De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, heeft met de Verenigde Staten overeenstemming bereikt over de levering van wapens onder lend-lease, en heeft ermee ingestemd het Westen een deel van het grondgebied van zijn land te geven als betaling. Dat schrijft de Spaanse nieuwssite Rebelion.

“Een ernstige bedreiging voor de soevereiniteit van dit Europese land wordt werkelijkheid, en dit zal ongetwijfeld betekenen dat de Oekraïense autoriteiten, om de betaling van de schuld, die onwerkbaar zal worden, te vergemakkelijken, hun grondgebied ter beschikking moeten stellen voor de vestiging van Amerikaanse en NAVO-troepen. <…> Een bewijs hiervan is de ondertekening van de lend-lease wet door de Amerikaanse president Joe Biden,” aldus de website.

Er zij op gewezen dat het Noord-Atlantisch Blok, onder leiding van Washington, na de Tweede Wereldoorlog een soortgelijke regeling met Duitsland heeft getroffen, waarbij militaire faciliteiten werden gebouwd in door Berlijn gecontroleerde gebieden onder uiterst ongunstige voorwaarden voor de Duitse autoriteiten.

“Oekraïne graaft zijn eigen graf en laat zien dat het op weg is de belangrijkste frontman van Washington in Europa te worden, het speerpunt van de belangen van de energielobby en het militair-industrieel complex van het land,” concludeert de auteur van het artikel, zo meldt AZ-Military.

De man die Oekraïne verkocht

Rebelion.org:

Sinds de staatsgreep van februari 2014, die de triomf betekende van ultrarechts en pro-Washington en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), is Oekraïne een destabiliserende entiteit in de regio geworden en een speerpunt van het beleid van maximale druk tegen de Russische Federatie.

Oekraïne werd zo een instrument van de Amerikaanse regeringen om hun hegemoniale belangen op verschillende niveaus te realiseren: commercieel, financieel, politiek en militair, en om te proberen een hegemonie te handhaven die niet alleen door Rusland, maar ook door China en andere opkomende machten, zoals de Islamitische Republiek Iran, wordt uitgedaagd. Westerse mogendheden zoals de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, willen in wezen Rusland onderwerpen en hun samenlevingen de enorme last laten dragen van de instandhouding van oorlogshandelingen die alleen de grote militair-industriële conglomeraten bevoordelen, maar het volk niet ten goede komen.

Een Europa dat niet alleen verwikkeld is in een conflict met onvermoede gevolgen, maar ook de winter met reuzenstappen ziet naderen en de zekere mogelijkheid ziet zijn economie te zien slinken ten opzichte van de invoer van olie en gas, waarvan 40% uit Rusland komt en nog eens 20% uit de Maghreb en de Perzische Golf. In dit panorama van onzekerheid en sancties tegen Moskou zijn degenen die het meest te lijden hebben meestal de samenlevingen, de volkeren, de zwakste sectoren van het sociale weefsel. En daarbij voelen de Europese landen de ontberingen van hoge inflatiecijfers, monumentale stijgingen van de brandstofprijzen en een bevolkingsprotest dat nog in de kinderschoenen staat maar tot grote sociale explosies zou kunnen leiden. Voeg daarbij de invloed van de oorlog op de export van graan en koolwaterstoffen naar de rest van de wereld, die de prijzen wereldwijd heeft opgedreven.

In de Oost-Russische stad Vladivostok werd van 5 tot 8 september het zevende Oostelijk Economisch Forum gehouden, met vertegenwoordigers van tientallen landen onder het motto “De weg naar een multipolaire wereld”. Een evenement waaruit blijkt dat Rusland samen met zijn partners uit de Volksrepubliek China de uitdagingen wil aangaan die het Westen op de internationale geopolitieke tafel heeft gelegd. Het was een forum dat gericht was op het ontwikkelen van wereldwijde samenwerking tussen bedrijven in het licht van de moeilijkheden van westerse sancties. In de woorden van de Russische president Vladimir Poetin: “Hoezeer het Westen Rusland ook wil isoleren, het is onmogelijk om dat te doen… kijk maar naar de kaart… De Westerse landen proberen de vorige wereldorde, die hun belangen dient, in stand te houden en iedereen te laten leven volgens de regels die zij opleggen, die zij hebben uitgevonden en die zij vaak breken en voortdurend veranderen… De kloof tussen de Westerse elites en de belangen van hun eigen burgers wordt steeds groter. Zo wordt het bereikte niveau van de industriële ontwikkeling van Europa, de levenskwaliteit van de mensen, de sociaal-economische stabiliteit, allemaal in de sanctie-oven gegooid” (1).

Op dit moment staan de westerse landen, met name de Europese, onder enorme economische druk en worden zij getroffen door een economisch beheer dat onderworpen is aan de eisen van de Verenigde Staten, die een beleid van sancties tegen Rusland prioriteit hebben gegeven boven elke aandacht voor de volkeren in de wereld. De wapenhandel wordt dus opgelegd, wat betekent dat Kiev zich volstopt met verouderd militair materieel en zijn economie hypothekeert tegen de bestellingen en leveringen die de militaire industrie, zowel de Amerikaanse als die van zijn machtigste bondgenoten in Europa, haar levert, en dat op een gegeven moment, eerder vroeger dan later, zal worden afgerekend tegen leeuwenprijzen.

