Een panel van wetenschappers heeft “ernstige veiligheidszorgen” geuit over het plan van Bill Gates om “een revolutie in de toekomst van het voedsel” teweeg te brengen door traditioneel vlees van tafel te halen en te vervangen door “in het laboratorium gekweekt vlees”, dat wordt geproduceerd door stamcellen van een levend dier te nemen en die te gebruiken om vlees te kweken in een biolaboratorium.

Gates heeft met Richard Branson samengewerkt om tientallen miljoenen dollars te investeren in de productie van nepvlees. Volgens Gates moet de Westerse wereld “volledig overschakelen op synthetisch rundvlees”, meldt NewsPunch.

Het Center for Food Safety (CFS) meldt dat meer dan 70 bedrijven bezig zijn met het op de markt brengen van celcultuurvlees, en Singapore is al begonnen met de verkoop van het kweekvlees.

Bill Gates denkt dat we 100% synthetisch vlees moeten gaan eten

Het CFS heeft vorige week een panel van deskundigen bijeengebracht voor een webinar om de vele vragen rond Bill Gates’ in het lab gekweekte vlees te bespreken, met name de veiligheid ervan en hoe de producten zullen worden gereguleerd.

Panellid Michael Hansen, Ph.D., senior stafwetenschapper bij Consumer Reports, was de eerste van de wetenschappers die de vraag opwierp of het in het lab gekweekte vlees eigenlijk wel veilig is voor menselijke consumptie.

Hansen legde uit dat plantaardig vlees zoals de Impossible Burger genetische manipulatie gebruikt om “soja-achtige hemoglobine” te creëren. Maar de “inputs” die gebruikt worden in het laboratorium van celcultuurvlees zijn eigenlijk “recombinanten” – gemanipuleerde DNA-segmenten – wat volgens hem gecompliceerder en “verontrustend” is.

Volgens Hansen is het stukje vlees dat uit het dier wordt gebiopteerd een ongedifferentieerde stamcel. De producten maken gebruik van biotechnologische eiwitten in een voedingsoplossing om de cellen te laten differentiëren in spieren voor vlees. Dit gebeurt in bioreactorkuipen die vergelijkbaar zijn met de kuipen die gebruikt worden om bier te maken.

The Defender meldt: Hoewel er wetenschappelijke artikelen zijn verschenen over vlees dat op cellen is gekweekt, heeft geen van hen de voedingswaarde van het eindproduct geanalyseerd en hebben academici geen monsters ontvangen.

Dit impliceert “problemen achter de schermen,” zei Hansen, eraan toevoegend: “Ik betwijfel of deze technologie zal werken.”

Waardoor wordt de belangstelling van de consument voor celcultuurvlees aangewakkerd?

CFS Research and Policy Associate Julia Ranney, die ook deelnam aan de paneldiscussie, merkte op dat Bill Gates, Sir Richard Branson, Hollywood-acteurs, durfkapitalisten, impactfondsen en Big Food-bedrijven Cargill, JBS en Archer-Daniels-Midland investeren in celcultuurvlees.

Ranney vroeg het panel wat de interesse en investeringen in het product aanwakkert.

De “verkoop” is multidimensionaal, en heeft duidelijk de interesse van Wall Street gewekt, zeiden de panelleden.

De waargenomen voordelen die de belangstelling voor celcultuurvlees aanwakkeren zijn onder meer:

  • De groeiende wereldbevolking van grotere eiwitbronnen te voorzien.
  • De honger in de wereld op duurzame wijze aanpakken.
  • De noodzaak om broeikasgassen terug te dringen.
  • De noodzaak om een einde te maken aan wrede en onhygiënische industriële veehouderij.
  • De noodzaak om antibioticaresistentie aan te pakken.

Panellid Tom Neltner, directeur chemicaliënbeleid bij het Environmental Defense Fund (EDF), zei dat hij het ermee eens was dat duurzame eiwitbronnen nodig zijn, maar waarschuwde dat de producten “gepatenteerd” zullen zijn en “dat we niet zullen weten wat het effect ervan is of wat ze zijn”.

Het concept van voedingsmiddelen die eigendom zijn van de producent, zoals “onsterfelijke cellijnen” en “eigen” zaden, bracht de panelleden ertoe de regelgeving voor vlees van gekweekte cellen en de rol van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aan de orde te stellen, die door een panellid een “gevangen” agentschap werd genoemd.

Neltner zei dat hij zich zorgen maakte dat vlees van gekweekte cellen in de voedselvoorziening zou kunnen worden geïntroduceerd onder het Generally Recognized As Safe programma van de FDA. Onder dit programma vertelt een bedrijf de FDA simpelweg dat zijn product veilig is, gebaseerd op de documentatie van het bedrijf zelf, en omzeilt het de openbare overlegprocedure.

Neltner, die zich bij de EDF voornamelijk richt op de veiligheid van levensmiddelenadditieven, zei dat hij liever zou zien dat bedrijven een “verzoekschrift voor levensmiddelenadditieven” bij de FDA moeten indienen, dat een “recht op betwisting” omvat.

Bloederig geheim: in laboratorium gekweekt vlees gemaakt met het bloed van ongeboren koeien

Meer zorgen

De panelleden maakten zich ook zorgen over de effecten die nieuwe ingrediënten kunnen hebben op aspecten van het menselijk microbioom.

Hansen wees erop dat we 10 jaar geleden nog geen microbioomcomponenten konden kweken en bestuderen. Maar nu kunnen we dat wel, en het is belangrijk dat we deze effecten kennen.

Bijvoorbeeld, zei Hansen, is het nu bekend dat het genoom en de genen zelf kunnen worden beïnvloed door epigenetische veranderingen zonder zelfs maar het DNA aan te raken.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention:

“Je gedrag en je omgeving kunnen veranderingen veroorzaken die invloed hebben op de manier waarop je genen werken. In tegenstelling tot genetische veranderingen, zijn epigenetische veranderingen omkeerbaar en veranderen ze je DNA-sequentie niet, maar ze kunnen wel veranderen hoe je lichaam een DNA-sequentie leest.”

Hansen zei dat biopsiecellen van een dier gebruikt in celcultuurvlees niet de immuniteitsacties van het immuunsysteem van het dier bevatten, waardoor bioreactoren vatbaar zouden kunnen zijn voor bacteriën zoals salmonella, schimmels en erger, tenzij antibiotica worden gebruikt.

Producenten van celcultuurvlees beweren dat zij wellicht geen antibiotica hoeven toe te voegen, hoewel zelfs alcoholstokers deze aan hun vaten moeten toevoegen, aldus Hansen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Verenigde Staten verbieden echt vlees

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties