Onderzoekers gebruiken stamcellen van muizen om embryo-achtige structuren te vormen met darmkanaal, begin van een brein en een kloppend hart.

Onderzoekers hebben ‘s werelds eerste “synthetische embryo’s” gemaakt in een baanbrekende prestatie die de noodzaak van sperma, eicellen en bevruchting omzeilt, meldt The Guardian.

Wetenschappers van het Weizmann-instituut in Israël ontdekten dat stamcellen van muizen zichzelf konden samenstellen tot vroege embryo-achtige structuren met een darmkanaal, het begin van een brein en een kloppend hart.

De levende structuren, die synthetische embryo’s worden genoemd omdat zij zonder bevruchte eicellen tot stand komen, zullen naar verwachting op korte termijn leiden tot een beter begrip van de wijze waarop organen en weefsels zich tijdens de ontwikkeling van natuurlijke embryo’s vormen.

Maar de onderzoekers denken dat het werk ook het aantal dierproeven kan verminderen en uiteindelijk de weg kan banen voor nieuwe bronnen van cellen en weefsels voor transplantatie bij de mens. Zo zouden bijvoorbeeld huidcellen van een leukemiepatiënt kunnen worden omgevormd tot beenmergstamcellen om hun aandoening te behandelen.

Een natuurlijk embryo (links) vergeleken met een synthetisch embryo. Verwacht wordt dat synthetische embryo’s zullen leiden tot een beter begrip van de wijze waarop organen en weefsels zich vormen tijdens de ontwikkeling van natuurlijke embryo’s. Foto: Weizmann Instituut

“Opmerkelijk is dat we laten zien dat embryonale stamcellen hele synthetische embryo’s genereren, wat betekent dat dit ook de placenta en dooierzak omvat die het embryo omringen,” zei prof Jacob Hanna, die het werk leidde. “We zijn echt enthousiast over dit werk en de implicaties ervan.” Het werk is gepubliceerd in Cell.

Vorig jaar beschreef hetzelfde team hoe ze een mechanische baarmoeder hadden gebouwd die natuurlijke muizenembryo’s in staat stelde om meerdere dagen buiten de baarmoeder te groeien. In het laatste werk werd hetzelfde apparaat gebruikt om stamcellen van muizen gedurende meer dan een week te koesteren, bijna de helft van de draagtijd van een muis.

Sommige cellen werden voorbehandeld met chemicaliën, waardoor genetische programma’s werden aangezet om zich te ontwikkelen tot placenta of dooierzak, terwijl andere zich zonder interventie ontwikkelden tot organen en andere weefsels.

De meeste stamcellen slaagden er niet in embryonale structuren te vormen, maar ongeveer 0,5% groeide uit tot kleine bolletjes die afzonderlijke weefsels en organen aanmaakten. In vergelijking met natuurlijke muizenembryo’s waren de synthetische embryo’s voor 95% gelijk wat betreft hun inwendige structuur en de genetische profielen van de cellen. Voor zover de wetenschappers konden vaststellen, waren de gevormde organen functioneel.

Hanna zei dat synthetische embryo’s geen “echte” embryo’s waren en niet het potentieel hadden om zich tot levende dieren te ontwikkelen, of toch niet toen ze in de baarmoeder van vrouwelijke muizen werden getransplanteerd. Hij heeft een bedrijf opgericht, Renewal Bio genaamd, dat zich ten doel stelt menselijke synthetische embryo’s te kweken om weefsels en cellen te leveren voor medische aandoeningen.

“In Israël en vele andere landen, zoals de VS en het VK, is het legaal en hebben we ethische goedkeuring om dit te doen met door mensen geïnduceerde pluripotente stamcellen. Dit biedt een ethisch en technisch alternatief voor het gebruik van embryo’s,” zei Hanna.

Dr. James Briscoe, hoofdgroepleider aan het Francis Crick Institute in Londen, die niet bij het onderzoek betrokken was, zei dat het belangrijk was te bespreken hoe het werk het best kon worden gereguleerd voordat menselijke synthetische embryo’s werden ontwikkeld.

“Synthetische menselijke embryo’s zijn geen onmiddellijk vooruitzicht. We weten minder over menselijke embryo’s dan over muizenembryo’s en de inefficiëntie van de synthetische muizenembryo’s suggereert dat het vertalen van de bevindingen naar de mens verdere ontwikkeling vereist,” zei Briscoe.

Maar, voegde hij eraan toe: “Het is nu een goed moment om na te denken over het beste juridische en ethische kader om het onderzoek en het gebruik van menselijke synthetische embryo’s te reguleren en om de huidige regelgeving bij te werken.”

Tegen StatNews zei prof. Paul Tesar, een geneticus aan de Case Western Reserve University, dat hoe meer wetenschappers van stamcellen afgeleide embryo’s verder en verder in de ontwikkeling duwen, hoe meer de synthetische en natuurlijke embryo’s beginnen samen te smelten.

“Er zal altijd een grijs gebied zijn,” zei hij. “Maar als wetenschappers en als samenleving moeten we samen beslissen waar de grens ligt en definiëren wat ethisch aanvaardbaar is.”

Het creëren van “synthetische” menselijke embryo’s valt buiten het wettelijke kader van de Britse Human Fertilisation and Embryology Act, maar het zou onwettig zijn om ze te gebruiken om een zwangerschap bij een vrouw tot stand te brengen, omdat ze niet als “toegestane embryo’s” worden geclassificeerd.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De ongeboren baby’s die voor de ontwikkeling van vaccins werden gebruikt, leefden nog bij weefselextractie

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties