Ik heb altijd gezegd dat de Italiaanse schuld het einde van de EU in zou houden. De ECB heeft dat risico de laatste jaren kunstmatig verijdeld door de rente laag te houden, waardoor onze pensioenfondsen leeggebloed zijn.

Duitse en Franse banken waren tot een paar jaar geleden de grootste houders van Italiaanse schulden en vooral Deutsche Bank is al jaren een – corrupte – probleembank. Als de Italiaanse schuld niet meer gefinancierd zou kunnen worden zou Deutsche Bank vallen en DB is too big too bail. Dat zou een crisis opleveren waarbij Lehman Brothers kattepis was, en zou het einde van de EU betekenen. Denk de Griekse crisis maal veel. Vandaar dat de ECB tegen alle afspraken in al jaren Italiaanse staatsobligaties opkoopt, zodat het risico weggehaald wordt bij de banken en verlegd wordt naar de burger.

Nu de inflatie als een malle stijgt, doordat de EU de Europese economie gesloopt heeft, eerst met onzinnige lockdowns en nu met door de VS gedicteerde sancties tegen Rusland, en domme neoliberale economen denken dat je dat moet bestrijden met renteverhogingen door centrale banken, ontstaat er een onoverbrugbaar probleem.

De aasgieren van de financiële wereld, de hedgefunds, zien dat heel precies.

REMIX:

Italië, een van de oprichtende landen van de Europese Unie, kampt met grote problemen in verband met de betaling van zijn overheidsschuld. Als reactie daarop hebben internationale hedgefondsen deze maand hun grootste weddenschappen geplaatst tegen obligaties die door de Italiaanse staat zijn uitgegeven sinds de financiële crisis van 2008. Marktspeculanten wedden nu op een wanbetaling door Rome, die een echte schok in de eurozone zou veroorzaken.

Financiële analisten anticiperen al sinds juli op de problemen waarmee de regering in Rome zal worden geconfronteerd door de aankondiging van de Europese Centrale Bank, de eerste in meer dan 10 jaar, van een renteverhoging in de eurozone.

Italië eindigde 2021 met een staatsschuld van ongeveer 150 procent van het bbp, na Griekenland (meer dan 190 procent) de hoogste in de Europese Unie. Nu de rente stijgt, zal de financiering van deze schuld steeds problematischer worden.

Afgezien van de binnenlandse onevenwichtigheden is het probleem nog verergerd door de internationale context in 2022, waarbij de aankondiging van de ECB van een renteverhoging in de tweede helft van het lopende jaar financiële analisten deed waarschuwen voor een nieuwe schuldencrisis in de eurozone.

Niet minder dan 39 miljard euro werd in augustus 2022 door hedgefondsen ingezet in afwachting van het in gebreke blijven van Italië, zo berekende S&P Global Market Intelligence, volgens de Financial Times.

Afhankelijkheid van Russisch gas

Het grootste risico voor de Italiaanse economie wordt door internationale analisten gezien als de totale afhankelijkheid van Russisch gas en het steeds groter wordende risico dat Moskou, gezien de politieke spanningen in Europa, de kraan dichtdraait.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde vorige maand al dat een Russisch gasembargo zou leiden tot een economische krimp van meer dan 5 procent in Italië.

En de veelgeprezen alternatieven voor Russisch gas – de levering van vloeibaar gas (LNG) uit de VS of aardgas uit Angola en Algerije – worden zo ontoereikend of zelfs onwaarschijnlijk geacht dat ze een massale speculatieve beweging op de beurzen rechtvaardigen, waardig aan de schuldencrisis van 2010- 2011.

Ook ECB-middelen in twijfel

Italië wordt door beleggers ook gezien als een van de landen die het kwetsbaarst zijn voor het besluit van de Europese Centrale Bank om haar stimuleringsprogramma’s terug te draaien door de rente te verhogen en de aankoop van obligaties, waarmee de buitensporige schuld van Rome is gefinancierd, stop te zetten.

Ook de politieke situatie in Italië brengt de markten niet tot rust. Het aftreden van Mario Draghi als hoofd van de Italiaanse regering in juli 2022 leidde tot het uiteenvallen van de coalitie van nationale eenheid en tot een politieke crisis die de toch al verhoogde risico’s voor de Italiaanse economie nog vergroot.

