De energievoorziening van Frankrijk is in gevaar, de noodlijdende kerncentrales zitten aan hun limiet. Althans plaatselijk zou het binnenkort nodig kunnen zijn de stroom tijdelijk af te sluiten, meldt Die Zeit.

De situatie is uniek: de Franse elektriciteitsnetbeheerder RTE geeft toe dat er in de geschiedenis van het land nog nooit geplande black-outs zijn geweest. Maar de Franse regering heeft de voorbije dagen meermaals gedreigd dat het land in de wintermaanden niet genoeg elektriciteit zal kunnen produceren en daarom de lijnen van de burgers urenlang zal moeten afsluiten – als zij niet minder verbruiken. De reden voor het dreigende knelpunt is niet de oorlog in Oekraïne, maar de zelfgemaakte: Frankrijk is voor 70 procent van zijn elektriciteit nog steeds afhankelijk van zijn eigen kerncentrales. En ze lijden aan een aantal ernstige problemen.

Zo ernstig zelfs dat RTE nu gedetailleerde plannen heeft om in de winter de stroom naar de afzonderlijke wijken af te sluiten. En dat zal gebeuren precies wanneer de vraag naar energie het grootst is. Geplande stroomonderbrekingen, zo schrijft RTE, zouden “nooit langer dan twee uur duren” in een huishouden en zouden plaatsvinden tussen 8.00 en 13.00 uur en tussen 17.30 en 20.30 uur. Belangrijke infrastructuur, zoals ziekenhuizen of politiebureaus, zou van de stroomonderbrekingen worden vrijgesteld. RTE wilde geen verdere vragen beantwoorden – zij plannen een grotere persconferentie medio september met “zo veel mogelijk details”.

Het Bondsministerie van Economische Zaken en Technologie en de Bundesnetzagentur zijn het erover eens dat deze plaatselijke stroomonderbrekingen geen gevolgen zouden hebben voor Duitsland. Zolang zij gepland zijn, zijn zij onproblematisch of zelfs positief: de black-outs zouden de Europese elektriciteitsmarkt op korte termijn kunnen ontspannen omdat het verbruik daardoor zou dalen. Volgens een woordvoerster van de Bundesanstalt für Netzwerke kunnen met de geplande stilleggingen “ongeplande storingen worden voorkomen die ook buiten Frankrijk gevolgen zouden kunnen hebben voor het Europese energienetwerk”. Met andere woorden, het is beter voor Frankrijk om de stroomvoorziening in afzonderlijke buurten af te sluiten dan dat een ongeplande stroomstoring het hele Europese elektriciteitsnet in gevaar brengt.

Frankrijk is daarmee een van de zwakste schakels in de EU geworden. Zelfs in voorgaande winters moest elektriciteit worden aangekocht om in de eigen behoeften te voorzien – maar dit jaar zal dat vele megawatturen meer zijn. Het land importeert nu het hele jaar door meer elektriciteit dan het kan exporteren.

{…}

De afgelopen maanden heeft slechts ongeveer de helft van de 56 reactoren in Frankrijk op de meeste dagen gewerkt. Twaalf daarvan zijn stilgelegd omdat de elektriciteitsmaatschappij EDF afgelopen winter spanningscorrosie in het hart van de centrales heeft ontdekt. Een tiental andere reactoren wordt momenteel onderhouden, wat maanden of jaren kan duren voor reactoren die meestal meer dan drie decennia oud zijn.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Dreigt er een Mega-Blackout? Frankrijk sluit 50% kernreactoren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Liberté
Liberté
6 maanden geleden

Ja die 10% energieverbruik door huishoudens daar ga je de oorlig mee winnen.

Optyfen met electrische auto’s, fietsen, spyphones en alle andere elecrrische nieuwe bullshit.

En oh ja, Linky dat stroom verbruikt (oo kodten consument) om elk kwartier BB te voeden.

En de grote killer : 5G!!!

De wereld is knetteegek!

pipo
pipo
6 maanden geleden

Frankrijk heeft kontrakten afgesloten om stroom te kopen dat ze moeten naleven .
nu zie ik windmolen parken waarvan 20% van de molens draait dus een tekort is er niet.
Macron is lid van het WEF en doet gretig mee om de mensen arm te maken

renevers
renevers
6 maanden geleden

Het zou een smoes kunnen zijn. Wellicht willen ze stroom verkopen aan Duitsland om de Duitse toeleveranciers voor hun industrie in leven te houden. Ik kan me niet voorstellen dat de staat van onderhoud van hun centrales zo slecht was. De reactoren worden bij elke splijtstofwisseling grondig geïnspecteerd. Consumenten prijs voor stroom aan de consumenten was altijd heel laag in Frankrijk. De productie prijs van hun stroom is ook heel laag. Ik schat nu iets van 5 cent/kWhr .. Het wordt op deze manier een methode om heel veel geld te verdienen aan de Duitsers. Areva en EDF (het heet nu anders) lagen heel lang op hun gat en de Franse staat heeft moeten bijspringen, maar als dit opzetje lukt herfinancieren ze hun hele kernenergie-industrie als ze hetzelfde productie niveau halen als vorig jaar.

Laatst bewerkt op 6 maanden geleden door renevers