Het lijkt een voorbode van wat de rest van het land te wachten staat: Berlijn neemt voorzorgsmaatregelen in geval van een energiecrisis en de gevolgen daarvan. Een noodplan in meerdere fasen moet de procedures van de staatsmacht regelen in geval van rellen en plunderingen, zodat de groen-rode senaatsregering zich kan voorbereiden op het ergste – als de gevolgen van het Duitse energiechaosbeleid werkelijkheid worden.

Intussen heeft de Berlijnse politie haar plan voor een noodsituatie op energiegebied voltooid. Daarin richten ze zich “op de kans dat bepaalde reacties zich voordoen”, aldus een woordvoerder. Het concept, dat tegen het einde van de maand klaar moet zijn, voorziet in drie escalatiestadia, meldt Wochenblick.

De voorbereidingen hiervoor zijn momenteel in volle gang. In de derde fase wordt uitgegaan van een “gedeeltelijke storing” van de energievoorziening. Bij een dergelijke black-out worden plunderingen, rellen en aanvallen op kritieke infrastructuur verwacht. Het openbare leven zou tot stilstand komen voordat het instort. Geldautomaten vallen uit, treinen en spoorwegen staan stil op open sporen en mobiele telefoonnetwerken vallen uit.

Ineenstorting van het openbare leven dreigt

Nog maar een paar maanden geleden zou het bij niemand zijn opgekomen dat scenario’s die wij hier in het beste geval uit films kennen, in Duitsland werkelijkheid zouden kunnen worden. Zij tonen een land waarvan de politici, in een mengeling van ideologische waanzin en grenzeloze incompetentie, afglijden van de ene catastrofe na de andere zonder ook maar enigszins voorbereid te zijn op de gevolgen.

De energiebedrijven zelf houden zich nog gedeisd wat dergelijke scenario’s betreft, maar ze willen en kunnen een ineenstorting van de voorziening niet uitsluiten. Het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall, dat verantwoordelijk is voor de gasvoorziening in de hoofdstad, kon of wilde niet antwoorden op een vraag van de “B.Z.” of men deze winter een gastekort in Duitsland verwacht. Het bedrijf verklaarde alleen dat de leveringszekerheid in Duitsland “momenteel gewaarborgd” is.

Op de vraag of de bedrijven plannen hadden voor het afremmen van de levering in geval van een gastekort, antwoordden zij: “Het is belangrijk dat energieleveranciers, gasnetbeheerders en autoriteiten (…) nauw samenwerken en de nodige procedures voor een crisis voorbereiden. Beslissingen over een eventueel aardgasquotum zijn echter uiteindelijk een taak van de politiek.”

“Gasnoodplan” alweer achterhaald

Vattenfall verklaarde ook dat het “als voorzorgsmaatregel de steenkoolreserves in de laatste twee kolencentrales in Berlijn heeft verhoogd ten opzichte van het voorgaande jaar”. De twee centrales leveren echter slechts een derde van de elektriciteitsvoorziening van Berlijn.

Volgens informatie van de “Tagesspiegel” gaan de Berlijnse senaat en het staatsbedrijf Berlin Energie und Netzholding ervan uit dat tot 70 procent van de huishoudens tijdelijk zonder stroom kan komen te zitten. Dit werd eind augustus al besproken door de twee SPD-staatssecretarissen Torsten Akmann en Tino Schopf met vertegenwoordigers van politie, brandweer en Berlin Energie Netzholding, ook al beweerde Schopf officieel in antwoord op een vraag van Tagesspiegel dat hij niet van een dergelijk geval uitging. Er werden echter plannen opgesteld voor alle scenario’s om voorbereid te zijn.

Verwarmen met elektrische apparaten leidt tot het instorten van elektriciteit in plaats van gas

De Berlijnse netwerkholding gaat ervan uit dat huishoudens bij een gastekort en een beperkte warmtevoorziening in toenemende mate gebruik zullen maken van elektriciteit voor verwarming, wat volgens haar berekeningen zou leiden tot een verdrievoudiging van het elektriciteitsverbruik en daarmee tot een overbelasting van de subnetwerken en de meer dan 3.500 verdeel- en transformatorstations, die dan ook binnen zeer korte tijd zwaar beschadigd zouden raken. Reparaties zouden dagen tot weken duren en in Duitsland is er een tekort aan vervangers voor transformatoren. Daarom moeten subnetwerken in Berlijnse wijken tijdelijk worden uitgeschakeld.

Dit moet precies worden aangekondigd per straat en postcode. Iedereen die Berlijn kent heeft veel optimisme nodig om te geloven dat dit zal werken. De respectieve huishoudens zouden dan urenlang zonder elektriciteit zitten, en in het geval van door overbelasting beschadigde subnetwerken en distributienetten zelfs gedurende een niet te voorziene periode. De netbeheerder onderzoekt welke woonwijken precies kunnen worden afgesloten van elektriciteit.

Pogingen tot verzoening door de Senaat regering

Apotheken, geldautomaten en andere belangrijke infrastructuur mogen niet worden getroffen. Een woordvoerster van de Berlijnse binnenlandse administratie verklaarde: “Om de infrastructuur van het elektriciteitsnet te beschermen, zouden de elektriciteitsnetbeheerders gebruik maken van rollende shutdowns – d.w.z. regionaal beperkt – om de algemene stabiliteit van de netten te waarborgen en schade aan de infrastructuur van het elektriciteitsnet te voorkomen.”

De waarschijnlijkheid van een “wijdverspreide stroomstoring die meerdere dagen of weken duurt, wordt als zeer gering beschouwd”, zo stelde zij verder.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Duitsland: Volksopstanden verwacht – Scholz en zijn coalitie bereiden zich voor op de staat van beleg!

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties