De Europese levensmiddelenindustrie luidt de noodklok. In een recente verklaring waarschuwen bedrijven uit de Europese agrovoedingsindustrie voor fabriekssluitingen en knelpunten in de bevoorrading als gevolg van de energiecrisis.

In de gezamenlijke verklaring die FoodDrinkEurope, de EU-landbouworganisatie COPA-COGECA en de EU-organisatie van de belangrijkste voedselverwerkende bedrijven donderdag hebben vrijgegeven, wordt gewaarschuwd dat sommige bedrijven binnenkort hun productie kunnen stopzetten. De eersten die worden getroffen zijn kleine en middelgrote bedrijven, vooral die in energie-intensieve sectoren zoals bakkerij, groenteverwerking en zuivel.

“Zolang de onzekerheid aanhoudt, zal de druk op bedrijven toenemen om personeel te ontslaan, hun activiteiten in te krimpen of – in het ergste geval – helemaal failliet te gaan”, waarschuwde Dirk Jacobs, algemeen directeur van FoodDrinkEurope, waarbij hij benadrukte: “Geen energie betekent geen voedsel.”

Volgens de vereniging dreigen vier op de tien voedingsbedrijven in België failliet te gaan bij een nieuwe economische tegenslag. “De situatie is zeer precair voor onze sector – het is vijf voor twaalf”, aldus Jacobs.

Donderdag ging het licht uit in duizenden bakkerijen in Noord-Duitsland en werd over de hele linie gevreesd voor faillissementen als gevolg van krankzinnige energieprijzen, meldt Free West Media.

De bakkerijbranche bevindt zich “in een kostensunami” en gaat “extreem moeilijke maanden” tegemoet, aldus de woordvoerster van de Centrale Vereniging van Duitse Bakkers in Berlijn.

Great Reset - Canada verbiedt net als Nederland voedselproductie

EU eist oorlogsbevoegdheden op

Niet alleen de regeringen van veel EU-staten, maar ook de Europese Commissie bereidt zich blijkbaar voor op een “hete herfst”: de Commissie eist nu noodbevoegdheden op, waaronder het beheer van militaire bevoorrading in geval van nood. Dat blijkt uit interne documenten van de EU-Commissie, waarover persbureau Reuters berichtte.

De buitengewone bevoegdheden van de Commissie voorzien onder meer in dirigistisch beheer van de Europese economie – bepaalde bedrijven zouden kunnen worden gedwongen in de toekomst essentiële producten te produceren en voor bepaalde goederen zouden voorraden kunnen worden aangelegd. Overtreders zouden worden beboet.

Het plan, getiteld “Common Market Emergency Instrument”, zal volgens Reuters op 13 september worden onthuld. Het is bedoeld om te reageren op bevoorradingscrisissen als gevolg van de “Covidepandemie” en de oorlog in Oekraïne. De Commissie zou de EU-lidstaten kunnen vragen hun bevoorradingsketens te herstructureren en de inkoop of productie van benodigde producten zo snel mogelijk te verhogen. Daartoe zou zij ook de omschakeling of uitbreiding van bestaande productiecapaciteit kunnen voorschrijven en bepaalde producten voorrang kunnen geven.

Bedrijven die onjuiste of misleidende informatie verstrekken, kunnen worden beboet tot 300.000 euro. Wie zich niet aan de instructies houdt, zou elke dag een boete krijgen van 1,5 procent van de dagelijkse verkoop.

Volgens Reuters maken verschillende EU-landen zich zorgen over deze plannen, die doen denken aan de invoering van staatsinterventie. De uitvoering van de plannen van de Commissie zou namelijk leiden tot een verdere ontkrachting van de nationale staten.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De link tussen stikstof-minister Christine van der Wal en Picnic van Bill Gates

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties