Oekraïense troepen beschieten Europa's grootste kerncentrale met artilleriegranaten

Sinds vrijdag beschieten Oekraïense troepen Europa’s grootste kerncentrale. Tezelfdertijd beweert Kiev dat de kerncentrale van Zaporozhye wordt beschoten door het Russische leger, dat de centrale bewaakt. Zelfs de secretaris-generaal van de VN merkte inconsistenties op en besloot internationale inspecteurs naar de kerncentrale te sturen, ondanks het verzet van Kiev. Welk geheim probeert Oekraïne te verbergen?

VN-secretaris-generaal António Guterres werkt samen met de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) om een bezoek van de inspecteurs van die organisatie aan de kerncentrale van Zaporozhye te regelen, schrijft Rafael Fachrutdinow. “Wij zijn uiterst bezorgd over de situatie rond de elektriciteitscentrale en dat deze het doelwit van een aanslag kan zijn. We hopen van harte dat de IAEA inspecteurs zal kunnen sturen om uit te zoeken wat er in de centrale aan de hand is,” zei Stéphane Dujarric, plaatsvervangend hoofd van de IAEA, maandag. “De secretaris-generaal heeft in Tokio duidelijk gemaakt dat elke aanval op een kerncentrale suïcidaal is,” voegde de woordvoerder van Guterres eraan toe.

Washington heeft van zijn kant besloten de verklaring van Kiev te herhalen dat de kerncentrale zou worden bedreigd door het Russische leger. “We blijven Rusland oproepen om alle militaire activiteiten in of nabij Oekraïense nucleaire faciliteiten te staken en de volledige controle terug te geven aan Oekraïne,” zei Karine Jean-Pierre, perssecretaris van het Witte Huis, over de kwestie. “We zullen de radioactiviteit blijven controleren,” zei ze, eraan toevoegend: “Gelukkig hebben we geen aanwijzingen gevonden voor verhoogde of abnormale stralingsniveaus.”

Luitenant-generaal Igor Konashenkov, een officiële vertegenwoordiger van het Ministerie van Defensie, deelde mee dat het Oekraïense leger zondagmiddag was doorgegaan met de beschieting van de kerncentrale van Zaporozhye, waarmee het vrijdag was begonnen. Volgens hem werd de aanval uitgevoerd door de 44e artilleriebrigade van de AFU vanuit het gebied van de stad Marganets, die zich op de tegenoverliggende oever van het Kakhovka-stuwmeer van de kerncentrale bevindt.

“Als gevolg van Oekraïense beschietingen werd de hoogspanningslijn Kakhovka, die de regio’s Zaporozhye en Kherson van elektriciteit voorziet, beschadigd. Een spanningspiek in de kerncentrale van Zaporozhye veroorzaakte rook in de open schakelkasten van de centrale. Bovendien werd een beveiligingssysteem geactiveerd, waardoor de stroomvoorziening werd onderbroken,” citeert de generaal TASS. Om onderbreking van de werkzaamheden te voorkomen, heeft de technische staf van de centrale het vermogen van de eenheden 5 en 6 teruggebracht tot 500 MW, voegde het militaire departement eraan toe. Konashenkov beschreef de daad als een “nieuwe daad van nucleair terrorisme” die zou leiden tot een humanitaire catastrofe in de regio’s Kherson en Zaporozhye.

De plaatselijke autoriteiten hebben van hun kant verklaard dat de artillerieaanval gericht was op het koelsysteem en de opslagplaats voor verbruikte splijtstof (SNF). “Naast het koelsysteem van de reactor, dat van groot belang is voor de veiligheid, bevinden ook de droge opslagplaats voor verbruikte splijtstof en het stralingscontrole- en boekhoudcentrum zich permanent in de aanvalszone. Dit zijn nogal beangstigende dingen, dit is nucleair terrorisme,” vertelde Vladimir Rogov, een lid van de Hoge Raad van het militair-civiele bestuur van de regio Zaporozhye, aan de televisiezender Rossiya 24, waarbij hij opmerkte dat de kerncentrale inderdaad het belangrijkste doelwit van de Oekraïense artillerie in de regio is geworden. Mocht het koelsysteem beschadigd raken, dan zou de reactor oververhit kunnen raken, waardoor de controle over de verbrandingsprocessen verloren zou kunnen gaan, aldus Rogov, die eraan toevoegde dat de droge opslagfaciliteit een groot volume splijtstof bevat.

“De IAEA toont zich bereid de kerncentrale van Zaporozhye te laten inspecteren door een commissie om na te gaan wat daar gaande is”, voegde Rogov eraan toe. Maar de Oekraïense autoriteiten, aldus Rogov, stellen daar een voorwaarde aan: “Zij zeggen: jullie moeten je terugtrekken, de veiligheid niet langer garanderen, het luchtverdedigingssysteem weghalen. Kun je je voorstellen wat er zou gebeuren als er daar geen Russische luchtverdedigingssystemen waren?”

Volgens het stadsbestuur van Energodar, waar de kerncentrale is gevestigd, vielen granaatscherven van een zondag afgevuurde raket op niet meer dan 400 meter van de werkende centrale. Eén persoon werd gedood.

Kiev blijft hardnekkig volhouden dat de kerncentrale door het Russische leger zelf wordt beschoten. In dit verband riep de Oekraïense president Vladimir Selensky zondag op tot een hardere reactie op de “nucleaire terreur” van Rusland. Maandag zei de Oekraïense diplomaat Oleksandr Scherba dat Selenskyj met Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, had gesproken over sancties tegen de kernenergiesector van Rusland, meldde Kommersant.

Volgens Russische deskundigen is het geen toeval dat een nieuwe beschieting van de kerncentrale vrijwel gelijktijdig plaatsvond met de diplomatieke uitbarstingen van Selenskij tegen Rusland. “Het is duidelijk dat deze acties gesynchroniseerd zijn. De beschietingen zijn systematisch op een bepaald tijdstip. Zij hebben een complexe aanpak, zoals alle rationeel denkende leiders,” zegt Doema-lid Michail Delyagin.

“Dergelijke beschietingen kunnen de watertoevoer naar de kerncentrale beschadigen. Het zou een onaangenaam probleem kunnen veroorzaken. In dergelijke situaties moet de reactor worden stilgelegd. De situatie is verre van veilig,” waarschuwt Alexander Borovoy, een kernfysicus en adviseur van de president van het Kurchatov Instituut. “Hoogstwaarschijnlijk zijn dit geen verdwaalde granaten, maar een berekende psychologische aanval op de plaatselijke bevolking. De mensen in Oekraïne waren destijds bang voor Tsjernobyl. Zelfs een klein ongeval in een kerncentrale wordt door velen als een gevaarlijke zaak beschouwd. Degenen die de centrale beschieten, proberen paniek te zaaien. Ze proberen ook zoveel mogelijk schade aan te richten, zodat de Russen alles daar weer moeten opbouwen,” aldus de deskundige.

Kiev speelt een dubbel spel, daar is energie-expert Aleksei Anpilogov van overtuigd. En hij is het ermee eens dat de aanval op de kerncentrale bedoeld is om paniek te zaaien onder de inwoners van Zaporozhye. “Dit wordt gedaan om een uittocht van de bevolking uit het bevrijde deel van de regio Zaporozhye uit te lokken. Vandaag werd het voornemen geuit om een referendum te houden over de toetreding tot Rusland. Als er geen bevolking is, kan Kiev beweren dat de stemming niet heeft plaatsgevonden, dat ze illegaal was. Hoe dan ook, Kiev zal dat beweren, maar in dit specifieke geval kan het zijn beweringen staven met echte foto’s van migratie,” verklaarde Anpilogov.

