouden dalen tot de helft van zijn behoeften.” Dat artikel legt uit:

Het Duitse BASF (BASFn.DE) zei woensdag dat het de productie zou moeten stopzetten als de aardgasvoorraden zouden dalen tot minder dan de helft van zijn behoeften, terwijl ‘s werelds grootste chemieconcern waarschuwde voor de schade aan zijn activiteiten door de energietekorten in Europa.

Het artikel onthult dat BASF niet alleen aardgas gebruikt als energiebron voor de chemische productie, maar dat de koolwaterstoffen in aardgas de grondstof zijn voor kritische chemische productie zoals ammoniak (NH3), dat waterstof (H) uit koolwaterstofmoleculen moet hebben. Je kunt aardgas niet zomaar vervangen door elektriciteit, want elektriciteit bevat geen waterstof. Wind- en zonne-energie kunnen dus nooit aardgas vervangen in de industrie en de fabricage, ook niet voor de productie van kunstmest, plastic en meer. Zoals Reuters uitlegt:

In Europa gebruikt BASF ongeveer 60% van het gas dat het koopt om energie op te wekken die nodig is voor de productie en de overige 40% als grondstof voor de productie van belangrijke basischemicaliën…

Duitse chemische gigant waarschuwt voor totale ineenstorting van het land als Russische olie en gas worden afgesloten

Het bovenstaande artikel van Reuters werd gepubliceerd lang voordat Gazprom de gasstromen in Nord Stream 1 staakte. De huidige stroom is nul, en Rusland heeft geen dwingende reden om de stroom op korte termijn te herstellen. Dit betekent dat Duitsland draait op opgeslagen aardgas, zelfs nu de winter nadert. Die gasvoorraden zullen overigens niet eens het einde van dit jaar halen, en het echt koude weer komt in 2023.

BASF waarschuwt voor een dreigende sluiting wegens gebrek aan aardgas

Als de aardgasvoorraden dalen tot 50% van de volledige vraag van BASF, zal het bedrijf zijn activiteiten moeten stopzetten. Via The Guardian:

“Zodra we aanzienlijk en permanent minder dan 50% van onze maximale behoefte kunnen ontvangen, zouden we de hele vestiging moeten stilleggen”, zegt Daniela Rechenberger, een woordvoerster van het bedrijf. “Dat is iets wat in de geschiedenis van BASF nog nooit is gebeurd en wat niemand hier zou willen zien gebeuren. Maar we zouden weinig keus hebben.”

Verbazend genoeg waarschuwt BASF dat als het de activiteiten zou stilleggen, niemand weet of ze opnieuw kunnen worden opgestart:

Aangezien grote delen van de vestiging in verbund sinds de jaren zestig de klok rond draaien, zegt BASF dat het onduidelijk is of de productie daarna gewoon weer kan worden opgestart of dat door de drukdaling sommige machines zouden stukgaan.

s Werelds grootste chemiebedrijf, BASF, heeft aangekondigd kunstmestproductie in te krimpen - Hongersnood op komst in Duitsland door de zelfmoordsancties

Met andere woorden, je kunt niet gewoon een schakelaar omzetten en de fabriek uitzetten, en dan verwachten dat je de schakelaar de andere kant op kunt zetten en alles weer aan kunt zetten. Deze systemen zijn ongelooflijk complex – voor de productie van ammoniak alleen al is een netwerk van 1.771 mijl pijpleidingen nodig in één BASF-fabriek (Ludwigshafen), alleen maar om ammoniak te verwerken en te distribueren over de 10 km2 grote campus. Die ammoniak wordt vervolgens gebruikt om meststoffen, Diesel Exhaust Fluid (DEF) en vele andere industriële chemicaliën te maken, waaronder additieven voor motorolie.

“De gevolgen van een sluiting van Ludwigshafen zouden verstrekkend zijn, niet alleen voor Europa’s grootste economie maar voor het hele continent”, schrijft The Guardian. Een sluiting van BASF zou de sluiting betekenen van de autoproductie, consumentenproducten, landbouwchemicaliën, sterilisatiechemicaliën voor ziekenhuizen en nog veel meer.

In heel West-Europa is de ammoniakproductie al met 70% gedaald, wat verwoestende gevolgen zal hebben voor de voorjaarsaanplant in 2023 (verwacht massale hongersnood in heel Europa in 2023 – 2024). Metaalsmelterijen zijn voor meer dan 50% gesloten, en een industriegroep genaamd Eurometaux heeft gewaarschuwd dat zonder onmiddellijke overheidsinterventie (d.w.z. reddingsgeld) Europa geconfronteerd wordt met “permanente deïndustrialisatie”, wat betekent dat het een economische woestenij wordt.

Uit die waarschuwingsbrief, hier te vinden: (pdf)

RE: Europese producenten van non-ferrometalen roepen op tot noodmaatregelen van de EU om permanente deïndustrialisatie als gevolg van sterk stijgende elektriciteits- en gasprijzen te voorkomen

50% van de aluminium- en zinkcapaciteit in de EU is al uit de lucht gehaald als gevolg van de stroomcrisis, terwijl ook de productie van silicium en ferrolegeringen sterk is ingekrompen en de koper- en nikkelsectoren verder worden getroffen. In de afgelopen maand hebben verschillende bedrijven sluitingen voor onbepaalde tijd moeten aankondigen en nog veel meer bedrijven staan aan de vooravond van een winter op leven en dood. De producenten worden geconfronteerd met elektriciteits- en gaskosten die meer dan tien keer hoger liggen dan vorig jaar en de verkoopprijs van hun producten ver overschrijden. We weten uit ervaring dat wanneer een fabriek eenmaal gesloten is, dit vaak een permanente situatie wordt, aangezien heropening aanzienlijke onzekerheid en kosten met zich meebrengt.

Stelt u zich Europa eens voor zonder metalen of chemicaliën. Het komt erop neer dat West-Europa in de 18e eeuw terechtkomt, compleet met 18e-eeuwse plagen, hongersnood en armoede.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De TOTALE economische ineenstorting van West-Europa is nu onvermijdelijk

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
It's me
It's me
6 maanden geleden

Kijk eens na wat dit bedrijf heeft en nog betekent in ALLE oorlogen dan zou u wensen dat dit bedrijf per direct gesloten word.

Hagar
Hagar
6 maanden geleden

David Duke en Patrick Slattery praten over de achtergronden van de Oekraïne oorlog:

[audio src="http://renseradioarchives.com/archives/dduke/092622.mp3" /]

Petra
6 maanden geleden

Het wrede gezicht van 6uild 6ack 6etter wordt nu duidelijk zichtbaar voor een ieder die kijkt.

Nu, onmiddellijk het kabinet laten vallen middels een motie van wantrouwen en dan middels een nieuw kabinet er voor zorgen dat het Groningse en Noordzee aardgas in voldoende mate wordt opgepompt en alleen binnen Nederland wordt gebruikt kan de ramp voor Nederland nog een tijdje verzachten.

2e kamerleden: u bent verantwoordelijk voor wat er komt!