De media gonzen momenteel van de berichten dat minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft aangekondigd dat Rusland de regering in Kiev ten val wil brengen. In tegenstelling tot wat de media beweren, is dit niets nieuws.

Duitse media berichten verontwaardigd dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov voor het eerst openlijk heeft gezegd dat Rusland de Oekraïense regering omver wil werpen. De verontwaardiging in de media en de politiek over deze “nieuwe verklaring” van Rusland is ofwel een leugen, ofwel een teken van totale onwetendheid over het Oekraïne-conflict, want dit is helemaal niet nieuw, schrijft Thomas Röper.

De oorspronkelijke Russische doelen

Toen de Russische president Poetin het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne aankondigde, gaf hij duidelijk aan wat de Russische doelstellingen waren: De demilitarisatie en denazificatie van Oekraïne. Dit maakte duidelijk dat Rusland de regering in Kiev wilde vervangen, omdat zij de nazificatie van Oekraïne aansturen. Poetin kon zijn doel om de regering in Kiev te verwijderen niet duidelijker uitdrukken.

Bovendien heeft Poetin vaak openlijk gezegd, lang voordat de Russische interventie begon, dat het voor Rusland onaanvaardbaar is dat er een anti-Russische staat aan de Russische grens wordt opgebouwd. Het moet begrijpelijk zijn dat een dergelijke staat, nog meer als daar militaire bases van een anti-Russisch militair blok worden gevestigd en de staat tegelijkertijd openlijk een oorlog tegen Rusland in zijn militaire doctrine vastlegt, een existentieel veiligheidsrisico voor Rusland vormt.

Het is logisch dat Rusland zo’n regering niet kan aanvaarden. Degenen die dit niet willen begrijpen, moeten zich afvragen welke “bedreigingen voor hun nationale veiligheid” de VS hebben gebruikt om oorlogen in Irak te beginnen, bijvoorbeeld. Dat Rusland, althans aan zijn grens, geen staat wil die wordt geleid door zo’n openlijk anti-Russische regering, die bovendien openlijk een oorlog tegen Rusland plant en zelfs spreekt over het verwerven van kernwapens, kan niemand verbazen.

Daarom was het van meet af aan duidelijk dat het afzetten van de regering in Kiev een Russisch doel was geweest. Dat Lavrov dit nu openlijk heeft gezegd, is geen sensatie, ook al geven Duitse media als Der Spiegel een andere indruk.

De huidige Russische doelen

In maart waren er vredesonderhandelingen tussen Moskou en Kiev. De Russische voorwaarden waren dat Kiev de Donbass en de Krim als Russisch zou erkennen en zich niet bij de NAVO zou aansluiten. In ruil daarvoor zou Oekraïne veiligheidsgaranties krijgen van staten van zijn keuze en, als de EU dat wilde, tot de EU mogen toetreden. Kiev zelf aanvaardde deze voorstellen en legde ze eind maart schriftelijk voor aan de Russische delegatie.

Maar het Westen, in de persoon van de VS, die in werkelijkheid de scepter zwaaien in Kiev, wilden een proxy-oorlog “tot de laatste Oekraïner” tegen Rusland. Vrede in Oekraïne is geen doel van de VS, hun doel is Rusland te verzwakken en dit wordt in Washington al jaren openlijk verklaard. Daarom trok Kiev zijn eigen voorstellen slechts enkele dagen later in en heeft het sindsdien gesproken over de wens om “de oorlog op het slagveld te beslissen”. Het resultaat is bekend: Duizenden Oekraïense soldaten zijn zinloos gedood sinds begin april.

Rusland heeft vervolgens verklaard dat de Russische doelstellingen geleidelijk zullen veranderen naarmate de gevechten langer duren. Dit was ook een in de hoop voor redelijke krachten in Kiev die begrijpen dat Oekraïne niet kan winnen. Hoe sneller Kiev over vrede onderhandelt, hoe minder streng de Russische eisen zullen zijn – of omgekeerd: hoe langer Kiev wacht met onderhandelen, hoe strenger de Russische eisen zullen zijn. Maar in Kiev lijken er geen redelijke krachten te zijn die aan hun eigen volk denken, in plaats daarvan voert Kiev uit wat de VS wil en vecht het in feite tot de laatste Oekraïner, zoals de gedwongen rekruteringen in Oekraïne laten zien.

Vorige week zei Lavrov het openlijk: de Russische doelstellingen zijn veranderd, het gaat nu niet meer “alleen” om de Donbass, Rusland wil nu blijkbaar alle door Rusland bevolkte gebieden van Oekraïne bevrijden en de mensen daar in referenda laten beslissen of ze bij Rusland willen horen.

En aangezien ook is meegedeeld dat de dreigende levering van HIMARS-raketten met een bereik van 300 kilometer Rusland en zijn bondgenoten ertoe dwingt het Oekraïense leger met juist die 300 kilometer uit de Donbass terug te dringen, is een blik op de kaart voldoende om te begrijpen dat Kiev daarmee ook een Russisch doelwit is geworden.

Dit is geenszins alleen mijn verbeelding; de VS zien het ook zo, want zij hebben onmiddellijk hun ambassade in Kiev en hun consulaat in Odessa opnieuw gesloten, maar dit keer zonder grote ophef te maken in de media. Ondanks alle verzekeringen dat Oekraïne Rusland kan verslaan, verwacht Washington blijkbaar dat er binnenkort Russische soldaten zullen opduiken in Kiev, Odessa en andere steden die nog Oekraïens zijn.

Dat de doelstellingen van Rusland zijn veranderd, was zondag ook te zien in een reportage op het journaal van de Russische televisie, want daar werd al gesproken over “de Russische stad Mariupol”. Dat Rusland Mariupol niet aan Oekraïne wil teruggeven, vooral omdat het tot de Donetsk-regio behoort, heb ik de laatste keer dat ik in Mariupol was met eigen ogen gezien: Rusland is de stad al aan het heropbouwen en de meerderheid van de mensen daar wil niets meer met Oekraïne te maken hebben.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Rusland breidt oorlogsdoelen uit nadat Westen meer wapens in Oekraïne pompte

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dee
Dee
8 maanden geleden

Ik heb gelezen dat zowel de USA als Rusland Zelenski dood willen hebben.
Dus als ik hem was dan zou ik mijn kop heel diep in de witte poeder begraven.
Get high before you die.

Hagar
Hagar
8 maanden geleden

Terwijl de hele wereld al weet dat Holodomor Zelensky een gewetenloze leugenaar, een dief en een bedrieger is, die met plezier miljoenen mensen de dood wil injagen, gewoon om zelf rijk te worden, denkt de EU nog altijd dat hij een held is.

Dee
Dee
8 maanden geleden
Antwoord aan  Hagar

Nah, da’s voor de buhne. Wij moeten nog steeds geloven in het succes verhaal. Dit om totale paniek te voorkomen omdat men weet dat de oorlog aldaar verloren is en Nato nog geen deuk in een pakje boter kan slaan. Zij weten allemaal donders goed dat het met Zelenski gedaan is en dat hij binnenkort moet verdwijnen, simpelweg omdat hij te veel weet en dat, als door zijn ‘vrienden’ hem het vuur aan de schenen gelegd word, zijn hele hebben en houden aan Rusland zal gaan verkopen. Simpelweg om zijn zwarte ziel nog ietsje langer van het vage vuur weg te houden.

Dee
Dee
8 maanden geleden

Valt trouwens ook op dat de oorlog heel erg misbruikt wordt om de klimaat hoax en het afnemen van bezit door te drukken. Zou Putin beseffen dat hij eigenlijk als de katalysator van dit WEF progamma fugneerd? Of is hij toch stiekem de rattenvanger van Hamelen.
Vragen, vragen…