Oekraïense troepen beschieten Europa's grootste kerncentrale met artilleriegranaten

Het Oekraïense leger heeft vannacht, vanuit posities in Vyshetarasovka, Nikopol en Marganets, opnieuw de Zaporizja Kerncentrale beschoten aan de zuidkant van het Kakhovka Dnjepr stuwmeer, meldt Moon of Alabama.

Dit werd gevolgd door een vroege ochtendpoging van de Oekraïense strijdkrachten om een sabotagegroep aan land te zetten bij het dorp ten noordoosten van de ZNPP. Ongeveer zeven boten, twee zelfgemotoriseerde aken en zo’n 60 soldaten waren betrokken bij de zelfmoordmissie.

De paramilitaire Russische Nationale Garde (Rosgvardiya) die de centrale beschermt, ontdekte de inval onmiddellijk en viel deze aan. Het Russische leger stuurde Ka-52 aanvalshelikopters om de Oekraïense troepenmacht te helpen vernietigen. De twee schuiten werden tot zinken gebracht.

Aangezien het stadje waar de troepen aan land kwamen zich buiten de centrale bevindt, bestaat er geen gevaar voor de reactoren.

Een inspectieteam onder leiding van IAEA-directeur Rafael Grossi is op weg naar de ZNPP.

De nucleaire veiligheidsfunctionarissen van de V.N. die op weg zijn naar de elektriciteitscentrale van Zaporizja in Oekraïne hebben te maken met hevige beschietingen, maar zullen naar de installatie blijven reizen, zei de leider van het team donderdag.

“Er is sprake van verhoogde militaire activiteit, ook vanochtend – tot zeer kort geleden, een paar minuten geleden,” zei Rafael Mariano Grossi, de directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) van de VN, donderdagochtend. Maar hij voegde er uitdagend aan toe: “Nu we zo ver gekomen zijn, stoppen we niet. We gaan nu verder”, ondanks het feit dat “de risico’s zeer groot zijn”.

Grossi besloot zijn persverklaring met de woorden: “Wens ons geluk, we gaan nu verder… Het is heel belangrijk dat de wereld weet wat hier gebeurt.”

De IAEA-inspecteurs zullen naar verwachting de grens tussen het door Oekraïne bezette land en het door Rusland bezette Oekraïense grondgebied oversteken en de kerncentrale, de grootste van Europa, later op donderdag bereiken. De VN-inspecteurs zullen hun opmars voortzetten, ondanks het feit dat zowel Oekraïne als Rusland melding hebben gemaakt van hevige beschietingen rond Zaporizja, omdat gevreesd wordt dat het risico van een nucleair ongeluk toeneemt.

Update 1:

Dima van het Military Summary Channel denkt (vid) dat de Oekraïense saboteurgroep de opdracht had zich gedeisd te houden tot de inspecteurs arriveren. De groep zou dan de centrale overnemen en voorkomen dat de IAEA-inspecteurs zouden vertrekken. Zij zouden dan gegijzeld zijn in de centrale, wat zou garanderen dat de Russen de site niet zouden kunnen heroveren.

Als dat echt het plan was, was het een van de gekste die ik ooit gehoord heb. Maar nogmaals – het Oekraïense Zelenski-regime is gek en hij en zijn adviseurs zijn voormalige filmproducenten die zijn opgeleid om dergelijke complotten te bedenken.

Eind-Update 1:

Het Russische Ministerie van Defensie heeft gezegd dat de geplande ontmoetingsplaats met de inspecteurs onder vuur is komen te liggen van Oekraïense artillerie.

Intussen blijven de “westerse” media de belachelijke Oekraïense beweringen citeren dat Rusland de kerncentrale, die sinds begin maart door zijn troepen wordt gecontroleerd, beschiet:

Dinsdag beschuldigden Oekraïense functionarissen Rusland ervan de weg die de IAEA-inspecteurs zullen nemen om de centrale te bereiken, te hebben gebombardeerd om de groep te dwingen in plaats daarvan door de Krim te gaan. Zij leverden geen bewijs voor hun beweringen, en Rusland reageerde niet direct op de beschuldiging. Woensdag zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken: “Rusland doet alles of zelfs meer om de missie … te laten plaatsvinden, veilig te laten verlopen en al zijn taken te laten volbrengen.”

