Tientallen zwarte mannen hebben vrijdag een filmploeg in een hinderlaag gelokt bij een verlaten mijn in de buurt van Johannesburg. Ze verkrachtten acht modellen tussen de 19 en 35 jaar oud. Toen ze vluchtten, schoot de politie twee verdachten dood en werden 82 andere mensen gearresteerd, meldt Free West Media.

Na een massale verkrachting van acht vrouwen heeft de politie in Zuid-Afrika 82 verdachten gearresteerd. Agenten onderzoeken ten minste 32 verkrachtingszaken, zei de politie in de noordelijke provincie Gauteng zaterdag. Sommige slachtoffers werden verkracht door wel tien mannen, zei politieminister Bheki Cele. De groep daders pleegde ook een gewapende overval.

Op vrijdag vielen zwaarbewapende zwarte daders, bekend als “zama-zamas”, de filmploeg en figuranten aan op een verlaten terrein in Krugersdorp, nabij Johannesburg. De crew was bezig geweest met het filmen van een muziekvideo in de niet meer gebruikte mijn. De acht verkrachte vrouwen waren allemaal modellen tussen de 19 en 35 jaar oud. Volgens de politie hebben de aanvallers ook portefeuilles, mobiele telefoons en sieraden gestolen en zijn ze daarna gevlucht. Politieagenten schoten twee van de daders dood toen ze vluchtten.

Wat zijn “zama-zama’s”?

“Zama-zama” is een lokale Zuid-Afrikaanse Zulu-taalterm die “opnieuw proberen” of “een kans wagen” betekent. De term verwijst eigenlijk naar illegale mijnwerkers die in stopgezette mijnen werken. Aangezien de industriële mijnbouw door grootschalige bedrijven is teruggelopen in activiteit en winst, worden de schachten overgenomen door criminele netwerken die handgereedschap en handenarbeid gebruiken om erts te winnen.

De massale verkrachtingen zijn politiek explosief, omdat naar schatting 70 procent van de zama-zamas buitenlanders zijn zonder papieren. Zuid-Afrika heeft een geschiedenis van xenofoob geweld en de kwestie is het middelpunt van politieke campagnes geworden.

Zuid-Afrika stevent af op een rassenoorlog tussen zwarten onderling

President Cyril Ramaphosa noemde de massale verkrachting “afschuwelijk”. Minister van Volksgezondheid Aaron Motsoaledi brak zaterdag in tranen uit tijdens een persinterview en ook de minister van Politie veinsde geschoktheid. Maar inwoners van Krugersdorp vertelden de lokale tv-zender eNCA dat ze al maanden in angst leefden vanwege de zama-zama’s.

Seksueel geweld komt veel voor in Zuid-Afrika met zijn ongeveer 60 miljoen inwoners, vooral de traditie van “Ukuthwala” een vorm van ontvoering waarbij een meisje of een jonge vrouw wordt verkracht door een man en zijn vrienden of leeftijdsgenoten met de bedoeling de familie van het meisje of de jonge vrouw te dwingen in te stemmen met een huwelijk. In feite werden centra voor hulp bij verkrachting (die meestal door bezorgde blanke vrouwen werden gerund) onder politieke druk gesloten. Maar wanneer het buitenlanders betreft, wordt de kwestie politiek uitbuitbaar.

Volgens de politiestatistieken werden alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar 10.818 mensen verkracht. De politie denkt echter dat het aantal niet gerapporteerde gevallen veel hoger ligt, omdat de meeste gevallen niet worden gemeld.

Volgens de Quarterly Labour Force Survey (QLFS) voor het eerste kwartaal van 2022 bedroeg de werkloosheid in Zuid-Afrika bijna 64 procent voor de leeftijdsgroep van 15-24 jaar en 42,1 procent voor de leeftijdsgroep van 25-34 jaar. De groeiende werkloosheid wordt geweten aan buitenlanders. Door de demografische ontwikkeling zijn de meeste werklozen zwart, aangezien blanken een kleine minderheid vormen in het land.

Tussen 2012 en 2019 zijn ongeveer 23.000 banen verloren gegaan in de mijnbouwsector, volgens gegevens die vorig jaar door het Zuid-Afrikaanse bureau voor de statistiek zijn vrijgegeven. De werkgelegenheid in de mijnbouw bedroeg 514.859 in 2019, tegen 538.144 in 2012, waarbij de sector meer massaal banen zal moeten schrappen.

Diversiteit is kracht - Zuid-Afrika staat in brand terwijl overal rassenrellen uitbreken

Letterlijk een ondergronds bestaan

Naar schatting 30.000 zama-zama’s zijn op elk moment ondergronds te vinden. Bovengronds opereren netwerken om de ongereguleerde en illegale smokkel mogelijk te maken, die gekenmerkt wordt door extreem geweld, corruptie en territoriumoorlogen. Rivaliserende zama-zama facties moorden vaak om winstgevende schachten of sluiten elkaar op in de mijnen om concurrentie af te schrikken. Ingestorte mijnen en neervallende rotsen hebben tot dusver aan honderden mensen het leven gekost. Deze sterfgevallen worden bijna nooit onderzocht.

Zama-zamas krijgen toegang tot de schachten door het omkopen van laaggeplaatste mijnwerkers. Vanwege de toegangsprijs en de veiligheidsrisico’s blijven zij vervolgens maandenlang ondergronds in enkele van de diepste mijnschachten ter wereld (gemiddeld meer dan 2 km diep) en laten zij voedsel bezorgen tegen exorbitante prijzen. De mineralen die zij delven, meestal goud, worden verkocht aan lokale en internationale smokkelaars.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de filmploeg op allerlei problemen stuitte toen zij zich in een gebied waagde waar extreem geweld heerst en waar regelmatig dodelijke territoriumoorlogen woeden, en waar de politie steekpenningen aanneemt of de door misdaadsyndicaten georganiseerde plaag negeert. Deze syndicaten zijn verantwoordelijk voor miljarden rands aan gederfde belastinginkomsten. In Gauteng zijn mijnterreinen door het geweld in de getroffen gebieden veranderd in actieve oorlogszones.

“Illegale mijnbouw en handel in edele metalen zijn complexe internationale verschijnselen met vele lagen. Criminele syndicaten maken gebruik van ingewikkelde constructies en uitgebreide uitvoerroutes om met succes gestolen edelmetalen te verkopen aan internationale en lokale raffinaderijen en de opbrengsten wit te wassen met beperkte opsporing en vervolgens straffeloosheid,” aldus brigadier Hennie Flynn van het directoraat voor onderzoek naar prioritaire criminaliteit bij de ISS.

In een rapport uit 2015 werd geschat dat ongeveer 10 procent van de Zuid-Afrikaanse goudproductie – met een waarde van ongeveer R14 miljard – werd gestolen en het land uit werd gesmokkeld.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Verzwegen door de media: zwarte racisten doden 80.000 blanken in Zuid-Afrika

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Doordenker-2
Doordenker-2
6 maanden geleden

Wie is de verantwoordelijke voor de beslissing om in zo’n gevaarlijk gebied te gaan filmen?
Vermits Zuid-Afrika zowat het hoogste aantal AIDS gevallen ter wereld heeft, betekent verkracht worden er zo goed als zeker besmet worden met AIDS.
Aangejaagd door de media, zijn er toch nog altijd blanke vrouwen die daar het ‘avontuur’ gaan zoeken.

mensje
mensje
5 maanden geleden

Nou is het bloedgoud, maar dat is al lang zo, helaas!