De Duitse federale en regionale regeringen zetten zich schrap voor een mogelijke golf van protesten die deze herfst of winter zou kunnen komen, zo meldden de Duitse omroepen ARD en RBB deze week. Het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz vreest dat de stijgende voedsel- en energieprijzen tot sociale onrust kunnen leiden en door diverse “radicale” bewegingen kunnen worden uitgebuit, aldus de media.

Volgens de media zouden de protesten vergelijkbaar kunnen zijn met de protesten die Duitsland meemaakte tijdens de Covid-19 pandemie, toen de regering te maken kreeg met verzet tegen haar lockdown- en vaccinatiebeleid. Volgens de nieuwsdienst Tagesschau van de ARD hebben sommige groepen al geprobeerd om in Berlijn protesten te organiseren onder de slogans “Opstand”, “Oproer” en “Burgeroorlog“, meldt RT.

Volgens de media zouden de nieuwe protesten opnieuw de mensen kunnen verenigen die in Duitsland bekend staan als de “Querdenker” (laterale denkers). Dit is een losse organisatie van basisbewegingen die prominent werd tijdens de anti-lockdown protesten. De Duitse media hebben herhaaldelijk gewezen op de vermeende banden van de beweging met diverse extreem-rechtse groeperingen.

Brussel vreest volksopstanden in Europa door aardgascrisis

Sommige activisten die verbonden zijn met de Querdenker-beweging hebben naar verluidt al protestplannen aangekondigd voor wat RBB omschreef als een “hete herfst” en de “winter van de woede“.

Een “Vrije Saksen” beweging in de Oost-Duitse deelstaat Saksen heeft ook opgeroepen tot “massaal burgerlijk verzet”, volgens Tagesschau, die Matthias Quent citeert, een onderzoeker aan de Magdeburg-Stendal Universiteit van Toegepaste Wetenschappen.

De minister van Binnenlandse Zaken van Saksen, Armin Schuster, vertelde ook aan ARD dat zijn ministerie zich voorbereidde op “verschillende” scenario’s, en voegde eraan toe dat sommige “groepen, activisten of partijen” zouden kunnen proberen om de huidige situatie “uit te buiten” voor hun eigen beperkte doelen. Sommigen van hen die mensen “mobiliseren en agiteren” hebben al de aandacht van zijn ministerie getrokken, voegde hij eraan toe.

Minister van Economische Zaken Habeck uitgejouwd in Bayreuth

Volgens de media kreeg de Duitse minister van Economie Robert Habeck ook te maken met kritiek tijdens zijn zomertoernee door Duitsland en werd zijn toespraak in de stad Bayreuth in Beieren vorige week “massaal verstoord“. De demonstranten die tijdens zijn rondreis demonstreerden, riepen naar verluidt op tot de aanleg van de Nord Stream 2-gaspijpleiding om de energiecrisis te verlichten. Ook eisten zij naar verluidt dat de sancties tegen Rusland worden opgeheven.

Tagesschau merkte deze eisen vervolgens aan als een “pro-Poetin, anti-liberale houding”, verwijzend naar de Russische president Vladimir Poetin, die door westerse leiders in het algemeen werd veroordeeld vanwege de lopende militaire operatie van Rusland in Oekraïne.

Schuster heeft intussen opgeroepen tot een “interdepartementaal crisisteam” om de gevolgen van de stijgende prijzen en energiekosten te verzachten en eventuele sociale onrust te voorkomen. “De kwaliteit van het crisismanagement van de federale regering zal een beslissende factor zijn in de omvang van de existentiële angsten en dus mogelijke sociale protesten,” zei hij, eraan toevoegend dat als Berlijn er niet in slaagt de crisis goed te managen, er een “grote protestbeweging” zou ontstaan in Duitsland.

Duitse gasprijzen voor huishoudens zijn bijna verdrievoudigd

Duitsland zet zich schrap voor een energiecrisis nu de EU probeert de afhankelijkheid van Russische energie te verminderen temidden van een impasse over Moskou’s militaire actie in Oekraïne. De gasprijzen zijn dit jaar bijna verviervoudigd, vooral omdat de toevoer uit Rusland, de belangrijkste leverancier van het continent, is afgenomen.

Dit heeft ambtenaren in heel Duitsland er al toe aangezet een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, gaande van het beperken van de maximale verwarmingstemperatuur in openbare gebouwen tot het creëren van “opwarmruimtes” om mensen te helpen die moeite hebben om hun verwarmingsrekeningen te betalen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Volksopstanden of onderwerping – hoe zullen de Duitsers in de herfst reageren?

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pjotr
Pjotr
7 maanden geleden

Niet alleen de Duitsers. De grootste protestbeweging, hoewel het dankzij de radicalen eerder passief verzet zal zijn, komt van de mensen die niet willen opdraaien voor deze oorlog met onbetaalbare energie- en voedselprijzen.
https://www.amnesty-international.be/nieuws/oekraiense-gevechtstactieken-brengen-burgers-in-gevaar
Dit is onze oorlog niet!

Tine De Brock
Tine De Brock
7 maanden geleden

Goed artikel ! Alleen jammer voor de verteling van het woord ‘Querdenker” ! ‘Querdenker’ betekent ‘dwarsligger.