Inwoners van Finland begonnen vorige maand melding te maken van een enorme vlammenzee van over de Russische grens. Satellietbeelden detecteerden een enorme hittegolf die een Russische fabriek voor vloeibaar aardgas (LNG) bleek te zijn die miljoenen kubieke meters gas affakkelde die aan Europese klanten hadden moeten worden verkocht.

Senior VP Sindre Knutsson van het in Noorwegen gevestigde onderzoeksbureau Rystad Energy vertelde vrijdag aan Sky News dat de Russen elke dag 4,34 miljoen kubieke meter gas verbranden met een waarde van ongeveer 10 miljoen dollar, waarbij genoeg brandstof wordt vernietigd om 1,5 miljoen Europese huishoudens te bevoorraden, aldus Breitbart.

De verbranding vindt plaats in een LNG-installatie in de Russische stad Portovaya, gelegen ten noordwesten van St. Petersburg nabij de Finse grens. De fabriek bevindt zich in de buurt van een compressorstation voor de onderzeese pijpleiding Nord Stream 1 die naar Duitsland loopt.

En dit alles op een moment dat de prijzen op de gasmarkt, vrijdag op de Nederlandse Energiebeurs in Amsterdam, een nieuw record hebben bereikt: namelijk 340 euro per megawattuur.

Knutsson zei dat de hoeveelheid gas die uit de Portovaya-centrale werd geloosd zo groot was dat het onwaarschijnlijk leek dat dit het resultaat was van testen of de bouw. De installatie is nieuw en zal later dit jaar officieel in gebruik worden genomen.

“De precieze reden voor het affakkelen is onzeker omdat er geen behoorlijke communicatie is geweest van Gazprom of Rusland,” merkte hij op.

“Ik heb nog nooit een LNG-installatie zo veel zien affakkelen. Vanaf juni zagen we een enorme piek, die maar niet overging. Het bleef zeer abnormaal hoog,” vertelde Dr. Jessica McCarty, een satelliet data expert van de Miami Universiteit in Ohio, aan de BBC op vrijdag.

De ambassadeur van Duitsland in het Verenigd Koninkrijk, Miguel Berger, zei dat Rusland waarschijnlijk overtollige voorraden vernietigde omdat “ze geen andere plaatsen hebben waar ze hun gas kunnen verkopen”.

Industrie-experts merkten op dat het draaiende houden van een LNG-installatie en het afbranden van product dat niet naar elders wordt verscheept, als goedkoper en veiliger wordt beschouwd dan het koud stopzetten van de installatie en het later opnieuw opstarten ervan.

Knutsson speculeerde dat de Russen misschien willen dat die enorme brandstapel van verspild aardgas duidelijk zichtbaar is vanuit Finland, als teken van de Russische dominantie op de Europese energiemarkten.

“Een duidelijker signaal – Rusland kan de energieprijzen morgen omlaag brengen – is niet denkbaar. Dit is gas dat anders via Nord Stream 1 of alternatieven zou zijn geëxporteerd,” zei hij.

Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom weigerde de gasverbranding te bevestigen of te bespreken met buitenlandse media.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


EU-dictator Von der Leyen pleegt moordaanslag op Europese burgers en economie onder het mom van sancties tegen Rusland

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Balou
Balou
7 maanden geleden

Iemand die nu nog denkt, geloofd of er zelfs van overtuigd is dat Rusland en de torenhoge gasprijzen (en energieprijzen in het algemeen) ook maar iets met elkaar te maken hebben beliegt zichzelf en kijkt niet verder dan zijn neus lang is.

Ray
Ray
7 maanden geleden

Als we het echt koud krijgen gaan we in onze villa’s bivakkeren.
Schoppen we de eigenaars richting ten Apel.
Naar hun nieuwe knuffel landgenootjes.

It's me
It's me
7 maanden geleden

Helemaal geweldig wat Gazprom doet in overleg met de Russische Federatie ❤️ dikke lange neus naar de EU met zijn sancties 😂 Rusland heeft het nog nooit zo goed gehad, ik gun ze het voor de volle 100%🥰

Piet
Piet
7 maanden geleden

Waarom zouden ze dat doen? Niet echt een geloofwaardig verhaal.