Transnistrië is een door Rusland gesteunde autonome regio in Zuidoost-Europa die internationaal alleen wordt erkend door Abchazië en Zuid-Ossetië. Het land ligt ten oosten van de rivier de Dnister aan de Moldavisch-Oekraïense grens en maakt deel uit van de Republiek Moldavië.

Onder leiding van zijn president, Vadim Nikolajevitsj Krasnoselski, heeft de regio, met hoofdstad Tiraspol, die iets minder dan 470.000 zielen telt, nu besloten zich bij de Russische Federatie aan te sluiten, meldt Unser Mittel Europa.

Groot verlangen om bij Rusland te horen

Zoals in bijna alle internationaal niet-erkende Kaukasusrepublieken, zoals Zuid-Ossetië en Abchazië, en ook op de Krim in 2014, is de meerderheid van de bevolking voorstander van het lidmaatschap van de Russische Federatie.

De minister van Buitenlandse Zaken van Trans-Dnjestrië zei vorige week dat het doel van de republiek ongewijzigd blijft, namelijk erkenning van de onafhankelijkheid en integratie in de Russische Federatie. Moldavië daarentegen sprak de hoop uit op een oplossing van het conflict en een gezamenlijke toetreding tot de EU.

Ook de minister van Buitenlandse Zaken van Trans-Dnjestrië, Vitaly Ignatiev, heeft in een interview met het persbureau RIA Novosti verklaard dat Tiraspol streeft naar onafhankelijkheid met aansluitende toetreding tot Rusland.

Volgens Ignatiev is de oriëntatie van Trans-Dnjestrië in alle jaren van het bestaan van de republiek onveranderd gebleven, wat ook zou blijken uit de uitslag van het referendum van september 2006.

Volgens de centrale verkiezingscommissie van Trans-Dnjestrië was 97% van de deelnemers aan de stemming toen voor de onafhankelijkheid van de republiek en de inlijving bij Rusland.

Ignatiev voegde eraan toe dat de Trans-Dnjestrische autoriteiten “pragmatisch en eerlijk” zouden handelen en geen besluiten zouden nemen “die ten koste gaan van een half miljoen mensen in het land”.

Vreedzame dialoog gezocht

Begin mei van dit jaar verklaarde het hoofd van Trans-Dnjestrië, Vadim Krasnosselski, dat de republiek niet militair moest worden erkend, maar vreedzaam, “aan de onderhandelingstafel, in dialoog”. Hij wees erop dat niemand behoefte had aan een gewapend conflict, dat de inwoners van Trans-Dnjestrië wisten wat oorlog was en waarde hechtten aan vrede.

Enkele dagen eerder waren in Trans-Dnjestrië verscheidene installaties aangevallen, waaronder het hoofdkwartier van het Ministerie van Staatsveiligheid van de Republiek, en de plaatselijke autoriteiten hadden een “rood terreuralarm” afgekondigd.

Tegelijkertijd sprak de Moldavische president Maia Sandu de hoop uit dat het land het conflict met Trans-Dnjestrië kan oplossen en samen met de republiek tot de Europese Unie kan toetreden. Moldavië heeft op 23 juni 2022 de status van kandidaat-lidstaat van de EU gekregen.

Moldavië eist terugtrekking Russische vredeshandhavers

Na een korte oorlog van maart tot augustus 1992 verkreeg Transnistrië “de facto onafhankelijkheid”, terwijl Moldavië zijn soevereiniteit over het gebied verloor. De gevechten eisten meer dan 500 levens en eindigden alleen door bemiddeling van Generaal Alexander Lebed, die het bevel voerde over het 14e Leger van Rusland dat daar op dat moment gelegerd was.

Sandu riep Rusland ook op zijn troepen uit de regio terug te trekken nadat de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) het gebied had erkend als “door Rusland bezet”. Bovendien had de PACE het conflict in Trans-Dnjestrië in 1992 aangemerkt als een “daad van militaire agressie” van Rusland tegen Moldavië. Ongeveer 1.000 Russische vredeshandhavers zijn in Trans-Dnjestrië gestationeerd als onderdeel van de Operatieve Groep van Russische Strijdkrachten (OGRW). Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschreef de PACE-formulering als “onaanvaardbaar”.

Ignatiev had eerder betoogd dat de inwoners van Moldavië en Transnistrië “verschillende identiteiten” hadden, waardoor het bijna onmogelijk was hen te verenigen.

De perswoordvoerder van de Russische president, Dmitry Peskov, heeft gereageerd op berichten in de media over het voornemen van de Moldavische republiek Trans-Dnjestrië om deel uit te maken van Rusland. Volgens hem weet het Kremlin niet waar deze informatie betrekking op heeft. Op een vraag van journalisten in die zin antwoordde hij: “nee, ik heb eerlijk gezegd berichten in de media gezien, maar ik weet niet waar dit mee te maken heeft, ik weet niet wat de processen zijn, dus ik kan daar niets over zeggen”.

Vastberadenheid om “terug te keren” bij de bevolking

In maart van dit jaar kondigde de Zuid-Ossetische president Anatoly Bibilov aan dat hij “wettelijke stappen” wilde ondernemen om deel uit te maken van Rusland. Ook de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, wier onafhankelijkheid eind februari door Moskou is erkend, hebben besloten dit te overwegen. Leden van de militair-civiele besturen van de Oekraïense regio’s Kherson en Zaporozhye, die zijn opgezet in de door de Russische troepen gecontroleerde delen van het grondgebied, bereiden zich eveneens voor op een referendum over hereniging met Rusland.

Het lijkt er dus op dat de gemoederen in de Kaukasus hoog oplopen, maar het Westen zou eens moeten gaan nadenken over de redenen waarom de bevolking van al deze voormalige delen van Rusland zo massaal de wens koestert om terug te keren naar de Russische Federatie.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De Russische ambassade heeft zojuist een nieuwe video vrijgegeven waarin het de spot drijft met het Westen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pjotr
Pjotr
7 maanden geleden

Transnistrië is een openluchtmuseum over de Sovjet-tijd. Toen bij de omwentling, de instorting van het communisme overal in de vroegere USSR een beeldenstorm uitbrak bleef in Transnistrië al dat moois uit de oude tijd gespaard. Een toeristische trekpleister voor “Ostalgici” waar je nog echt in de rij kan gaan aanschuiven bij de bakker om te kopen wat er toevallig in voorraad is die dag, net als in die goeie ouwe tijd, terwijl het hotel waar je verblijft bevoorraad wordt vanuit Moldavië dat maar de brug over is.

Eddy
Eddy
7 maanden geleden

Als de mensen in Transnistrie graag bij Rusland willen horen zou ik zeggen, Goed. Een democratische keuze moet gehonoreerd worden. Wat ik mij afvraag is waarom Rusland dit niet al jaren geleden heeft toegestaan zo ook met de Donbass regio. Waarom heeft Rusland 8 lange jaren gewacht met de redding van deze mensen? Dat zou ik graag willen weten. Ik hoop dat de mensen in Transnistrie niet hetzelfde lot wacht als de pro Russische mensen in oost-Oekraine! Zelf zou ik ook wel willen dat wij in Europa toenadering zochten tot Rusland. Putin heeft zijn hand meerdere malen aangereikt en mij lijkt het een gouden kans om samen te werken. Helaas had Lukachenko weer eens gelijk toen hij zei dat de westerse leiders minder hersenen hebben dan een kip. Een handelsland als Nederland laat een markt met over 140 miljoen potentiele klanten liggen! lijkt mij echt het bewijs van onmetelijke domheid