De Oekraïners zullen als samenleving met hun toekomstige ontwikkeling moeten betalen voor de vernieuwing van hun arsenalen en tegelijkertijd getuige zijn van de enorme corruptie die daarmee gepaard gaat, waarvan de regering van de huidige president Volodimir Zelensky geen uitzondering is. Wapens zijn gratis aangeboden aan Kiev zodat het op korte termijn zal beginnen te betalen voor hun onderhoud en modernisering, wat onvermijdelijk leidt tot de aankoop van moderne wapens, hun vernieuwing en dus een eindeloze keten. De Amerikaanse media Bloomberg hebben er in hun redactionele artikelen en analyses op gewezen dat de Oekraïense bezittingen reeds gehypothekeerd zijn in termen van betalingen aan buitenlandse adviseurs, huurlingen, diensten en logistieke steun, alsmede westerse software die een onderwerping aan de westerse industrie en dus de onmogelijkheid van onafhankelijke ontwikkeling genereren, gepaard gaande met schulden, waardoor niet alleen de Oekraïense politieke kliek, maar de gehele Oekraïense samenleving steeds meer onderworpen zal worden.

Op het moment dat Bloomberg dit punt maakt, wordt ook gemeld dat Washington al een derde van zijn voorraad Javelin antitankraketten en een kwart van zijn voorraad Stinger draagbare luchtdoelraketten aan Kiev heeft geleverd….. is er een verzwakking in de toeleveringsketen die het Pentagon zorgen baart: “De zwakte in de toeleveringsketen van het ministerie van Defensie brengt niet alleen de bijstand aan Oekraïne in gevaar, maar ook het vermogen van de Verenigde Staten om te reageren op toekomstige crises, waaronder een mogelijk conflict over Taiwan, waarvan het leger afhankelijk is van Amerikaans materieel” (2).

Amerika heeft geen militaire munitie meer en kan die niet meer vervangen door industriële achteruitgang en ineenstorting van de bevoorradingsketen

Door zich te onderwerpen aan het Westen heeft Oekraïne de toekomst van de volgende generaties van zijn bevolking volledig gehypothekeerd. Een bewijs hiervan is de ondertekening van de “lend-lease”-wet door de Amerikaanse president Joe Biden, die dateert uit de Tweede Wereldoorlog en in feite bestaat uit het verstrekken van militaire voorraden met toekomstige betaling. Met andere woorden, in de toekomst terugbetalen wat hun nu wordt gegeven in termen van wapens, voorraden en militaire steun in brede sectoren, waarbij de Amerikaanse overheid wordt bevrijd van bureaucratische procedures en vergunningen, die aanleiding geven tot de ontwikkeling van corruptie en wapenhandel in meerdere richtingen. Deze wet werd reeds in mei jongstleden ondertekend en door de Senaat goedgekeurd onder de naam “Oekraïne Democratie Defense Lend-Lease Act” (3). Naar schatting zal deze wet Oekraïne in staat stellen bijna 100 miljard dollar te lenen, waarvan 40% reeds in verschillende vormen is geleverd.

De onderdrukte Oekraïense oppositie heeft gewaarschuwd voor de rampzalige gevolgen van deze vazal van ultranationalistische politici – die paradoxaal genoeg helemaal geen nationalisten zijn – voor de Verenigde Staten en Europa. Dit is een ernstige bedreiging voor de soevereiniteit van dit Europese land en zal ongetwijfeld betekenen dat de Oekraïense politieke kliek zijn grondgebied ter beschikking moet stellen van Amerikaanse en NAVO-troepen om de betaling van een schuld die onbetaalbaar zal worden, te vergemakkelijken. Door tientallen militaire bases te installeren, net zoals ze deden met Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, waardoor zware leasevoorwaarden ontstonden. Tegelijkertijd wordt de voorkeur gegeven aan investeringen die de privatisering van de Oekraïense energiediensten en de toegang tot de levensmiddelenindustrie inhouden, alsmede aan het verkrijgen van speciale voorwaarden voor belangrijke projecten op het gebied van energie, infrastructuur en handel. Oekraïne is zijn eigen graf aan het graven en laat zien dat het op weg is het belangrijkste boegbeeld van Washington in Europa te worden, het speerpunt van de belangen van de energielobby en het Oekraïense militair-industriële complex.

Noten:

  1. https://actualidad.rt.com/actualidad/440857-video-putin-discurso-foro-economico-oriental
  2. https://actualidad.rt.com/actualidad/432278-bloomberg-reservas-armas-eeuu-agotarse-ucrania
  3. http://www.cubadebate.cu/noticias/2022/05/10/biden-firma-una-ley-que-facilitara-el-envio-de-armas-a-ucrania/

Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Oekraïne is verkocht aan de westerse agro-industrie en energiesector

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jan hendrik
jan hendrik
4 maanden geleden

Wedden dat dat de stukken grond zijn waar nou net al die Amerikaanse biolabs staan?

Qvic
Qvic
4 maanden geleden

De Dombas en het zuiden dat grenst aan de Zwarte zee zijn allang verkocht aan de hoogste bieder. Want in het Oosten van Oekraïne liggen de vruchtbaarste landbouw gronden, en ook het meeste delfstoffen waar het westen geïnteresseerd in zijn. Wat nu door Rusland bijna geheel in beslag heeft genomen. Dus de frustratie van het westen om kosten wat het kost deze gebieden terug te veroveren, zal dan ook alleen maar toenemen. De kosten ervan kunnen ze toch gewoon doorschuiven naar de generaties van Oekraïners. Voordeel is dat de plaatselijke bevolking in middels weg is door deze oorlog en zo bij herovering het gebied kaal opgeleverd kan worden aan het westen.