Deze oorlog, die binnenkort zou kunnen escaleren, gaat bijna tien jaar terug en is geworteld in een wedloop om de wereldwijde suprematie in de produktie van microchips: Taiwan is een sleutelland in dit verband, meldt Free West Media.

Omdat Taiwan het grootste deel van ‘s werelds chipproductiecapaciteit in handen heeft, waarschuwde de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo in juli dat de VS in een “diepe en onmiddellijke recessie” zou terechtkomen als het de toegang tot de chips van de eilandnatie zou verliezen.

“Als je jezelf toestaat na te denken over een scenario waarin de Verenigde Staten geen toegang meer zouden hebben tot de chips die momenteel in Taiwan worden gemaakt, dan is dat een beangstigend scenario”, zei Raimondo tegen CNBC. “Het is een diepe en onmiddellijke recessie. Het is een onvermogen om onszelf te beschermen door het maken van militaire apparatuur.”

Maar de Amerikaanse diplomatie is desondanks niet erg efficiënt geweest in het omgaan met deze kritieke kwestie: Toen de voormalige Amerikaanse president Barack Obama in 2013 de Chinese president Xi Jinping ontving in Californië, werd dat in China opgevat als een affront. Voor een natie als China zou een ontvangst in Washington natuurlijk meer op zijn plaats zijn geweest.

Pact tussen Poetin en Xi

Tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014 hebben de Chinezen, nog steeds boos na de vernedering door Obama, volgens ingewijde kringen een pact gesloten met de Russische leider Vladimir Poetin. Ook al wordt de datum van een pact tussen de twee landen betwist, het bestaan van een deal blijft onbetwist.

De inhoud van het geruchtmakende pact is dat China en Rusland samen in het offensief zouden gaan als ze zouden worden aangevallen. China zou Taiwan verdedigen, een eiland dat strategisch bezet is door de Verenigde Staten. Na de Amerikaanse nederlaag in Afghanistan en de eis van Vladimir Zelenski om kernwapens aan zijn land te leveren, zagen de twee geallieerde mogendheden Rusland en China het teken aan de wand.

De situatie rond Taiwan komt momenteel op scherp te staan en China heeft zijn troepen daarheen verplaatst. Zeker nadat de Democratische leider Nancy Pelosi een bezoek aan Taiwan bracht om het land nog meer aan de Verenigde Staten te binden. Dit was voor China een signaal dat er actie ondernomen moest worden. Moskou heeft zijn steun aan Peking al bevestigd.

Chip suprematie verliezen

De Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is de op twee na belangrijkste halfgeleiderproducent ter wereld. Het bedrijf heeft zelfs het voortouw genomen in order-to-order fabricage – de VS en zijn grootste chipfabrikant, Intel, behoren tot de grootste afnemers. Deze zijn van cruciaal belang voor zowel de Amerikaanse technologie als de Chinese productie in de strijd om economische groei. De toegang tot chips verliezen, betekent dat men zich technologisch niet meer kan doen gelden.

Dit is vooral van belang voor de VS en het Westen omdat zij niet dezelfde toegang tot grondstoffen hebben als China en Rusland. Als de Verenigde Staten de toegang tot Taiwanese computerchips verliest, zal het Westen zijn suprematie verliezen, die het alleen kan handhaven dankzij zijn technologische voorsprong.

Zelfs als nieuwe fabrieken de capaciteit voor de productie van chips in de VS uitbreiden, zouden zij volgens onderzoeksbureau TrendForce op korte termijn geen deuk in de Taiwanese dominantie in de industrie slaan.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Taiwan beschuldigt Peking van lucht- en zeeblokkade

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bas
Bas
7 maanden geleden

Er valt aan oorlog blijkbaar meer te verdienen dan aan chips.

Andre
Andre
7 maanden geleden

Om chips te maken heb je neon nodig en laat dit nu net voorheen uit Ukraine komen. Ja nu even niet meer. De US is kapot NATO heeft zichzelf opgeblazen en de EU ligt aan gruzelementen. Rusland gaat neon produceren en China doet de chips.

Hagar
Hagar
7 maanden geleden

Naarmate de spanningen rond Taiwan zullen blijven bestaan en toenemen, gaan de Satanistische media ons meer en meer bedelven met anti-Chinese haat en leugens propaganda.

Vooral mensen die absoluut niets begrijpen van China gaan er hun haat en leugens over spuien.

Uitzondering hierop is bijvoorbeeld Larry Romanoff:
(Larry Romanoff woont in Shanghai)

https://www.unz.com/lromanoff/some-things-you-should-maybe-know-about-china/

Ook in de podcast van Patrick Slattery wordt er regelmatig goede info gegeven over China:
(Patrick Slattery spreekt Chinees, en zijn co-host Kato is zelf Chinees)

https://www.republicbroadcastingarchives.org/category/patrick-slattery/