klik voor groter

Begin september heeft de voorlichtingsdienst van de Afghaanse tak van ISIS Wilayat Khorasan een nieuw nummer van Voice of Khorasan gepubliceerd. Eén afdeling was geheel gewijd aan de verspreiding van de Chinese invloed in de wereld, ook in de Centraalaziatische landen, meldt Rybar.

Wat is het punt?

In de analyse spreken de IS-militanten over de groeiende macht van China op het wereldtoneel en zijn confrontatie met het collectieve Westen. Daarbij legden zij bijzondere nadruk op de relatie tussen de Chinezen en de Taliban, alsmede op het beleid van China in de autonome regio Xinjiang Uyghur.

In de zich ontvouwende gebeurtenissen in de wereld, waaronder het militaire conflict in Oekraïne en de spanningen rond Taiwan, zien de IS-extremisten een grote kans om uit te breiden naar andere landen in de regio.

Waarom China?

Reeds op 9 september publiceerde de Oezbeekstalige mediagroep Vilayat Khorasan, Tawhid News, een verklaring over de houding van IS tegenover China, Centraal-Azië en de Taliban.

De militanten hebben gezegd dat zij de Chinese aanwezigheid in de regio actief zullen bestrijden vanwege de onderdrukking van het Oeigoerse volk in China. De IS-terroristen beweren dat zij sabotage- en terroristische aanslagen zullen plegen op gas- en oliepijpleidingen die door Centraal-Aziatische landen naar China lopen.

Volgens hen is de landroute door Centraal-Azië van vitaal belang voor de Chinese leiders wegens het vooruitzicht van een confrontatie met de VS over Taiwan en de mogelijke blokkade van de zeeroutes.

Leden van de Taliban zijn met name bekritiseerd omdat zij met de Chinese en de Oezbeekse regering zouden samenwerken en de problemen van de moslimbevolking van China opzettelijk zouden negeren in ruil voor financiële steun van het Hemelse Rijk.

Wat is het IS plan?

Wij hebben eerder verslag uitgebracht (https://t.me/rybar/38168) over het beleid van IS-extremisten om hun “virtuele” aanwezigheid in de buurlanden van Afghanistan te tonen. De militanten van Vilayat Khorasan zijn momenteel niet in staat om op meerdere fronten te opereren wegens gebrek aan middelen.

Zelfs nu nog gebruiken terroristen in Afghanistan terreur- en sabotagetactieken om een rechtstreekse confrontatie met de Taliban te vermijden. De grote omvang van de Taliban en hun superioriteit op het gebied van wapens en uitrusting zijn op dit moment de beslissende factoren.

Momenteel trachten de extremisten van de Wilayat Khorasan hun gelederen te versterken en de Taliban te verzwakken door de zwakte van de huidige Afghaanse autoriteiten bij het waarborgen van de veiligheid in het land aan te tonen.

De publieke verklaringen en dreigementen aan het adres van China zijn in de eerste plaats een klap voor de relatie van de Taliban met China, namelijk een indicator van het onvermogen van de huidige Afghaanse autoriteiten om Chinese investeringen te beschermen.

Voorts hoopt de Vilayat Khorasan op de lange termijn op steun van de Oeigoerse bevolking van China, die een broeinest van instabiliteit verwacht in de separatistische Chinese regio.

🔻 Ondanks de beweringen van de Taliban dat zij de situatie in het land onder controle hebben, zijn IS-militanten steeds actiever en vormen zij nu al een bedreiging, niet alleen voor Afghaanse burgers, maar ook voor vertegenwoordigers van het buitenland.

Verdere passiviteit van de Taliban dreigt de situatie verder te verergeren, niet alleen in Afghanistan maar in de gehele regio. De militanten hebben reeds ondubbelzinnig laten doorschemeren dat zij operaties tegen Chinese projecten in de post-Sovjet-ruimte plannen.

Tegen de achtergrond van de huidige gebeurtenissen in de wereld en het Angelsaksische verlangen om zijn hegemonie te herstellen door rivalen als Rusland en China te verzwakken, lijken destructieve activiteiten van de Wilayat Khorasan en de uitbreiding van hun aanwezigheid zeer toepasselijk.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De NAVO heeft zowel Rusland als China de oorlog verklaard en dreigt met een nucleaire aanval

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
2 maanden geleden

De oorlogstokerij tegen Rusland en China draait aan de westkant op volle toeren.

Tegelijkertijd willen de CIA en NAVO ook China en Rusland aanvallen aan de zuidkant, door allerlei idioten te bewapenen en te radicaliseren, en aan te zetten tot terreuracties.

Het zou mij niets verbazen indien veel van de westerse wapens die zogezegd naar Oekraïne gaan, met medewerkeing van Zelensky doorstromen naar de IS in de Centraal-Aziatische republieken.