Bedrijven in onder meer de metaal- en chemische industrie verhuizen naar de VS, meldt The Wall Street Journal.

De stijgende energieprijzen in Europa in combinatie met gastekorten dwingen veel Europese bedrijven om een deel van hun activiteiten naar de VS te verplaatsen, zo meldde The Wall Street Journal deze week.

Volgens de krant worden de bedrijven aangetrokken door het feit dat ondanks de hoge inflatie de gasprijzen in de VS relatief laag blijven, terwijl Washington, in tegenstelling tot Brussel, niet heeft gedreigd met de invoering van brandstofrantsoenering om de energiecrisis te bestrijden, die voor veel industrieën dodelijk zou kunnen zijn. Washington heeft onlangs ook de financiering van projecten voor hernieuwbare energie en de Amerikaanse halfgeleiderindustrie bij wet vastgelegd, wat veel bedrijven aantrekkelijk vinden, meldt RT.

Maandag doken berichten op dat de Duitse automaker Volkswagen overweegt de productie van zijn fabrieken in Duitsland en Oost-Europa te verplaatsen. Samen met de Deense juwelier Pandora kondigde Volkswagen eerder dit jaar expansie in de VS aan. De Luxemburgse staalproducent ArcelorMittal zei onlangs dat het de productie in zijn Duitse fabrieken zou verminderen en de werkzaamheden zou concentreren op een fabriek in Texas. Het Amsterdamse chemiebedrijf OCI zei deze maand ook dat het zijn ammoniakfabriek in de VS zou uitbreiden.

Amerikaanse bedrijven zijn ook in Europa aan het inkrimpen. Tesla heeft onlangs gezegd dat het zijn plannen om in Duitsland batterijcellen te produceren opschort, terwijl JPMorgan Bank naar verluidt overweegt zijn hoofdkantoor in Frankfurt te sluiten vanwege de dreigende verstoring van de handel bij stroomuitval.

De Europese gasprijzen stegen in 2022 met meer dan 400% op hun hoogtepunt, waarbij de gasfutures op de TTF-hub in Nederland in augustus tot 346 euro (353 dollar) per megawattuur stegen. Sindsdien zijn de prijzen gedaald omdat de Europese gasopslagplaatsen meldden dat ze bijna vol waren, waarbij de Europese benchmark maandag ongeveer 187 euro per megawattuur noteerde. Aangezien de onzekerheid over de Russische leveringen blijft bestaan, waarschuwen marktdeskundigen echter dat de gasprijzen snel weer kunnen stijgen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Chinese analyse: EU is dood door zelfmoordsancties – betaalt de prijs voor Amerikaans beleid

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anneken
Anneken
4 maanden geleden

Logisch. En het plan de Europese maatschappijen te verwoesten gaat door. Allemaal met opzet.