In het laatste veelbetekenende signaal van de snel verslechterende betrekkingen tussen Japan en China kondigde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag aan dat zijn topdiplomaat niet langer een ontmoeting zal hebben met zijn Japanse tegenhanger, die was gepland voor een ontmoeting vandaag in de marge van de ASEAN-top in Cambodja.

De afzegging en diplomatieke berisping van Peking op het laatste moment is een vergelding voor de deelname van Japan aan een gezamenlijke verklaring van de G-7 die een dag eerder werd vrijgegeven en waarin China’s reactie op Nancy Pelosi’s bezoek aan Taiwan van dinsdag op woensdag werd veroordeeld. De verwachte ontmoeting van minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi met de Japanse premier Yoshimasa Hayashi werd tijdens een persconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeblazen. Van cruciaal belang is dat Wang nu ook weigert om Antony Blinken te ontmoeten, meldt Zero Hedge.

Wij zijn bezorgd over de recente en aangekondigde dreigende acties van de Volksrepubliek China, met name oefeningen met scherpvuur en economische dwang, die het risico van onnodige escalatie inhouden“, aldus het communiqué van de G-7.

Peking reageerde boos en onderstreepte dat het Pelosi’s reis was die de “soevereiniteit” van China en het Eén-China-beginsel schond.

Tot overmaat van ramp landden op donderdag raketten die boven en in de richting van Taiwan werden afgevuurd als onderdeel van het machtsvertoon en spierballenvertoon van de PLA voor het eerst binnen de Japanse exclusieve economische zone (EEZ), volgens het Japanse ministerie van Defensie.

Volgens de details van het incident zijn “alle vijf de raketten die binnen de Japanse EEZ zijn geland – die zich uitstrekt tot 200 zeemijl (370 kilometer) van de Japanse kust – neergekomen in wateren ten zuidwesten van het eiland Hateruma in de prefectuur Okinawa,” schrijft Japan Times.

En verder: “In de prefectuur Okinawa zijn op het eiland Yonaguni – gelegen op slechts 110 kilometer van Taiwan – en op het eiland Miyako bases van de Ground Self-Defense Force gevestigd, terwijl op het eiland Ishigaki momenteel wordt gewerkt aan de bouw van een andere basis voor grond-lucht en oppervlakte-schip raketteneenheden.

Minister van Defensie Nobuo Kishi verklaarde tijdens een persconferentie: “Dit is een ernstige zaak die de nationale veiligheid van ons land en de veiligheid van de mensen betreft”.

De voormalige Japanse premier Shinzo Abe, die er naar streefde geschillen met Rusland en China op te lossen, werd onlangs uit de weg geruimd. Die timing is des te frappanter gezien de huidige gebeurtenissen.

Wie was de vermoorde Shinzo Abe?

In de nasleep van Nancy Pelosi’s zeer provocerende bezoek aan Taiwan, heeft China besloten om vijf ballistische raketten rechtstreeks in de exclusieve economische zone van Japan te lanceren, volgens de Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi.

Het is de eerste keer dat een Chinese ballistische raket in Japanse wateren is neergekomen – een historische zet voor een tijd als deze waarin, durven we zeggen, de Derde Wereldoorlog aan de horizon opdoemt.

China en verschillende andere naties zijn het niet eens met Japan over de omvang van zijn exclusieve economische zone. Het Japanse eiland Yonaguni ligt ongeveer 67 mijl ten oosten van Taiwan, en de natie eist ook de soevereiniteit op over een ander stuk onbewoond eiland ten noordoosten van Taiwan.

Dit tweede gebied overlapt technisch gezien met China’s eigen exclusieve economische zone, aangezien het zich in de Oost-Chinese Zee bevindt.

Dit geschil vertroebelt de wateren een beetje, aangezien China de beschoten zone als zijn eigen beschouwt, terwijl Japan zegt dat het eigenaar is van het gebied. China zegt dat de demonstratie bedoeld was om de wereld te laten zien dat het in staat is Taiwan volledig te blokkeren – als het dat zou willen.

Japanse commentatoren zijn van mening dat de oefeningen van China niet alleen een bedreiging vormden voor Taiwan, maar ook voor Japan, gezien de strategische ligging en de algemene pro-Westerse houding van dat land.