“De blokken zelf zijn moeilijk te beschadigen – het betonnen omhulsel is zelfs bestand tegen de val van een licht vliegtuig, mortiervuur of artillerievuur,” voegde hij eraan toe. “Maar de Oekraïense strijdkrachten richten zich op zwakke punten van de centrale, de open schakelborden en de noodgenerator, om de kerncentrale van elektriciteit te beroven en de ontmanteling ervan te bewerkstelligen.”

Na het Ministerie van Defensie heeft ook het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken maandag commentaar gegeven op de situatie in Energodar. Het Oekraïense regime gijzelt “heel Europa” met de beschieting van de kerncentrale en de situatie wordt met de dag gevaarlijker, zei de perswoordvoerster van het ministerie, Maria Zakharova. Zij is ervan overtuigd dat zich geen groot incident heeft voorgedaan “alleen omdat het personeel van de kerncentrale en de Russische strijdkrachten zo kundig en operationeel te werk gaan”, waardoor de centrale op een alomvattende wijze wordt beschermd.

Tegelijkertijd ziet Moskou zich afgeschrikt door de verklaringen van Guterres, die de inspanningen van de IAEA om toegang te krijgen tot de centrale steunt. Als de reactie van Guterres “vanaf het begin duidelijk” was geweest, hadden de huidige verwikkelingen voorkomen kunnen worden, want door zijn “zwakte” valt het Oekraïense leger steeds roekelozer de kerncentrale van Zaporozhye aan, aldus Zakharova verontwaardigd.

Directeur-generaal Rafael Grossi van de IAEA is voornemens de kerncentrale te bezoeken en aan Russische zijde is alles in gereedheid gebracht voor een geslaagd bezoek, aldus Zacharova. “Het feit dat de internationale missie niet heeft plaatsgevonden, ligt uitsluitend aan Kiev,” voegde Zakharova eraan toe.

De hardnekkige weigering van Kiev om het bezoek van de inspecteurs toe te staan is één verklaring voor het samenzweerderige karakter van het gedrag, verklaarde Anpilogov. “Zoals onlangs bleek, heeft Kiev in deze faciliteit de grootste splijtstof-voorraad aangelegd, en de IAEA heeft hierover reeds haar bezorgdheid geuit. Dit komt omdat splijtstof de ideale grondstof is voor een “vuile” kernbom. De IAEA-inspecteurs zouden, eenmaal ter plaatse in Energodar, discrepanties kunnen vaststellen tussen de verslagen die zij in het verleden regelmatig van Kiev hebben ontvangen en de werkelijke situatie op de plaats waar de verbruikte splijtstof is opgeslagen. Deze interpretatie is de enige redelijke verklaring voor het feit dat Oekraïne zijn eigen kerncentrale beschiet,” aldus Anpilogov.

Bouwde Oekraïne een vuile bom? Opmars van Russische troepen onthult nieuwe omstandigheden

“Wat de beweringen van Selenskyj betreft dat het Russische leger zichzelf beschiet, deze laster is geenszins nieuw. Acht jaar lang hoorden we bevestigingen dat de milities van Donetsk zichzelf beschoten, d.w.z. de wijken waar hun gezinnen en kinderen wonen,” herinnerde de deskundige zich. Anpilogov is van mening dat Selenskij om deze redenen tot het laatst zal verhinderen dat de IAEA-inspecteurs Energodar bereiken.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Riskeert Selensky een nucleaire meltdown?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
5 maanden geleden

Alhoewel een kerncentrale geen kernbom is, zouden we het kapotschieten van de kerncentrale door Holodomor Zelensky en de NAVO als een kernaanval op Rusland kunnen beschouwen.

Ze blijven de Russen maar treiteren en provoceren.

Hoe lang gaan de Russen hun zelfbeheersing nog kunnen behouden?

Durachuk
Durachuk
5 maanden geleden

Laat Kadyrow maar eens jagen op die zelenski. einde verhaal.