De aanwezigheid van Armeense troepen en “illegale gewapende groepen” op “het grondgebied van Azerbeidzjan” blijft een bedreiging, heeft Bakoe gezegd, meldt RT.

De “demilitarisering” van Nagorno-Karabach blijft een “absolute noodzaak“, zei het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie op woensdag, terwijl Bakoe “Operatie Wraak” uitvoerde in de betwiste regio te midden van de nieuwste spiraal van spanningen tussen Azerbeidzjan en Armenië.

Bakoe heeft “herhaaldelijk verklaard” dat de voortdurende aanwezigheid van Armeense troepen en “illegale Armeense gewapende groepen” in de “gebieden van Azerbeidzjan” een “bron van gevaar” blijft, aldus de verklaring, eraan toevoegend dat Azerbeidzjan de “volledige terugtrekking” van de Armeense troepen en de ontwapening van de lokale milities als een absolute noodzaak beschouwt.

Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als een deel van Azerbeidzjan. De regio heeft echter een overwegend Armeense bevolking en wordt de facto bestuurd door de autoriteiten van de zelfbenoemde republiek Nagorno-Karabach – ook bekend als de republiek Artsach – sinds de jaren negentig, toen de regio zich voor het eerst wilde afscheiden van Azerbeidzjan. De Armeense bevolking van Nagorno-Karabach en de plaatselijke milities genieten sindsdien de steun van Jerevan.

De spanningen in Nagorno-Karabach liepen sinds het begin van de week hoog op toen zowel Bakoe als Jerevan elkaar beschuldigden van militaire provocaties, waaronder aanvallen en “intense” beschietingen. Armeense media meldden eerder dat Bakoe een offensief had gepland op de zogenaamde Lachin-corridor – een bergachtig pad dat Armenië met de regio verbindt.

De secretaris van de Armeense Veiligheidsraad, Armen Grigoryan, verklaarde woensdag tegenover de lokale media dat Bakoe van Jerevan eiste dat het de Lachin-corridor niet langer zou gebruiken en een andere route zou kiezen die het met Nagorno-Karabach zou verbinden. Grigoryan bestempelde de eisen als een schending van een akkoord over een staakt-het-vuren in 2020, dat beide partijen na bemiddeling van Rusland zijn overeengekomen.

In 2020 was de wereld getuige van de laatste grote opflakkering van het sudderende conflict tussen de twee buurlanden, toen Jerevan en Bakoe een 44 dagen durende oorlog uitvochten, waarin Azerbeidzjan erin slaagde delen van Nagorno-Karabach in te nemen. Het conflict eindigde uiteindelijk met een staakt-het-vuren waarbij Russische vredeshandhavers werden ingezet in de betwiste regio, met inbegrip van de Lachin-corridor, maar de situatie is sindsdien gespannen gebleven.

Beide partijen hebben elkaar herhaaldelijk beschuldigd van het uitlokken van vijandelijkheden. Sinds maandag hebben zowel Bakoe als Jerevan militaire slachtoffers bevestigd in de nasleep van botsingen in de regio. Het Russische vredescentrum zei ook schendingen van het staakt-het-vuren te hebben vastgesteld, en voegde eraan toe dat de Russische troepen maatregelen hebben genomen om de problemen vreedzaam op te lossen in samenwerking met zowel de Armeense als de Azerbeidzjaanse kant.

Dinsdag besprak de Russische president Vladimir Poetin de situatie ook met de Armeense premier Nikol Pasjinyan. De twee leiders bespraken specifiek de uitvoering van het staakt-het-vurenakkoord van 2020, zei het Kremlin in een verklaring. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov besprak de spanningen rond Nagorno-Karabach ook met de Azerbeidzjaanse topdiplomaat Jeyhun Bajramov tijdens zijn bezoek aan Bakoe in juni.

De regio blijft een heet hangijzer voor zowel Armenië als Azerbeidzjan. In juni vonden in Jerevan massale protesten plaats tegen Pasjinyan en de houding van zijn regering ten aanzien van Nagorno-Karabach – een van de belangrijkste twistpunten van die tijd. Voorafgaand aan de protesten wilden de oppositiepartijen dat het parlement een verklaring zou aannemen waarin stond dat de regio nooit deel zou uitmaken van Azerbeidzjan. De pro-Pasjinyaanse wetgevers weigerden echter de parlementaire zitting bij te wonen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Armenië 2020:

Nagorno-Karabach: resterende Armeniërs worden door moslims als vee afgeslacht

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties