Ammoniak is een basis voor kunstmest. Maar de hoge aardgasprijzen hebben nu geleid tot de sluiting van veel productielocaties in Europa. 70 procent van de productiecapaciteit is al verloren gegaan. De meststoffencrisis verandert in een voedselcrisis, meldt Report24.

Volgens een nieuw rapport hebben de hoge gasprijzen geleid tot een golf van sluitingen van ammoniakfabrieken in Europa. Volgens het rapport zijn er al zoveel productiefaciliteiten gesloten dat meer dan tweederde van de Europese capaciteit offline is. Het is gewoon oneconomisch om de productie op gang te houden wanneer de aardgasprijzen zo hoog zijn. Zo heeft bijvoorbeeld de grootste kunstmestfabriek van Litouwen onlangs haar deuren gesloten omdat het gewoonweg oneconomisch is om verder te werken.

Ammoniak is een belangrijk ingrediënt in veel kunstmeststoffen en wordt geproduceerd door aardgasmoleculen (CH4) met behulp van stoom en hoge temperaturen te splitsen, waarbij waterstof (H) en CO2 ontstaan. De waterstof wordt vervolgens gecombineerd met stikstof uit de lucht om ammoniak (NH3) te produceren. Bij dit type productie worden veel minder kooldioxide (CO2) en stikstofoxiden uitgestoten dan bij eerdere processen. Maar ammoniak wordt beschouwd als een goedkope en gemakkelijke manier om stikstof in de bodem te krijgen om de plantengroei te verhogen.

Wanneer de produktie van meststoffen echter op grote schaal mislukt, zullen niet alleen de prijzen ervan door het dak gaan, maar zal ook het aanbod in de landbouw eronder lijden. Maar zonder voldoende aanvoer zal ook de voedselproductie onder druk komen te staan. Welke gevolgen dit kan hebben, blijkt uit het voorbeeld van Sri Lanka (dat waarschijnlijk ook model staat voor de Nederlandse regering onder leiding van de WEF-aanhangers), waar het verbod op het gebruik van kunstmest de voedselproduktie in de landbouw deed instorten.

Zoals blijkt uit de Twitter-berichten die als nieuwsvoorbeelden in dit artikel zijn opgenomen, is dit een probleem dat het hele continent betreft. De volgende Twitter-grafiek illustreert het dilemma van gesloten productiefaciliteiten voor meststoffen heel goed.

In de komende maanden (en waarschijnlijk jaren) zullen we dus niet alleen te maken krijgen met enorm stijgende prijzen en een sterk beperkt aanbod van energie, maar tegelijkertijd met hetzelfde patroon voor meststoffen en dus voedsel. De economie van de totale schaarste zal zich opdringen.

You will own nothing, en je zult het koud hebben en dood hongeren.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Onderzoekers ontdekken dat de vernietiging van Amerika’s voedselvoorziening een ‘inside job’ is van de ‘Nieuwe Wereld Orde’

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marco "
Marco "
5 maanden geleden

Lastig / ik begrijp het wel ,gezien de huidige landbouw eisen : maar zijnde biologische tuinier zie ik ik kunstmest als doelmatig voor de opbrengst , maar slecht(verarming ) voor de grond.

Zelf prefereer ik koemest korrels als voeding / verbetering van de grondstructuur = meer vochtreserves , regenwormen etc. , maar ja :meer werk /

( Is niet te verwarren met grote ladingen varkensmest die regelmatig uitgereden worden & wat ook een financieel verdienmodel is geworden )

Johan P
Johan P
5 maanden geleden
Antwoord aan  Marco "

Marco,
Hoezeer ik het biologisch boeren ook bewonder, zijn daar ook ernstige nadelen aan verbonden. De opbrengsten zijn namelijk veel minder per hectare, wat de prijzen ook omhoog drijft. en het is arbeidsintensiever, wat de kosten opdrijft.
Ik ben geen fan van bestrijdingsmiddelen, maar zie wel de noodzaak in om grootschalige structurele productie te kunnen bewerkstelligen. Wat niet wil zeggen dat alles maar gespoten moet worden. Maar veel biologische boeren profiteren van het feit dat hun niet-biologische collega’s bestrijdingsmiddelen gebruiken, dat beperkt namelijk ook voor hen de kans dat plagen zich versprijden over grote gebieden.
Daarnaast weten de meeste mensen blijkbaar niet dat, zeker in Nederland, er een principe van precisie-/kringloop bemesting wordt toegepast. Vrijwal alle boeren laten hun grond regelmatig analyseren, waarbij wordt gekeken wat er aan voedingsstoffen inzit. Die uitslag wordt dan gekoppeld aan wat men weet wat optimaal is voor de gewassen die dat jaar worden geteeld zodat slechts wordt bijgemest wat noodzakelijk is.
Overigens zijn koemestkorrels inderdaad geweldig. Hebt u misschien meegekregen dat de veestapel sterk moet worden gereduceerd? Minder koeien betekent minder koemest, dus minder korrels.
Overigens is het uitrijden van varkensmest misschien een verdienmodel, maar je wilt niet weten hoe enorm dat aan allerlei regels is gebonden en hoe vaak dat moet worden geanalyseerd voordat het mag worden uitgereden, daar zit een behoorlijk woud aan regelgeving achter.
Wil men echt wat veranderen dan kan dat alleen door terug te gaan naar kleinschalige lokale productie.

Eelke Piers
Eelke Piers
5 maanden geleden

Als we allemaal weer op de pot gaan en die dan niet voor 9 uur de inhoud op staat gooien en :”van onder”roepen maar in de tuin begraven hebben we geen kunstmest nodig.

Eelke Piers
Eelke Piers
5 maanden geleden

De atoomcentrales produceren nog altijd voor 6 cent per kW
De kolencentrales produceren nog altijd voor 8-10 cent/kW
Zonnepanelen en windmolens produceren steeds goedkoper. (1 cent/kW?)
Gascentrales die nog maar 12% van de totale elektriciteit opwekken hebben verreweg de hoogste produktiekosten door de gasprijs.
Toch wordt de stroomprijs vastgesteld of alles met gas wordt opgewekt.
Zo stroomt het geld bij de staat binnen en ook bij de leveranciers en worden de mensen arm gemaakt.

Ray
Ray
5 maanden geleden

Als ze een Europese Sri Lanka behandeling willen kunnen ze m krijgen ook.

Rudolf
Rudolf
4 maanden geleden

Kunnen ze eindelijk (weer) eens leren zonder die rommel weer écht voedsel te produceren ! De minder-opbrengst was altijd geschat op zo’n 20% maar dat blijkt allang niet meer te kloppen…Verschilt erg per product. Staat tegenover dat de voedingswaarde veel en veel hoger is, je hebt er minder van nodig en de gezondheidswaarde is in absolute zin hoger (check :bevindingen professoren Burke en Potter al in jaren ’90 : salvestrolenkwestie.) In de gangbaarder met de bodemverpestende kunstmest omhooggejaagde en bespoten dan wel op voedingsbodems gekweekte en met allerlei toevoegingen bedorven producten ontbreken simpelweg essentiële stoffen die wij per se nodig hebben.. Resultaat is vatbaarheid voor alle mogelijke ernstige kwalen, die veelal gewoon gebrekskwalen –inclusief kankers en zogenaamde ‘ouderdomskwalen’–blijken te zijn ! Al vele malen is intussen aangetoond en doorberekend dat biologische land- en tuinbouw vele malen de huidige wereldbevolking kan voeden.. Op Sri Lanka hadden ze een stel prutsers als regering (zoals vrijwel overal momenteel) : net als hier met de boeren (en het gasverhaal !) geldt dat als je een grote omslag succesvol wilt maken zul je mensen daarbij dienen te helpen en steunen en te compenseren..
Hadden die sukkels daar geen zin in…Tjaaa…Wat de overige punten betreft die Johan noemt, die kun je ook als heel positief zien…Dit even als reactie op Marco en Johan…Dit wordt allemaal ontkend en anders doodgezwegen door de msm en alle mainstreamdombo’s en overige schapen, met of zonder dure titels, dat weet ik ook wel.. Klein proefondervindelijk ‘anecdotisch’ bewijsje : na een bedenkelijke medische voorgeschiedenis gebruik ik nu al 22 jaar praktisch alleen biologische voeding (heel zelden ‘n junkfoodje tussendoor, haha!) en dat in voldoende mate als fruit en rauwkost.. En heb al die tijd nog geen griepje of zelfs maar verkoudheid of wat ook meer gehad..En gebruik geen een pil of andere medicatie of vaccinatie en zelfs geen voedingssuplementen.. Die laatste in begin een jaar of zo allemaal uitgeprobeerd, bij echt gezonde voeding en leefstijl heb je die nergens voor nodig..Het beste medicijn en het beste vaccin tegen eigenlijk álle kwalen is er al heel lang (leve Hippocrates !!) : échte gezonde voeding en een gezonde leefstijl en leefomgeving (zover mogelijk..) Ik kan het me erdoor permitteren alle criminele virus- en vaccinkwakzalvers hartelijk uit te lachen met al hun neptheorieën en moorddadig geprúts ! Kom overal, raak iedereen en alles zonder enige schrik aan en ben nu 72,5 jr….Dus verschrikkelijk kwetsbare risicogroeper natuurlijk, spelend met z’n leven…Al 22 jaar aan een stuk puur geluk gehad natuurlijk..Tjaaaa..