De voortdurende confrontatie tussen de twee mogendheden zou tot onvoorspelbare resultaten kunnen leiden, waarschuwt de Russische ambassade in de VS.

Het gedrag van Washington op het wereldtoneel riskeert een direct conflict tussen de nucleaire staten, heeft de Russische ambassade in de VS gewaarschuwd, aldus RT.

“Vandaag de dag blijven de Verenigde Staten handelen zonder rekening te houden met de veiligheid en belangen van andere landen, wat bijdraagt aan een toename van nucleaire risico’s,” zei de ambassade in een verklaring op haar Telegram-kanaal.

“De stappen van [de VS] om verder te gaan in een hybride confrontatie met Rusland in de context van de Oekraïense crisis zijn beladen met onvoorspelbare escalatie en een directe militaire botsing van nucleaire machten.”

De ambassade merkte op dat Washington zich onlangs heeft teruggetrokken uit twee belangrijke wapenbeheersingsovereenkomsten, het Verdrag inzake nucleaire strijdkrachten voor de middellange afstand van 1987, dat bepaalde klassen van landgebaseerde raketten verbood, en het Verdrag inzake het open luchtruim van 1992, dat bewakingsvluchten over elkaars grondgebied mogelijk maakte.

De ambassade drong er bij de VS op aan “het eigen nucleaire beleid onder de loep te nemen in plaats van ongefundeerde beschuldigingen te uiten aan het adres van landen wier wereldbeeld niet overeenstemt met het Amerikaanse.”

“Ons land komt zijn verplichtingen als kernwapenstaat getrouw na en stelt alles in het werk om de nucleaire risico’s te beperken”, aldus de diplomaten.

De verklaring komt er nadat de VS Moskou ervan beschuldigden de kerncentrale van Zaporozhye in Zuid-Oekraïne te gebruiken als dekmantel voor zijn soldaten. De centrale, de grootste in Europa, werd door Russische troepen in beslag genomen tijdens de eerste fasen van de militaire operatie van Moskou in Oekraïne, die eind februari van start ging. De fabriek werkt nog steeds met Oekraïens personeel onder Russische controle.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemde het optreden van Rusland in de faciliteit “het toppunt van onverantwoordelijkheid“. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ondertussen van beschietingen van de centrale. Volgens Moskou heeft artillerievuur door Oekraïense troepen deze maand verschillende branden en gedeeltelijke stroomuitval veroorzaakt.

Rusland heeft vorige week een vergadering van de VN-Veiligheidsraad belegd over de situatie rond de elektriciteitscentrale van Zaporozhye. De Russische gezant Vassily Nebenzia zei dat Moskou de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) steunt om de installatie zo snel mogelijk te inspecteren.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Afschuwelijk: Gelekte documenten onthullen dat Zelenski honderdduizenden Oekraïense levens opgeofferd heeft voor zijn globalistische meesters

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dee
Dee
5 maanden geleden

Het niet of, maar wanneer.
Het zal voor de lage heren een alles of niets zijn vrees ik. Zij denken immers te kunnen overleven in hun enorme bunkers die zij door de heen jaren gebouwd hebben en dan is hun doel bereikt: Een wereld zonder plebs.