“Elke minuut dat de Russische troepen bij de kerncentrale blijven, is een risico op een wereldwijde stralingsramp,” zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vorige week.

Oekraïense functionarissen blijven bezorgd dat de troepen van het Kremlin de centrale voor het bezoek zullen saneren en de werknemers zullen intimideren om niet de waarheid te vertellen over het Russische gedrag, waardoor de IAEA de veiligheidsprotocollen in de centrale zou moeten zegenen. Dat zou in feite de Russische bezettingsmacht legitimeren, vrezen de Oekraïners.

“Het slechtst denkbare scenario is dat ze komen en zeggen dat het best is dat de centrale onder Russische controle staat [en] in het algemeen de nucleaire veiligheidsprotocollen worden gevolgd,” zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba vorige week tegen The Washington Post.

De nucleaire inspecteurs zouden de nacht doorbrengen in een hotel in Zaporizja voordat ze donderdagochtend vroeg de centrale zouden bezoeken, aldus een woordvoerder van de centrale.

Het Amerikaanse leger is het niet eens met de Oekraïense bewering dat Rusland de ZNPP beschiet. Maandag werd de kwestie aangesneden tijdens een achtergrondbriefing van het Pentagon:

V: […] Coördinator strategische communicatie van het Witte Huis, Kirby, zei eerder vandaag dat de V.S. geen manier hebben om — om het aantal granaten — artilleriegranaten te berekenen die afgevuurd zijn rond de Zaporizjzja centrale in Oekraïne. Ik vroeg me af of u duidelijkheid kunt verschaffen over de mate van zichtbaarheid die de VS hebben op de militaire activiteit rond de centrale en welke kant op een bepaald moment beschietingen uitvoert?

Ja, wat ik zeker weet is dat de Russen rond de fabriek vuren en ik weet ook dat er kogels in de buurt van de fabriek zijn ingeslagen. Weet je, de manier waarop we de krachten rond de kerncentrale volgen… het is niet zo dat er een… een constante… het is moeilijk uit te leggen, denk ik. Het is niet zo dat er krachten zijn in elke vierkante centimeter van het gebied rond de centrale. En dus weten we ook dat de Russen hebben geschoten in de buurt van de centrale.

En ik wil niet zeggen dat de Oekraïners ook niet in die omgeving hebben gevuurd, want ik denk dat het waarschijnlijk is dat ze dat wel hebben gedaan, maar in een aantal gevallen is het terugkerend vuur van de Russen die vanaf die locaties vuren.

… en in een aantal andere gevallen richten ze zich op de krachtcentrale.

Update 2:

Hier is nog een gekke kwestie. Het Oekraïense Kherson offensief gaat door ondanks extreem zware verliezen. De Rybar kaart toont een van de assen waar het Oekraïense leger nog steeds probeert door te drukken na uit Bruskyns’ke te zijn gerukt.

Het gebied is een vlakke open steppe zonder dekking voor troepen om zich te verbergen. De Russen zijn veruit superieur in artillerie en hebben luchtoverwicht. Degene die de Oekraïeners onder deze omstandigheden opdracht heeft gegeven tot deze zelfmoordactie, is schuldig aan moord en zou voor de rest van zijn leven de gevangenis in moeten.

End-Update 2.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Waarom Selensky een nucleaire catastrofe in Zaporozhye nodig heeft

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
pipo
pipo
4 maanden geleden

America stuurt de wapens en geeft de bevelen om de kerncentrales te vernietigen wat een ramp betekent voor Rusland en EU.
aan EU . heeft America geen belang meer dat is door hun leeg gezogen het gaat er nu enkel om , om Rusland grote schade aan te brengen om ze sterk te verzwakken.
maar dat willen de Eurpese overheden niet zien of erkennen.