Twee weken geleden, toen we vooruitblikten op de geplande 10-daagse sluiting van de Nord Stream 1 pijpleiding – die het grootste deel van het Europese gasverbruik levert met dank aan Rusland – voor onderhoud, citeerden we van DB FX strateeg George Saravelos dat als de gasafsluiting niet in de komende weken wordt opgelost, dit zou leiden tot een verbreding van de energieverstoring met materiële effecten op de economische groei, en natuurlijk een veel hogere inflatie, of zoals hij het zegt:

“Naast de zorgen van de markt over de tragere wereldwijde groei in de afgelopen maanden, is wat zich de laatste dagen in Europa ontvouwt een nieuwe grote negatieve aanbodschok.”

Jim Reid van DB zei dan ook dat 22 juli, de dag dat het gas weer online zou moeten komen, de belangrijkste dag van het jaar zou kunnen worden:

“Terwijl we de meeste tijd op de markt doorbrengen met denken aan de Fed en een recessie, vermoed ik dat wat er gebeurt met Russisch gas in de tweede helft van het jaar een potentieel nog groter verhaal is. Natuurlijk kunnen er tegen 22 juli onderdelen gevonden zijn en kan het aanbod zich beginnen te normaliseren. Iedereen die u vertelt dat hij weet wat er hier gaat gebeuren is aan het gissen, maar op zijn minst zou het een enorm aandachtspunt moeten zijn voor iedereen op de markten.”

Snel door naar vandaag, één dag na het begin van de geplande 10-daagse stilleggingsperiode die de stromen door de NS 1 pijpleiding al tot praktisch nul heeft teruggebracht…

… en de markt richt zich nu op het slechtste scenario: wat gebeurt er als Rusland alle gas afsluit op 22 juli, de dag die zelfs Bloomberg nu het “doemscenario” van Europa heeft genoemd, meldt ZeroHedge.

Hier is een voorbeeld van wat Wall Street verwacht dat er dan zal gebeuren: Europese aandelen die 20% kelderen. Junk credit spreads die tot voorbij het niveau van de 2020 crisis stijgen. De euro zinkt naar 90 cent, voordat een volledige recessie de op één na grootste economie ter wereld treft.

Turbine (symboolafbeelding) / Foto: creativecommons.org (CC BY-NC-ND 2.0)

En al deze macht in de palm van Poetin’s hand, bijna alsof hij precies wist hoeveel invloed hij had in februari, terwijl Europa – zoals altijd – volledig onwetend was.

Dus om de hersendode bureaucraten van Europa te helpen, waar het energiebeleid is gedicteerd door een nukkige Scandinavische tiener en een stel Duitse “groenen”, hebben strategen op Wall Street geprobeerd een scenario te becijferen dat in normale tijden ondenkbaar zou zijn. Het voorbehoud is natuurlijk dat er zoveel variabelen zijn, zoals de duur van een eventuele stopzetting, de omvang van de leveringsonderbrekingen, en hoe ver landen zouden gaan om energie te rantsoeneren, dat iemands voorspelling op zijn best een gok is. Toch zijn de scenario’s catastrofaal.

“De grote onbekende is hoe de schok die in Duitsland, Polen en andere Centraal-Europese landen begint, zal doorklinken in de rest van Europa en de wereld,” zei Joachim Klement, hoofd strategie bij Liberum Capital. “Er is gewoon geen substituut beschikbaar voor Russisch gas.”

In een analyse van deze week hebben economen van UBS een gedetailleerd beeld geschetst van wat zij zien gebeuren als Rusland de gasleveringen aan Europa stopzet: de bedrijfswinsten zouden met meer dan 15% dalen. De Stoxx 600 zou met meer dan 20% instorten en de euro zou tot 90 cent dalen. De stormloop op veilige activa zou de rente op benchmark Duitse bunds naar 0% drijven, schreven ze.

“Wij benadrukken dat deze projecties moeten worden gezien als ruwe schattingen en geenszins als een worst-case scenario,” schreef Arend Kapteyn, hoofdeconoom bij UBS. “We kunnen ons gemakkelijk economische verstoringen voorstellen die tot negatievere groei-resultaten leiden.”

Om zeker te zijn, de markten hebben al een deel van de schade ingeprijsd, te beginnen met de euro die vandaag op een nieuw laagste punt in twee decennia noteerde en even de pariteit met de dollar raakte, iets wat niet meer is voorgekomen sinds 2002.

Ondertussen hebben de Duitse aandelen sinds juni 11% verloren. De Duitse gasgigant Uniper SE is het grootste bedrijfsslachtoffer: het aandeel is dit jaar met 80% gekelderd omdat het een financiële injectie van de overheid probeert te krijgen.

Hoewel Franse en Duitse leiders de bevolking waarschuwen om “zich voor te bereiden op een totale afsluiting van Russisch gas”, geloven veel beleggers nog steeds dat er reden is om aan te nemen dat Rusland de gastoevoer zal hervatten wanneer het onderhoud aan de Nord Stream 1 pijplijn op 21 juli eindigt. Maar, zoals UBS opmerkt, als Europese landen vrijwillig gas gaan rantsoeneren om hun voorraden aan te vullen, zal dat een zware klap betekenen voor de economische groei.

“Europa zit momenteel gevangen in een vicieuze cirkel,” zegt Charles-Henry Monchau, chief investment officer bij Banque Syz. Hogere energieprijzen schaden de Europese economie en drijven de euro omlaag. Op zijn beurt maakt de zwakkere euro de invoer van energie nog duurder, zei hij.

De andere zorg is dat de ECB niet in staat zal zijn om veel te doen om de economie te helpen – die op het punt staat in een recessie af te glijden – met een inflatie die al boven het decenniumniveau ligt, zei Prashant Agarwal, een portefeuillebeheerder bij Pictet Asset Management.

“Ik ben er niet zeker van dat de instrumenten van de centrale banken in dit scenario werken,” zei hij. “In het verleden hadden ze speelruimte om de situatie aan te pakken omdat de inflatie laag was.”


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Duitsland en Frankrijk zetten zich schrap voor Russisch gasstop, totale economische ineenstorting

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ohje
Ohje
8 maanden geleden

Haal de spuit maar ,helpt ook tegen kou. En honger.

Donsje
Donsje
8 maanden geleden

We hebben er toch zelf om gevraagd? Ruzie met Rusland: en we hoeven jullie gas ook niet meer…