De onvermijdelijke machtsoverdracht weg van het westen leidt tot een toename van door de staat gesponsord terrorisme, maar dit zal weinig doen om de trend te keren, meldt Pepe Escobar.

Zes maanden na het begin van de Speciale Militaire Operatie (SMO) door Rusland in Oekraïne zijn de geopolitieke tektonische platen van de 21e eeuw met een verbazingwekkende snelheid en diepte ontwricht – met immense historische repercussies die al voor de deur staan.

Om T.S. Eliot te parafraseren: dit is de manier waarop de (nieuwe) wereld begint, niet met een gejammer maar met een knal.

De koelbloedige moord op Darya Dugina – terrorisme aan de poorten van Moskou – mag dan wel noodlottig zijn samengevallen met het zes maanden durende kruispunt, maar zal niets veranderen aan de dynamiek van de huidige, work-in-progress, historische verschuiving.

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) leek de zaak in iets meer dan 24 uur te hebben opgelost, door de dader aan te wijzen als een Azov-agent die werd geïnstrumentaliseerd door de Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) – die zelf een instrument is van het CIA/MI6-combo dat de facto Kiev regeert.

De Azov operative is gewoon een zondebok. De FSB zal nooit in het openbaar onthullen welke informatie zij heeft verzameld over degenen die de orders hebben gegeven, en hoe zij zullen worden aangepakt.

Ene Ilja Ponomaryov, een anti-Kremlinfiguur die het Oekraïense staatsburgerschap had gekregen, pochte dat hij in contact stond met de organisatie die de aanslag op de familie Dugin had voorbereid. Niemand nam hem serieus.

Wat overduidelijk wel serieus is, is hoe oligarchisch verbonden georganiseerde misdaadgroeperingen in Rusland een motief zouden hebben om Alexander Dugin uit de weg te ruimen, de christelijk-orthodox-nationalistische filosoof die, volgens hen, invloed zou hebben gehad op de pivot van het Kremlin naar Azië (dat had hij niet).

Deze georganiseerde misdaadbendes beschuldigden Dugin van een gecoördineerd Kremlin-offensief tegen de onevenredige macht van Joodse oligarchen in Rusland. Deze actoren zouden dus zowel het motief als de plaatselijke know-how hebben om zo’n staatsgreep te plegen.

Als dat het geval is, zou het kunnen wijzen op een operatie in Mossad-verband – vooral gezien de ernstige schisma’s in de recente betrekkingen van Moskou met Tel Aviv. Zeker is dat de FSB hun kaarten zeer dicht tegen de borst zullen houden – en de vergelding zal snel, precies en onzichtbaar zijn.

De druppel die de emmer deed overlopen

In plaats van een serieuze klap toe te brengen aan de psyche van Rusland, die de dynamiek van zijn operaties in Oekraïne zou kunnen beïnvloeden, heeft de moord op Darya Dugina de daders alleen maar ontmaskerd als smakeloze moordenaars die hun opties hebben uitgeput.

Een IED kan een filosoof – of zijn dochter – niet doden. In een essentieel essay heeft Dugin zelf uitgelegd hoe de echte oorlog – Rusland tegen het door de VS geleide collectieve westen – een oorlog van ideeën is. Een existentiële oorlog.

Dugin definieert de VS correct als een “thalassocratie”, erfgenaam van “Britannia rules the waves.” Maar nu tekenen de geopolitieke tektonische platen een nieuwe orde: De terugkeer van het Heartland.

De Russische president Vladimir Poetin heeft het zelf voor het eerst verwoord op de Veiligheidsconferentie van München in 2007. China’s Xi Jinping bracht het in de praktijk door in 2013 de Nieuwe Zijderoutes te lanceren. Het Empire sloeg terug met Maidan in 2014. Rusland ging in de tegenaanval door Syrië in 2015 te hulp te schieten.

Het Rijk verdubbelde zijn greep op Oekraïne, dat acht jaar lang non-stop door de NAVO werd bewapend. Eind 2021 nodigde Moskou Washington uit voor een serieuze dialoog over de “ondeelbaarheid van de veiligheid” in Europa. Dat werd afgedaan met een non-respons antwoord.

Moskou nam geen tijd om in te schatten dat in plaats daarvan een gevaarlijke door de VS geleide trifecta in de maak was: een dreigende Kievse blitzkrieg tegen Donbass; Oekraïne dat flirt met het verwerven van kernwapens; en het werk van Amerikaanse biowapenlaboratoria. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen.

Een consequente analyse van Poetins publieke interventies van de afgelopen maanden laat zien dat het Kremlin – en ook Veiligheidsraad Yoda Nikolai Patrushev – zich ten volle realiseren hoe de politici/mediapraten en de stoottroepen van het collectieve westen worden aangestuurd door de heersers van het financieel kapitalisme.

Als direct gevolg daarvan beseffen zij ook hoe de westerse publieke opinie volstrekt clueless is, Plato cave-style, totaal gevangene van de heersende financiële klasse, die geen enkel alternatief verhaal kan tolereren.

Poetin, Patrusjev en hun gelijken zullen dus nooit veronderstellen dat een seniele teleprompterlezer in het Witte Huis of een cocaïneverslaafde komiek in Kiev iets “besturen”.

Aangezien de VS de wereldpopcultuur regeert, is het passend te lenen wat Walter White/Heisenberg, een doorsnee Amerikaan die zijn innerlijke slechtheid kanaliseert, zegt in Breaking Bad: “I’m in the Empire business.” En de Empire business is het uitoefenen van rauwe macht, in stand gehouden met meedogenloosheid, met alle middelen die nodig zijn.

Rusland heeft die betovering verbroken. Maar de strategie van Moskou is veel verfijnder dan Kiev platgooien met hypersonische wapens, iets wat op elk moment had kunnen gebeuren, vanaf zes maanden geleden.

In plaats daarvan praat Moskou met vrijwel het hele Zuiden, bilateraal of met groepen actoren, om uit te leggen hoe het wereldsysteem voor onze ogen aan het veranderen is, met de belangrijkste actoren van de toekomst, zoals het Belt and Road Initiative (BRI), de Shanghai Cooperation Organization (SCO), de Euraziatische Economische Unie (EAEU), BRICS+, het Greater Eurasia Partnership.

En wat we zien is dat grote delen van het Zuiden – oftewel 85 procent van de wereldbevolking – langzaam maar zeker bereid raken om zich in te zetten voor het verdrijven van de financiële kapitalisten uit hun nationale horizon, en hen uiteindelijk ten val te brengen: een lange, moeizame strijd die gepaard zal gaan met meerdere tegenslagen.

De feiten op de grond

Op de grond in het toekomstige Oekraïne blijven de hypersonische Khinzal-wapens, gelanceerd vanaf Tu-22M3-bommenwerpers of Mig-31-interceptors, in gebruik.

Er zullen nog steeds stapels HIMARS worden buitgemaakt. TOS 1A Zware vlammenwerpers zullen uitnodigingen blijven sturen naar de poorten van de hel. Crimean Air Defense zal doorgaan met het onderscheppen van allerlei kleine drones met IED’s eraan bevestigd. Terrorisme door lokale SBU-cellen zal uiteindelijk worden vernietigd.

In wezen een fenomenaal artillerievuur – goedkoop en in massa geproduceerd – zal Rusland Donbass annexeren, zeer waardevol in termen van land, natuurlijke hulpbronnen en industriële macht. En dan verder naar Nikolaev, Odessa en Charkov.

Geo-economisch kan Rusland het zich veroorloven om zijn olie met vette kortingen te verkopen aan elke klant in het Zuiden, om nog maar te zwijgen van strategische partners China en India. De extractiekosten bedragen maximaal $ 15 per vat, met een nationaal budget gebaseerd op $ 40-45 voor een vat Oeral, waarvan de marktwaarde tegenwoordig bijna het dubbele is.

Een nieuwe Russische benchmark staat voor de deur, evenals olie in roebels na het enorm succesvolle gas voor roebel-schema.

De moord op Darya Dugina leidde tot eindeloze speculaties over het Kremlin en het Ministerie van Defensie die eindelijk hun discipline zouden breken. Dat gaat niet gebeuren. De Russische opmars langs het enorme gevechtsfront van 1800 mijl is meedogenloos, zeer systematisch en diep geïnvesteerd in een groter strategisch beeld.

Een belangrijke vector is of Rusland een kans maakt om de informatieoorlog met het westen te winnen. Dat zal nooit gebeuren binnen het domein van de NAVO – zelfs als succes na succes zich ontvouwt in het Zuiden.

Zoals Glenn Diesen meesterlijk heeft aangetoond in zijn laatste boek, Russophobia, is het collectieve westen diepgeworteld ongevoelig voor het toegeven van sociale, culturele en historische verdiensten van Rusland.

Ze hebben zichzelf al in de irrationele stratosfeer gekatapulteerd: het neerhalen en de facto demilitarisering van het imperiale proxy-leger in Oekraïne maakt de leiders van het rijk en zijn vazallen letterlijk gek.

Maar het Zuiden mag de ‘Empire business’ nooit uit het oog verliezen. Die industrie blinkt uit in het produceren van chaos en plundering, altijd ondersteund door afpersing, omkoping van lokale elites en goedkope moorden. Elke truc in het verdeel-en-heers-boek zou op elk moment moeten worden verwacht. Onderschat nooit een bitter, gewond, diep vernederd, in verval rakend rijk.

Maak uw veiligheidsgordels vast voor meer van deze gespannen dynamiek voor de rest van het decennium.

Maar maak je daarvoor langs de uitkijktoren klaar voor de komst van generaal Winter, wiens ruiters snel naderen. Als de wind begint te huilen, zal Europa bevriezen in het holst van donkere nachten, af en toe verlicht door zijn financiële kapitalisten die aan dikke sigaren puffen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Zelensky zit in grote problemen, Amerikaanse en Duitse mainstream media publiceren nu bewijzen van een enorme corruptie en zijn directe betrokkenheid

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Voight-Kampff
Voight-Kampff
5 maanden geleden

De macht is georganiseerd, effectief en onverbiddelijk. En het ongeorganiseerde en heterogene volk staat aan de zijlijn toe te kijken. Over zelfbeschikking hoef je bij niemand aan te komen.