Niet alleen “tijdelijke stroomstoringen” kunnen Zweden deze winter treffen, schrijven twee experts in een debatpost op DN. Heel Zuid-Zweden kan een lange periode van totale black-out krijgen als de politici niets doen.

Onlangs waarschuwde Svenskt kraftnät (SVK) dat bepaalde gebieden in Zuid-Zweden deze winter te maken kunnen krijgen met tijdelijke stroomstoringen. Dit om een ​​ineenstorting van het hele elektriciteitsnet tijdens de aanhoudende energiecrisis te voorkomen.

Maar professor in de kernfysica Jan Blomgren en elektriciteitsdeskundige Svenolof Karlsson schrijven nu op DN dat het erger kan zijn dan dat. Ze schilderen een scenario waarin een groot deel van Zweden, “van Skåne en tot iets ten noorden van Gävle”, voor langere tijd volledig zonder stroom kan zitten.

Zoiets is niet meer voorgekomen sinds een brand in een transformatorstation in 1983 heel Zweden zonder stroom zette. Maar toen was de samenleving nog niet zo afhankelijk van elektriciteit als nu, merken ze op. Het is niet mogelijk om eten te betalen of je auto te tanken zonder elektriciteit, omdat alles elektronisch wordt geregeld. Zelfs moderne houtketels werken niet meer zonder elektriciteit.

Er wordt ook op gewezen dat de stroomvoorziening in Zweden 30 jaar geleden aanzienlijk robuuster was, toen deze grotendeels gebaseerd was op eigen kernenergie. Sindsdien heeft Zweden ervoor gekozen om een ​​groot deel van de kernenergie te vervangen door alternatieven die het land niet het hele jaar door van voorspelbare hoeveelheden elektriciteit kunnen voorzien, voornamelijk wind- en zonne-energie. Deze hebben geen stabiliserend effect op het elektriciteitsnet zoals kernenergie, denken de auteurs, maar creëren eerder oscillaties.

Bij een grote stroomstoring is er bijvoorbeeld niet genoeg energie om het elektriciteitsnet op te starten als er geen wind is.

Er wordt aangenomen dat dit een gevaarlijke situatie is die door de politici is gecreëerd om ideologische in plaats van rationele redenen:

De wetten van de fysica zijn genegeerd toen de politici hun wetten hebben gemaakt. Mooie retoriek kan misschien een verkiezingscampagne bepalen, maar die bepalen niet hoe het elektriciteitssysteem werkt” , schrijven ze, eraan toevoegend dat dit iets is dat alle politici ter harte moeten nemen.

Tot slot wordt ook opgemerkt dat de klassieke Zweedse bureaucratie betekent dat niemand verantwoordelijk is voor de situatie. Svenska kraftnät heeft bijvoorbeeld ondersteunende diensten stopgezet, zoals het Öresund-agentschap in Malmö, dat tot 2017 op aardgas werkte en in een crisissituatie kon worden gebruikt.

Tegelijkertijd heeft SVK de overheid meerdere malen gewaarschuwd voor ongeregeldheden, waarop de overheid heeft gereageerd door SVK de opdracht te geven uit te zoeken hoe de ongeregeldheden kunnen ontstaan. Daarna volgde een expliciete instructie om niet te onderzoeken wat de gevolgen zijn van een totale stroomuitval of hoe het elektriciteitsnet na een totale ineenstorting zou kunnen worden hersteld – dergelijke kennis ontbreekt dus volledig in Zweden.

Ze roepen dan ook de politiek en SVK op om duidelijker “zich te verzetten als de politieke ambities indruisen tegen de natuurwetten” en stellen dat dit laatste toch niet weg te onderhandelen is.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Zweden roept de bevolking op niet te stofzuigen – Anders begeeft het elektriciteitsnetwerk het

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra
5 maanden geleden

Prima!

Als dit nodig is om aan te tonen dat CBDC een héél foute keus is en cash geld moet blijven, dan heb ik het ongemak er graag voor over.

Durachuk
Durachuk
5 maanden geleden

“Experts waarschuwen” oh dan hoef ik me geen zorgen te maken, Experts en wetenschappers hebben vandaag de dag nog minder kennis als de onderbroek van een monnik