De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken rekent af met het huidige buitenlandse beleid en waarschuwt dat de VS (en dus ook hun NAVO-bondgenoten) op de rand staan van een gewapend conflict met China en Rusland, meldt Wochenblick. De wereldorde is momenteel verstoord.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de VS, voormalig hoofdstrateeg en Nobelprijswinnaar voor de vrede Henry Kissinger is ongewoon hard in zijn kritiek op het huidige buitenlandse beleid van de VS. Het ontbreekt de VS niet alleen aan grote staatslieden, maar ook aan een strategisch buitenlands beleid, aldus de deskundige.

In een interview met de “Wall Street Journal”, rekent Kissinger af met de politiek in Washington. De 99-jarige beschuldigt de regering-Biden van strategische doelloosheid en ziet de Verenigde Staten zelfs op de rand van een oorlog met de twee Aziatische mogendheden Rusland en China.

Na het einde van de Koude Oorlog was er een “gevaarlijke onevenwichtigheid” in de wereldpolitiek.

“De VS heeft problemen deels veroorzaakt zonder enig idee te hebben hoe ze op te lossen”.

Geen balans, geen internationale orde

Voor Kissinger is de “situatie gecompliceerder dan tijdens de Koude Oorlog”. Want voor Kissinger bestaat er eigenlijk een internationale orde gebaseerd op een evenwicht van morele en geopolitieke stabiliteit. In deze toestand erkennen landen elkaars soms tegenstrijdige waarden, maar houden ze die buiten de onderhandelingstafel.

Op dit moment bestaat deze orde niet meer. Dit komt omdat politici en kiezers vandaag de dag “persoonlijke betrekkingen met de tegenstander” niet langer kunnen scheiden van het onderhouden van stabiele diplomatieke besprekingen. Ze zijn erg vatbaar voor de “emoties van het moment”.

Het opleggen van westerse waarden

Kissinger haalt het voorbeeld van Oekraïne aan. De 99-jarige is van mening dat een nalatig beleid van de Verenigde Staten en de NAVO het conflict heeft laten escaleren. Het zou voor de veiligheid en stabiliteit in de regio beter zijn als Oekraïne zou fungeren als een bufferstaat tussen Rusland en de NAVO.

“Ik was voor volledige onafhankelijkheid voor Oekraïne, maar ik dacht dat de beste rol zoiets zou zijn als die van Finland in de Koude Oorlog.” In plaats van te streven naar een evenwicht in de machtspolitiek, heeft de NAVO getracht westerse waarden op te leggen, vervolgde Kissinger. Dit speelde niet alleen een belangrijke rol in de Russisch-Oekraïense oorlog, maar ook in het conflict tussen China en Taiwan.

Nieuwe kaarten in Oekraïne

In Oekraïne pleit Kissinger nu voor een terugkeer naar de “status quo ante”. Oekraïne moet afstand doen van de gebieden die Rusland reeds vóór de invasie controleerde, waarmee hij de Krim en de Donbass bedoelt. Hiermee neemt hij ook afstand van de eerdere overweging om Oekraïne lid te laten worden van de NAVO.

Nog maar enkele maanden geleden had hij verklaard dat hij geloofde dat het land baat zou hebben bij nauwe banden met de NAVO. Is deze verklaring van de veteraan op het gebied van buitenlands beleid een nieuwe aanwijzing dat de VS het Selensky-regime spoedig zullen laten vallen?


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


‘Loop naar de hel’, zegt Zelensky adviseur nadat Henry Kissinger vredesregeling met Rusland voorstelt

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Terminator5
Terminator5
5 maanden geleden

Eerst loopt deze smerige zionist/satanist de boel op te stoken en nu waarschuwt deze chazaarse parasiet voor een oorlog??Ik dacht dat dit stuk onbenul al 50 jaar in de hel zat…

KravWarrior
KravWarrior
5 maanden geleden

Wanneer sterft deze useless eater eens uit ???