Reeds dagen voor de Europese “Doomsday” van 22 juli, wanneer het geplande Russische 10-daagse onderhoud van de cruciale Nord Stream pijpleiding naar Duitsland zou eindigen – maar wat in diepe twijfel werd getrokken omdat Gazprom onlangs zei dat het niet langer de “goede werking” kan garanderen omdat cruciale turbines eerder werden tegengehouden in Canada in verband met sancties – heeft de Russische energiegigant aan één belangrijke Europese klant verklaard niet langer te zullen leveren, meldt Zero Hedge.

Simpel gezegd, Gazprom verklaarde buitengewone en extreme omstandigheden om zich te ontdoen van alle contractuele verplichtingen met deze klant, dus het gas zal voor onbepaalde tijd stoppen met stromen, zoals Reuters meldt in een baanbrekende ontwikkeling maandag, “Russisch gasexport monopolist Gazprom heeft overmacht verklaard op gasleveringen aan Europa aan ten minste één grote klant vanaf 14 juni, volgens de brief gezien door Reuters.” De brief is gedateerd 14 juli. “De overmachtsmaatregel, een clausule die wordt ingeroepen wanneer een bedrijf wordt getroffen door iets waarover het geen controle heeft, was van kracht vanaf leveringen vanaf 14 juni,” schrijft Reuters.

In de brief wordt verwezen naar “buitengewone” omstandigheden waarover het bedrijf geen controle heeft, vervolgt Reuters, dat een bron aanhaalt die zegt dat de klant in kwestie Duitsland is via de Nord Stream 1 pijplijn.

En Bloomberg bevestigt ook:

  • GAZPROM STUURDE OVERMACHT NOTICE NAAR MINSTENS 3 KOPERS
  • GAZPROM-KENNISGEVING VAN OVERMACHT GELDT VOOR STROMEN VANAF 14 JUNI
  • UNIPER ZEGT BRIEF VAN GAZPROM EXPORT TE HEBBEN ONTVANGEN WAARIN ONDERNEMING MET TERUGWERKENDE KRACHT OVERMACHT CLAIMT VOOR VROEGERE EN HUIDIGE TEKORTEN IN GASLEVERINGEN
  • UNIPER: WIJ BESCHOUWEN DIT ALS ONGERECHTVAARDIGD EN HEBBEN OVERMACHTCLAIM FORMEEL AFGEWEZEN
De wereld zet zich schrap voor Europa s doomsday van 22 juli

Zoals we al eerder berichtten, hebben de Duitse autoriteiten de laatste tijd ongekende maatregelen genomen in afwachting van een aanhoudende Russische gasstop, waarbij ze in feite de lichten in het hele land hebben gedimd – dit omvatte alles van het beperken van warm water, tot het sluiten van zwembaden, tot het letterlijk dimmen van de straatverlichting in de steden terwijl ze in de “alarmfase” kwamen over de slinkende toevoer.

Het ziet ernaar uit dat deze brief, waarin de pijpleiding wettelijk wordt vrijgesteld van leveringsverplichtingen die teruggaan tot 14 juni, dient ter voorbereiding van definitieve maatregelen op 22 juli, namelijk dat de activiteiten van de pijpleiding waarschijnlijk opgeschort zullen blijven na de geplande datum voor een herstart/levering.

In een analyse van eerder deze maand hebben economen van UBS een gedetailleerd beeld geschetst van wat zij zien gebeuren als Rusland de gasleveringen aan Europa stopzet: de bedrijfswinsten zouden met meer dan 15% dalen. De Stoxx 600 zou met meer dan 20% instorten en de euro zou tot 90 cent dalen.

“Wij benadrukken dat deze projecties moeten worden gezien als ruwe schattingen en geenszins als een worst-case scenario,” schreef Arend Kapteyn, hoofdeconoom bij UBS.

“We kunnen ons gemakkelijk economische verstoringen voorstellen die tot negatievere groei-resultaten leiden.”

Brussel vreest volksopstanden in Europa door aardgascrisis

En terwijl in Europa het licht uitgaat, blijft Brussel gefocust op de ‘energietransitie’ naar ‘groene energie’.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Duitsland en Frankrijk zetten zich schrap voor Russisch gasstop, totale economische ineenstorting

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet
Piet
8 maanden geleden

Waanzin – stop de groene waanzin aub. We keren terug naar het stenen tijdperk.