President Vladimir Poetin heeft een lange toespraak gehouden op het Oostelijk Economisch Forum in Vladivostok, in het Verre Oosten van Rusland, meldt RT.

Hij sprak onder meer over de crisis in de wereldeconomie, die hij toeschreef aan de kortzichtigheid van de westerse elites. Volgens Poetin proberen zij zich vast te klampen aan de wereldmacht terwijl die uit hun handen glipt.

Hieronder volgen enkele van de belangrijkste punten die Poetin in zijn toespraak naar voren bracht.

1 Westerse dominantie is tanende

De wereld staat voor ernstige economische uitdagingen, en in tegenstelling tot de gevolgen van de Covid-19 pandemie is de huidige beroering het resultaat van bewuste beslissingen van westerse naties, zei Poetin. Het Westen heeft de “sanctiekoorts” te pakken gekregen toen het probeerde andere naties zijn wil op te leggen.

Volgens de president is dit weliswaar niets nieuws, maar wordt de huidige situatie gekenmerkt door bijzondere omstandigheden – de VS verliezen hun dominantie in de wereldeconomie en -politiek, een “tektonische verschuiving” die westerse elites niet willen erkennen.

2 Elites ‘slaan door’

“De westerse naties willen de oude wereldorde in stand houden, waarvan alleen zij profiteren, om iedereen de ‘regels’ te laten volgen die zij zelf hebben uitgevonden en die zij regelmatig overtreden of veranderen in hun voordeel,” zei Poetin.

Verzet van andere naties “zorgt ervoor dat de Westerse elites zich ‘afreageren’ en kortzichtige, onvoorzichtige beslissingen nemen die van invloed zijn op de veiligheid, de politiek en de economie in de wereld”, voegde hij eraan toe.

3 Westerse leiders staan “los” van hun volk

Het beleid van de leiders van de VS en zijn bondgenoten druist in tegen de belangen van de bevolking, die zij geacht worden te beschermen – dit toont aan dat de westerse elites “los staan van hun eigen volk”, aldus Poetin.

De regeringen van de EU zijn een goed voorbeeld – zij besloten hun economieën los te koppelen van Rusland en ontzeggen hun bedrijven betaalbare energie en toegang tot de Russische markt, waardoor ze niet kunnen concurreren, zei hij.

Poetin voorspelde dat Amerikaanse bedrijven de leiding zouden nemen om als gevolg daarvan marktaandelen van in de EU gevestigde bedrijven te veroveren. “Wanneer [de Amerikanen] hun belangen nastreven, beperken ze zich niet en deinzen ze nergens voor terug.”

4 Het Westen bedriegt arme landen

De wereldwijde economische crisis zal kwetsbare landen het hardst treffen, aldus de president – voor veel mensen is het een situatie van leven of dood, omdat verarmde landen niet in staat zullen zijn om cruciale producten te kopen.

Intussen doen westerse landen alsof ze willen helpen, maar doen ze alleen wat in hun eigen belang is, zoals volgens Poetin blijkt uit de graanexportdeal met Oekraïne. Rusland stemde ermee in om schepen geladen met graan te helpen de Oekraïense havens te verlaten in het kader van een regeling die in juli werd bemiddeld door Turkije en de VN. De meeste schepen zijn echter naar EU-landen gegaan in plaats van naar worstelende landen, aldus de president.

“Slechts twee van de 87 schepen werden [in Oekraïne] geladen in het kader van het voedselprogramma van de VN, dat hulp verleent aan noodlijdende landen… slechts 3% daarvan ging naar ontwikkelingslanden.”

Volgens Poetin hebben westerse naties decennia en zelfs eeuwen ervaring met het plunderen van koloniën, en gebruiken ze vandaag dezelfde aanpak. Om humanitaire rampen te voorkomen, stelt Rusland voor om de bestemmingen voor Oekraïens graan te beperken om de situatie te veranderen.

5 Rusland doorstaat de sancties

Rusland gaat relatief goed om met de schade die is veroorzaakt door de “economische, financiële en technologische agressie” van het Westen, zei Poetin. Hij merkte op dat het financiële systeem van het land is gestabiliseerd, dat de inflatie daalt en dat de werkloosheid een recordlaagte heeft bereikt.

Sommige bedrijven zijn inderdaad gekwetst, vooral die waarvan de activiteiten op de een of andere manier afhankelijk zijn van Europa, zei hij. De Russische regering beschikt over mechanismen om hen te steunen.

6 Aziatische naties willen samenwerking

De meeste landen in de regio Azië-Stille Oceaan (APAC) verwerpen “de destructieve logica van sancties” en streven naar bevordering van zakelijke banden en economische groei ten behoeve van hun bevolking, aldus Poetin. Rusland waardeert spelers die zijn houding ten opzichte van nationale soevereiniteit delen. De overvloed aan dit soort landen in APAC is “zijn grote concurrentievoordeel” en een bron van ontwikkeling op lange termijn.

7 Rusland is het conflict in Oekraïne niet begonnen

Op de vraag van de gastheer hoe de crisis in Oekraïne Rusland heeft beïnvloed, herhaalde hij het standpunt van Moskou dat het conflict het land is opgedrongen.
“Wij zijn niets begonnen in termen van militaire actie. We proberen het te beëindigen.

De militaire actie is begonnen in 2014, na een gewapende staatsgreep in Oekraïne door degenen die geen normale ontwikkeling wilden en hun eigen volk wilden onderwerpen, waarbij ze de ene militaire actie na de andere uitvoerden en de burgers van Donbass acht jaar lang aan genocide onderwierpen.”

Rusland besloot acht jaar later om militair geweld te gebruiken. Dat was een morele verplichting tegenover de bevolking van de Donbass, die Moskou niet met vreedzame middelen kon beschermen, zei Poetin. Uiteindelijk zal Rusland in eigen land en internationaal sterker uit het conflict komen, voegde hij eraan toe.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Rusland waarschuwt voor “directe militaire botsing” met VS

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rudolf
Rudolf
5 maanden geleden

Als geen ander is Wladimir W. In staat de Westerse “élites ” enige hun onwelkome waarheden te vertellen. Helaas trekken ze daaruit geen lering. Hun enige zorg is te verhinderen dat deze waarheden een breder publiek bereiken. Vandaar de blokkering van Russische nieuwsbronnen, zoals ŔT en Sputnik. Dank aan de Dissident voor het openbaar maken van Wladimir’s rede.

Anna
Anna
4 maanden geleden

Putin heeft gelijk.
Hij is niet begonnen maar de bandaritas de Nazi’s❗️
Jammer dat daar hier in het westen ook in de “ alternatieve pers” zo weinig aandacht aan wordt geschonken.
Al voor 2014 ( maar zeker vanaf) waren er in de schoolvakanties “ kinderkampen ” die “ leuk zouden moeten zijn “ maar waar kinderen met nazistisch kreten en gebaren werden “ heropgevoed” en klaar gemaakt werden voor de strijd.
Daar zijn walgelijk beelden van.
Deze filmpjes en beelden geven precies hetzelfde weer als wat er bij het ontstaan van Nazi Duitsland gebeurde.
Compleet met Hitler groet en parade’s

mogelijk wordt dit ook nog eens beschreven en vertoond.

jef
jef
4 maanden geleden

Hopelijks komt Poetin die corrupte criminele zogezegde elite hier uitroeien