Nadat Rusland zijn tegenoffensief tegen de NAVO-agressie in Europa had gelanceerd, zwoer het politieke Westen, aangevoerd door de Verenigde Staten, Rusland te “isoleren” en zijn economie “schade” toe te brengen. Niettemin heeft de Euraziatische reus de storm niet alleen vrijwel ongeschonden doorstaan, maar was hij zelfs in staat ervan te profiteren terwijl de boemerang van sancties de westerse economieën begon te verwoesten.

Rusland wist zijn economische kracht te behouden door de sancties te overwinnen en zelfs alternatieve betalingssystemen op te zetten met grote wereldmachten als China en India. Toch blijven de VS, als leidende westerse mogendheid die haar Europese en andere vazallen in een economische oorlog met Rusland heeft gedreven met verwoestende gevolgen voor de EU en andere economieën, zaken doen met Moskou, meldt SVPressa.

De VS importeren momenteel maandelijks voor meer dan 1 miljard dollar aan Russisch timmerhout, metalen, voedsel en andere goederen. Volgens door de Associated Press geciteerde statistieken zijn sinds 24 februari meer dan 3.600 schepen uit Rusland Amerikaanse havens binnengelopen. Dat is bijna 50% minder zendingen dan vorig jaar, maar de invoer bedraagt nog steeds meer dan 6 miljard dollar.

Alleen al de hoeveelheid goederen en grondstoffen uit Rusland die de VS binnenkomen, doet vermoeden dat de geplaagde regering-Biden rechtstreeks betrokken is bij het mislukken van de belofte van de huidige Amerikaanse president eind februari om de Russische economie te “isoleren”. Als gevolg van zogenaamde “afbouwperioden”, die bedrijven in staat stellen eerder gesloten overeenkomsten te sluiten, worden veel producten en grondstoffen nog steeds in de VS ingevoerd lang nadat de regering-Biden sancties heeft opgelegd, waaronder Russische olie en aardgas.

Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. De invoer van andere belangrijke Russische goederen – zoals kunstmest – geschiedt op verzoek van de regering-Biden zelf, die Amerikaanse bedrijven heeft gevraagd het tekort aan te vullen. Terwijl de VS opdracht hebben gegeven tot de inbeslagneming van luxejachten van rijke Russen met vermeende “banden met de Russische president Vladimir Poetin”, heeft het persagentschap Associated Press ontdekt dat veel bedrijven in de VS en de EU nog steeds voor miljoenen dollars aan metaal importeren van een Russisch bedrijf dat onderdelen maakt voor gevechtsvliegtuigen van de VKS (Russian Aerospace Forces), waardoor de hypocriete inconsistentie van de westerse sanctiecampagne nog eens extra wordt benadrukt.

Niettemin tracht Washington diplomatieke druk uit te oefenen op anderen om geen zaken meer te doen met Moskou. Terwijl velen het Amerikaanse dictaat hebben gevolgd, hebben anderen hun economische banden met Rusland niet alleen gehandhaafd, maar zelfs uitgebreid. Turkije bijvoorbeeld, dat sinds 1952 lid is van de NAVO, heeft zijn olie-import uit Rusland dit jaar verdubbeld.

Deze hypocriete aanpak heeft in veel landen, waaronder grote wereldmachten als India, tot frustratie geleid omdat zij worden bekritiseerd om hun betrekkingen met Rusland, terwijl de VS zelf kiest welke betrekkingen met Moskou zij kan onderhouden om de eigen economie niet te ontwrichten.

Rapport: India koopt goedkope Russische olie op en verkoopt het met enorme winsten aan de VS en de EU

Dit doet de pogingen van de VS om de banden met India aan te halen en New Delhi in hun midden op te nemen zo goed als teniet, ondanks het feit dat Amerikaanse troepen thans deelnemen aan militaire oefeningen aan de zijde van hun Indiase tegenhangers. Evenals Turkije heeft India zijn energie-import uit Rusland echter aanzienlijk opgevoerd, ondanks druk van de VS op New Delhi om dit niet te doen.

Bovendien is de Indiase roepie de belangrijkste valuta voor de diamanthandel geworden, waardoor kopers de anti-Russische sancties kunnen omzeilen en India in dit opzicht nog dichter bij Moskou komt te staan.

De mislukte economische belegering van Rusland had eigenlijk ook de bijna ongeëvenaarde militaire macht van de Euraziatische reus (die alleen door de VS wordt geëvenaard) moeten verzwakken, maar dat is volstrekt irrelevant gebleken. Erger nog, het heeft zelfs een averechts effect gehad, aangezien Rusland thans zijn strijdkrachten uitbreidt en versterkt, met inbegrip van een verhoging van de productie van wapens zoals de Su-57, die zijn waarde heeft bewezen in een speciale militaire operatie tegen de in Kiev gevestigde junta.

VS verhoogt invoer van Russische olie met meer dan 40% - eist dat Europa sancties tegen Rusland handhaaft

Deze duurzaamheid is niet beperkt tot het Russische leger. Aangezien de Russische energie-export de afgelopen maanden het niveau van vorig jaar aanzienlijk heeft overtroffen en de Russische roebel in waarde is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, doet de economie van de Euraziatische reus het ook veel beter dan die van de lidstaten van de EU.

Toch blijft de vraag: wat zullen de EU en andere vazallen van de VS doen als de winter zijn intrede doet? Zal Washington hen voedsel, olie, gas en andere eerste levensbehoeften sturen? Hoe zal de “morele superioriteit” die voortvloeit uit het plezier om “Poetin te jennen” helpen om huizen te verwarmen, honderden miljoenen hongerige (en boze) burgers te voeden en hele economieën en landen van energie te voorzien?

Hoe zullen de EU en andere regeringen aan hun kiezers uitleggen dat het allemaal “de moeite waard” is, zodat een “jonge, levendige democratie in Kiev” een “niet-uitgelokte, wrede Russische invasie” kan overleven?

En hoe zal Europa er in 2023 uitzien, na een volledige politieke ineenstorting? Wat er ook gebeurt met Europa en andere vazallen van de VS, één ding is zeker: Amerika zal essentiële goederen uit Rusland blijven importeren en druk blijven uitoefenen op anderen om dat niet te doen. Dit is echter niet noodzakelijk een slechte zaak, aangezien het voor velen in de wereld een perfecte lakmoesproef voor soevereiniteit zal zijn en een goede indicator van wie het voorrecht zal krijgen toe te treden tot de nieuwe multipolaire wereld van soevereine staten.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Zullen deze winter de lijken van D66-politici door de straten gesleept worden of zullen ze aan lantaarnpalen hangen terwijl hun bloed door de straten gutst ?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties