Nancy Pelosi (Democratische Partij), voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil een bezoek brengen aan de afgescheiden Chinese provincie Taiwan. Peking waarschuwt dat het een dergelijke stap als een ernstige schending van zijn soevereiniteit zal beschouwen en passende maatregelen zal nemen.

Peking heeft opnieuw een dringende waarschuwing doen uitgaan tegen een mogelijk bezoek van hooggeplaatste vertegenwoordigers van de VS aan Taiwan, zo schreef het officiële Chinese persbureau Xinhua. Het Chinese leger zal zich niet inhouden als de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi Taiwan bezoekt, waarschuwde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie Tan Kefei dinsdag tijdens een gewone persconferentie, aldus RT.de.

China eist dat de Verenigde Staten hun belofte nakomen om de zogenaamde “onafhankelijkheid van Taiwan” niet te steunen, aldus Tan. Hij voegde eraan toe dat, indien de VS zou aandringen op het bezoek, het Chinese leger doortastende maatregelen zou nemen om elke inmenging van buitenaf of separatistische plannen voor “Taiwanese onafhankelijkheid” te verijdelen. Het Volksbevrijdingsleger zal China’s nationale soevereiniteit en territoriale integriteit resoluut beschermen.

De Chinezen hebben de VS herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat zij sterk gekant zijn tegen een eventueel bezoek van Pelosi aan Taiwan, aldus Tan. Hij verklaarde verder:

“Een bezoek van voorzitter Pelosi aan Taiwan zou het één-China-principe en de bepalingen van de drie gezamenlijke Chinees-Amerikaanse communiqués ernstig schenden, de soevereiniteit en territoriale integriteit van China ernstig schaden en de politieke basis van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen ernstig schaden.”

Dit zal onvermijdelijk leiden tot een zeer ernstige aantasting van de betrekkingen tussen de twee landen en de twee strijdkrachten, alsmede tot een verdere escalatie van de spanningen in de Straat van Taiwan, aldus de woordvoerder.

Eerder had de woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, soortgelijke opmerkingen gemaakt en gezegd dat Peking “vastberaden en krachtige maatregelen zal nemen om (zijn) soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen” indien Pelosi doorgaat met haar bezoek. Zhao waarschuwde:

“We zijn op alle eventualiteiten voorbereid.”

In het kader van het één-China-beleid beschouwt China Taiwan als een Chinese provincie. Dit is ook de heersende opvatting in het internationaal recht. Ook de VS hebben in de jaren zeventig officieel hun steun aan dit beginsel betuigd – evenals de Taiwanese leiders zelf in het begin van de jaren negentig. Er bestaan echter meningsverschillen over de precieze interpretatie van het beginsel.

Taiwan maakte eeuwenlang deel uit van het Chinese rijk. Na de nederlaag in de Chinese burgeroorlog trokken de nationalisten onder leiding van Chiang Kai-shek zich in 1949 terug op de archipel, met het argument dat zij de oude “Republiek China” wilden voortzetten tegen de communisten op het vasteland. De huidige Taiwanese regeringspartij DPP is echter van mening dat Taiwan intussen een geheel nieuwe staat is geworden.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De NAVO heeft zowel Rusland als China de oorlog verklaard en dreigt met een nucleaire aanval

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pjotr
Pjotr
6 maanden geleden

Interpretatie;
De wettige Chinese regering werd door stalinistisch bewapende communnistische opstandelingen verjaagd naar het toenmalige Formosa en daar ontwikkelde zich de democratische rechtsstaat Taiwan met een parlement en regering die de enige echte legale vertegenwoordiging is van het Chinese volk.
De rebellen die Peking en ommelanden bezet houden zijn slechts seperatisten die verwijderd en gestraft dienen te worden voor hun aanhoudende mensenrechtenschendingen.