In zijn welkomstrede op de 10e Conferentie van Moskou over internationale veiligheid spreekt de Russische president Vladimir Poetin over door het Westen aangewakkerde conflicten, het einde van de Amerikaanse hegemonie en blauwdrukken voor een nieuwe wereldorde.

Dinsdag heeft de Russische president Vladimir Poetin de Conferentie van Moskou over internationale veiligheid (MCIS) geopend, meldt RT.de. De conferentie vindt nu voor de tiende keer plaats, zoals de voorzitter in zijn welkomstwoord opmerkte. Onder de huidige omstandigheden is een “open discussie” over de huidige militaire en politieke problemen bijzonder actueel. De internationale situatie verandert snel. Poetin benadrukte dat zich momenteel nieuwe contouren van een multipolaire wereldorde vormen:

“Steeds meer landen en volkeren kiezen voor de weg van vrije, soevereine ontwikkeling, steunend op hun autonomie, tradities en waarden.”

De Russische president karakteriseerde deze ontwikkeling als een objectief proces, waartegen “westerse globalistische elites” zich echter zouden verzetten. In werkelijkheid belemmert het zogenaamde westerse beleid van beheersing in feite alle alternatieve ontwikkelingsstrategieën en vormt het een wereldwijd gevaar:

“Haar hegemonie betekent stagnatie voor de hele wereld, voor de hele beschaving, obscurantisme en cancelcultuur, een neoliberaal totalitarisme”.

Poetin over het Westen: Ze hebben al verloren

Poetin beschuldigde de VS en hun vazallen ervan alle middelen, waaronder provocaties, staatsgrepen en burgeroorlogen, te gebruiken om hun “afbrokkelende hegemonie” te handhaven. Het westerse model, zo zei hij, was gebouwd op een parasitaire uitbuiting van de rest van de wereld en kon daarom alleen met geweld overeind worden gehouden. Uit deze these concludeerde de Russische president dat het “collectieve Westen” oude en nieuwe conflicten in de wereld zelf uitlokt om zijn eigen suprematie te handhaven en andere staten de schuld te geven van zijn eigen interne problemen. Als een van de voorbeelden noemde Poetin de vernietiging van het systeem van Europese veiligheid, het negeren van Russische veiligheidsbelangen en de opbouw van Oekraïne tot een “anti-Rusland”:

“Dat is precies de reden waarom zij Oekraïne het lot van kanonnenvoer hebben toebedeeld, het ‘anti-Rusland’-project hebben gerealiseerd, een oogje hebben dichtgeknepen voor de verspreiding van neonazi-ideologie, voor massamoorden op de inwoners van de Donbass.”

De militaire operatie van Rusland in Oekraïne was tegen deze achtergrond gerechtvaardigd en het besluit om die operatie te starten was in overeenstemming met de statuten van de Organisatie van de Verenigde Naties, vervolgde Poetin. Over het geheel genomen zou het Oekraïne-conflict echter slechts één van de vele conflicten kunnen zijn die door de VS worden uitgelokt om hun eigen hegemonie te handhaven, en zou het dus in een ruimere context moeten worden geplaatst. “De VS handelen op dezelfde manier door conflicten aan te wakkeren in Azië, Afrika en Latijns-Amerika,” verklaarde Poetin. Hij noemde in het bijzonder de provocaties van de VS met betrekking tot Taiwan:

“Het Amerikaanse Taiwan-avontuur is meer dan een bezoek van een onverantwoordelijke politicus, maar maakt deel uit van een doelbewuste, weloverwogen strategie van de VS om de situatie te destabiliseren en chaos in de regio en de hele wereld te creëren. […] We zien hoe het collectieve Westen zijn bloksysteem, naar analogie van de NAVO in Europa, wil uitbreiden naar de regio Azië-Stille Oceaan.”

Als strategie om de door het Westen nagestreefde internationale destabilisatie te voorkomen, stelde de Russische president de totstandbrenging van een multipolaire wereldorde voor. Aangezien de huidige internationale dreigingen, zoals het terrorisme, een mondiaal karakter hebben, is een gezamenlijke inspanning van alle staten nodig om ze aan te pakken, zei hij. Poetin benadrukte:

“De unipolaire wereldorde behoort tot het verleden.”

De MCIS zelf is zowel een bewijs van het objectieve proces van het ontstaan van een multipolaire wereld als een bijdrage tot de opbouw ervan. Het is ook van belang de eerbiediging van het internationaal recht en van internationaal erkende dialoogplatforms zoals de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de VN te versterken, zo besloot Poetin.

De MCIS vond voor het eerst plaats in 2012 en wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Zoals het persbureau Interfax meldde, staan voor de huidige conferentie onder meer vier plenaire zittingen en verscheidene bilaterale ontmoetingen tussen de Russische minister van Defensie Sergej Shoigu en zijn buitenlandse ambtgenoten op het programma. In totaal wonen dit jaar meer dan 700 gasten de MCIS bij, waaronder ministers van defensie en stafchefs van verschillende staten.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Poetin: ‘Nieuwe Wereldorde’ laat economie bewust instorten als onderdeel van ‘Grote Reset’

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Balou
Balou
5 maanden geleden

Poetin weet waar “Bartel de wijn tapt” en kraamt niet zo een onzin uit als de westerse zich zelfbenoemde “elite” die bestaat uit een duivelse verzameling van ´s werelds grootste criminelen en psychopaten.

Durachuk
Durachuk
5 maanden geleden

Helaas acht jaren te laat Poet, je had acht jaren geleden al in moeten grijpen toen de eerste aanval op onschuldige burgers in oost-oekraine begon

Dee
Dee
5 maanden geleden
Antwoord aan  Durachuk

Ik denk dat de geopolitieke situatie dat in die tijd nog niet toestond. Rusland zou jammerlijk verliezen en de hoop op een multipolaire wereld zou voorgoed verkeken zijn.

Durachuk
Durachuk
5 maanden geleden
Antwoord aan  Dee

De Krim veiligstellen kon dan wel? Ging het om de mensen of om de haven van Sebastopol?

Johan P
Johan P
5 maanden geleden
Antwoord aan  Durachuk

Rusland was 8 jaar geleden nog niet in staat om in te grijpen.
Daarnaast had Rusland nog steeds het idee dat er met het westen onderhandeld kon worden en afspraken gemaakt konden worden.
Dat is nu beide veranderd. Rusland is zelfvoorzienend op de belangrijkste gebieden, heeft economie en leger gemoderniseerd en heeft nu definitief voor Azie gekozen.
De Russische beer mag dan langzaam zijn en langzaam van koers veranderen, maar heeft ook een lang geheugen.