Oekraïne had zondag laat te kampen met verscheidene grootschalige stroomonderbrekingen in het zuidoosten van het land. De Oekraïense president Vladimir Selensky beschuldigde Rusland ervan de stroomstoringen te hebben veroorzaakt door raketaanvallen uit te voeren op “kritieke infrastructuur”.

In verschillende regio’s in het zuidoosten van Oekraïne waren er zondag laat stroomonderbrekingen en -tekorten, meldt RT.de. Vroeg in de ochtend werd de laatste reactor van de kerncentrale van Zaporozhye offline gehaald, waardoor de centrale zonder stroom kwam te zitten. Hooggeplaatste Oekraïense functionarissen, waaronder president Vladimir Selensky, zeiden dat de stroomonderbrekingen werden veroorzaakt door Russische raketaanvallen op “kritieke infrastructuur”.

Volledige stroomonderbrekingen deden zich voor in de regio’s Charkov en Donetsk, zei Selensky in een bericht op sociale media, kennelijk verwijzend naar het door Oekraïne gecontroleerde deel van de Volksrepubliek Donetsk. Gedeeltelijke stroomonderbrekingen deden zich voor in de regio’s Sumy, Dnepropetrovsk, Poltava, Zaporozhye en Odessa, zei hij, en gaf “Russische terroristen” de schuld van het incident.

Tot dusver heeft Moskou nog geen commentaar gegeven op de kwestie, noch zijn betrokkenheid bij de stroomuitval in Oekraïne bevestigd noch ontkend. Ooggetuigen melden echter dat verscheidene kruisraketten werden afgevuurd vanaf Russische militaire vaartuigen die in de Zwarte Zee en de Kaspische Zee gestationeerd zijn.

Videobeelden die op internet circuleren zouden de nasleep van de vermeende raketaanvallen laten zien, met brandweerlieden die de vlammen in de elektriciteitscentrales proberen te doven.

Draadje:

De stroomuitval heeft gevolgen gehad voor de werking van de Oekraïense spoorwegen, die in het hele land vertragingen in de dienstregeling hebben gemeld. Ook het metrosysteem in de oostelijke stad Charkov kwam tot stilstand, zoals zou blijken uit beelden die op internet circuleren.

Volgens berichten in de Oekraïense media zijn de hulpdiensten er tot dusver alleen in geslaagd de stroomvoorziening te herstellen in de regio’s Poltava, Sumy en Dnepropetrovsk. In Charkov zou de thermische centrale CHPP-5 getroffen zijn.

Rybar schrijft:

Is dit genoeg om het elektriciteitsnet van het land buiten werking te stellen? Zeker niet: op zijn minst moeten de 750/330kV autotransformatoren in West- en Centraal-Oekraïne, alsmede de Dnjepr, hiervoor worden getroffen.

Deze maatregel is echter een goed signaal aan heethoofden die luide verklaringen afleggen tegen de achtergrond van het succes van de AFU in de regio Kharkiv.

Daarom moet de impact op de kritieke infrastructuur van de vijand doorgaan. En niet alleen op onderstations en thermische centrales, maar ook op bruggen over de Dnjepr.

Eerder zei Poetin: We zijn nog niet begonnen

Het lijkt er op dat er nu toch een tandje bijgezet wordt.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Rusland en China zijn nog niet eens begonnen met het opvoeren van de pijnknop

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan P
Johan P
4 maanden geleden

Tsja, het heeft even geduurd maar blijkbaar gaan de handschoenen nu toch uit.
Er zijn nog steeds berichten van aanvallen op electriciteitscentrales en knooppunten in het netwerk.
Rusland heeft tot nu toe een vrij nette strijd gevoerd om de burgers zoveel mogelijk te ontzien, maar dat is nu blijkbaar voorbij.
Het zo geroemde Ukrainse ‘tegenoffensief’ is (zoals verwacht en voorspeld) een absolute mislukking geworden waarbij de Ukrainse troepen zichzelf letterlijk in een tang werkten en nu met enorme verliezen hebben te maken.
Op zich is dit een zeer goed moment voor de Russen om een keer hard uit te halen omdat de frontlinie al in paniek is, dus dit is een aanval in de diepte die ook de burgers confronteert met de gevolgen van hun steun voor Zelensky en het in principe onmogelijk maakt om wat voor versterkingen dan ook nog naar het front te brengen.
Hoewel ik nog geen harde bewijzen heb kunnen zien wordt er gesproken over een extra inzet van de Russische kant; er zou een legermacht van nog eens ruwweg 100.000 man net over de Russische grens worden gevormd. Als dat waar is zou dat hun mankracht zo ongeveer verdubbelen. Dat zou goed kunnen wijzen op een aankomende actie waarbij het volledige gebied tot aan de Dnjepr van noord tot zuid zal worden bezet.

Dee
Dee
4 maanden geleden
Antwoord aan  Johan P

Tja, ik vroeg mij al af waarom zij electriciteitscentrales en hen communicatie netwerken intakt hielden. Dat is toch het eerste wat je uitschakeld om de vijand vleugellam te maken.