De Japanse premier Fumio Kishida, die de speerpunt van de VS in Azië blijft spelen, volgens de Chinese staatskrant Global Times, heeft vrijdag een ontmoeting gehad met Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis, nadat zij een zeer provocerend bezoek had gebracht aan het eiland Taiwan en kritiek had geuit op de militaire oefeningen van China rond het eiland. Volgens analisten bleek hieruit de berekening van Japan om met de VS samen te werken om China in toom te houden en tegelijkertijd zijn eigen militaire kracht uit te breiden.

Aangezien China zijn verzet heeft geuit tegen de recente negatieve stappen van Japan op het eiland Taiwan door de Japanse ambassadeur in China te ontbieden om de onvriendelijke stappen van Japan te veroordelen, waarschuwden analisten dat de Japanse leiders zouden moeten weten dat het nauw volgen van de VS in het spelen van de Taiwan-kaart om China te provoceren de bilaterale betrekkingen verder zal schaden en tegenmaatregelen zal uitlokken.

Op vrijdag waren Pelosi en een delegatie van het Amerikaanse Congres in Japan op de laatste halte van hun Aziatische reis en hadden een ontmoeting met de Japanse leider Kishid, meldde Kyodo News, waarbij ook werd opgemerkt dat Kishida tijdens de ontmoeting “scherpe kritiek uitte op de militaire oefeningen van China die “Japan bedreigden” en “de vrede en stabiliteit beïnvloedden” van de regio.

In een reactie op de opmerkingen van Kishida op vrijdag, vertelde de woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, op een persconferentie dat de recente stappen van de Japanse leiders in de kwestie Taiwan zeer onvriendelijk waren en het Chinese volk teleurstelden.

De berekening van Japan

Sinds woensdag hebben de Japanse media veel aandacht besteed aan de militaire oefeningen van China rond het eiland Taiwan. Tijdens een ministeriële bijeenkomst met de ASEAN in Phnom Penh op donderdag riep de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Yoshimasa Hayashi op tot een “onmiddellijke stop” van China’s militaire oefeningen.

Op vrijdag verlieten de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hun zetels, wat volgens de media een “protest” was tegen de kritiek van Japan op de militaire oefeningen van China en de acties van Rusland in Oekraïne.

Japan nam een veranderende houding aan ten opzichte van het bezoek van Pelosi – van het zich onthouden van commentaar tot het actief samenwerken met de VS. Het wist vanaf het begin dat het niet gerechtvaardigd was dat de VS Pelosi het eiland Taiwan liet bezoeken, maar nadat China tegenmaatregelen begon te nemen, vond het excuses om China aan te vallen – bijvoorbeeld door te beweren dat de raketten van China in zijn “exclusieve economische zone” waren geland,” vertelde Xiang Haoyu, een onderzoeker aan het China Institute of International Studies, aan de Global Times.

Op donderdag zei Japan dat vijf raketten die China tijdens de schietoefeningen had gelanceerd “in de exclusieve economische zone van Japan waren geland” en het bracht China via diplomatieke kanalen op de hoogte van zijn “verzet”.

In antwoord daarop zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua, tijdens de persconferenties van donderdag en vrijdag dat China en Japan geen maritieme afbakening in de betrokken wateren hebben, zodat er niet zoiets bestaat als militaire acties van China die plaatsvinden in of zich begeven in de “exclusieve economische zone” van Japan.

Er is geen basis voor Japan om een “exclusieve economische zone” in de betrokken wateren op te eisen. De VS heeft vaak militaire oefeningen gehouden in de wateren bij Japan, dus waarom hebben we Japan niet horen springen om de VS te beschuldigen, vroegen analisten, opmerkend dat de antwoorden van de Japanse regering erop gericht zijn loyaliteit aan de VS te tonen en als speerpunt en blaffende hond voor de VS te spelen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Chinees leger sluit Taiwan af van de buitenwereld

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
6 maanden geleden

Het is een beetje te rustig daar in Oost-Azie, dacht de oude heks Pelosi.
Hoog tijd om de boel daar wat op te stoken.
Anders breekt er straks nog vrede uit, en dat kunnen we missen als kiespijn!