Als Italië in gebreke blijft of uit de monetaire unie stapt, zou dat enorme gevolgen hebben voor de Europese eenheidsmunt, die met de grootste crisis sinds haar ontstaan kan worden geconfronteerd.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Italië start proefproject met sociaal kredietsysteem

5 4 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ameube
Ameube
7 maanden geleden

Wel toevallig dat rechts aan de macht dreigt te komen en de speculaties beginnen…….
Soevereiniteit 0,0 anders sturen we de financial hitmen……
Angst zaaien met iets wat ze toch laten gebeuren want ze kunnen het niet stoppen,het systeem is zo.

Jerome
Jerome
7 maanden geleden

Waarschijnlijk wachten de machtigste bankiersfamilies met ‘de stekker eruit te trekken’ wanneer contant geld is afgeschaft en de Digitale Identiteit (ID2020) gerealiseerd is. Daarna chaos, dan voor iedereen die aan de voorwaarden voldoet, (zoals permanente injecties en overdragen van vastgoed aan de banksters ) kwijtschelding van schulden en een basisinkomen dat te weinig is om van te leven en te veel om aan dood aan te gaan. Zo doorzichtig allemaal

Voight-Kampff
Voight-Kampff
7 maanden geleden
Antwoord aan  Jerome

Exact dit; de (vrijwillige) terugtrekking van Draghi was uitsluitend een mijlpaal om de vorige fase af te sluiten (verhogen staatsschuld tot onaflosbare hoogte) en de nieuwe fase in te gaan (digitaal geld met sociale kredieten).

Pjotr
Pjotr
7 maanden geleden

Uit de monetaire unie of Euro stappen kan niet, er is gewoonweg geen procedure voor voorzien. Probleem is dat de “Duitse Economische Motör” sputtert en zelfs grotendeels stilvalt bij gebrek aan gas. Duitsland is niet langer in staat de Euro, die als prijs voor de hereniging van BRD met DDR betaald moest worden, kan onderhouden. Logisch dat Italië als eerste onderuit gaat en niet gered kan worden, veel groter is dan Griekenland en de Euro uit elkaar valt waarna we ons op onbekend terrein bevinden. Nooit eerder gebeurd.
Wel kan verwacht worden dat niet-Euro landen die lid zijn van de EU deze zullen willen verlaten bij een nieuwe Eurocrisis.
Het worden economisch en sociaal moeilijke jaren. De uitkomst blijft koffiedikkijken. Uw kristallen bol is even goed als de mijne, maar mocht ik speculant zijn zou ik ook gokken op de ondergang van Italië dat te groot is om niet te redden maar dat in tegenstelling tot Griekenland niet gered zal kunnen worden. Niemand heeft daar het geld voor, dus Italië wordt privé-eigendom, een kolonie, of een “failed state”.

Hagar
Hagar
7 maanden geleden

Hopelijk stort die vervloekte EU eindelijk in, en krijgen alle landen hun vrijheid en onafhankelijkheid terug.

En dan nog alle pro-EU politici voor de rest van hun smerige leven in de boeien slaan, en we zijn op de goede weg.

Dee
Dee
7 maanden geleden

Tja, inelkaar donderen moet het toch. Het kon en kan toch al niet verder.
Vraag is: Wie gaat het build back betteren? Wij, of zij?

Andre
Andre
7 maanden geleden

Alleen deze foto al van clowntje print poen Lagarde.

Rudolf
Rudolf
7 maanden geleden

Wie is die kalkoen met dat brilletje op ook alweer op die foto ? Komt die op thanksgivingday ook smeuig gevuld op tafel ? Ben dan even vegetarisch denk ik…

It's me
It's me
5 maanden geleden

Laat die pasta bakkers lekker verrekken, niet het volk maar de overheid, hopelijk komt het zover dat alles instort weg met EU en de EURO, en maak van die gebouwen waar dat EU tuig zit een parkeerplaats, wel wachten dat gebouwen helemaal vol zitten.