Eerder schreven wij dat de grootste verhuurder van Duitsland, Vonovia, de ongekende stap had genomen om de verwarming ’s nachts te beperken, een angstaanjagend voorproefje van wat de “meest geavanceerde” Europese natie deze winter te wachten staat. Helaas, het wordt nog erger, veel erger, meldt Zero Hedge.

Volgens de FT rantsoeneert Duitsland nu warm water, dimt het de straatverlichting en sluit het zwembaden, nu de gevolgen van de energieschaarste zich als de spreekwoordelijke Ice-Nine golf beginnen uit te breiden van de industrie naar kantoren, recreatiecentra en woonhuizen.

De reden achter de verlamming van Duitsland in slow motion is bekend: de enorme stijging van de gasprijzen als gevolg van de beslissing van Rusland vorige maand om de leveringen aan Duitsland sterk te verminderen, heeft de grootste economie van Europa in haar ergste energiecrisis gestort sinds de olieprijsschok van 1973.

Nu de elektriciteitsprijzen ongekende hoogten hebben bereikt, vechten gasimporteurs en nutsbedrijven om te overleven terwijl de consumentenrekeningen door het dak gaan, waarbij sommigen waarschuwen voor toenemende wrijving (om nog maar te zwijgen van de beruchte kruiwagens vol geld).

“De situatie is meer dan dramatisch,” zei Axel Gedaschko, hoofd van de federatie van Duitse woningcorporaties GdW. “De sociale vrede in Duitsland is in groot gevaar.”

Nu de spanningen over de oorlog van Rusland in Oekraïne escaleren, vrezen ambtenaren dat de situatie nog erger kan worden. Zoals we vorige week al meldden, sluit Rusland maandag zijn belangrijkste pijpleiding naar Duitsland, Nord Stream 1, voor 10 dagen gepland onderhoud. Velen in Berlijn vrezen dat de pijpleiding nooit meer open zal gaan.

In een reactie op de beruchte 22 juli, wanneer de Russische gasstromen naar verwachting zullen worden hervat, schrijft Jim Reid van DB dat “terwijl we allemaal het grootste deel van onze markttijd besteden aan het denken over de Fed en een recessie, vermoed ik dat wat er gebeurt met Russisch gas in de tweede helft van het jaar mogelijk een nog groter verhaal is. Natuurlijk kunnen er tegen 22 juli onderdelen gevonden zijn en kan het aanbod zich beginnen te normaliseren. Iedereen die u vertelt dat hij weet wat er hier gaat gebeuren, gokt, maar op zijn minst zou het een enorm aandachtspunt moeten zijn voor iedereen op de markten.”

De bank waarschuwt ook gemakshalve dat “als de afsluiting van het gas in de komende weken niet wordt opgelost, dit zou leiden tot een verergering van de verstoring van de energievoorziening met materiële gevolgen voor de economische groei, en natuurlijk een veel hogere inflatie”.

Vooruitlopend op het ergste geval heeft Duitsland vorige maand een cruciale stap gezet in de richting van rantsoenering van gas toen minister van Economie Robert Habeck de tweede fase van het nationale noodplan voor gas in werking stelde. “De situatie op de gasmarkt is gespannen en helaas kunnen we niet garanderen dat het niet erger wordt,” zei hij dinsdag. “We moeten erop voorbereid zijn dat de situatie kritiek wordt.”

Habeck, die zegt dat hij nu korter doucht, heeft een beroep gedaan op de bevolking om energie te besparen – en gemeenten en huiseigenaren hebben gehoor gegeven aan de oproep.

Zoals wij vanmorgen al meldden, heeft Vonovia, ’s lands grootste huisbaas, gezegd dat het de temperatuur van de centrale verwarming op gas van zijn huurders tussen 23.00 en 6.00 uur zal verlagen tot 17C. De maatregel zou een besparing van 8% op de verwarmingskosten opleveren.

Een woningbouwvereniging in de Saksische stad Dippoldiswalde, dicht bij de Tsjechische grens, ging deze week nog een stap verder en verklaarde dat zij de levering van warm water aan huurders rantsoeneerde. Voortaan kunnen zij alleen tussen 4.00 en 8.00 uur, tussen 11.00 en 13.00 uur en tussen 17.00 en 21.00 uur warm douchen.

Het begint: Duitse woningbouwcoöperatie sluit warm water en verwarming af om energie te besparen

“Zoals we in onze algemene vergadering hebben aangekondigd, moeten we sparen voor de winter”, luidt een bericht in de getroffen blokken.

Dergelijke maatregelen zouden in de komende weken routine kunnen worden. Helmut Dedy, hoofd van de Duitse vereniging van steden en gemeenten, zei dat “de hele samenleving” nu moet bezuinigen op haar energieverbruik en in de zomer moet besparen “zodat we in de winter warme appartementen hebben”.

“Elke kilowattuur die we besparen, helpt om de gasvoorraad weer een beetje aan te vullen”, zei hij, terwijl hij de gemeenteraden in het hele land opriep om noodmaatregelen te nemen. Hij deed een aantal suggesties: zet verkeerslichten ’s nachts uit; sluit warm water af in raadsgebouwen, musea en sportcentra; stel airconditioners in; en stop met het verlichten van historische gebouwen.

Sommigen hebben al maatregelen genomen. Het district Lahn-Dill, in de buurt van Frankfurt, schakelt vanaf medio september het warm water in zijn 86 scholen en 60 sportzalen uit, en hoopt zo 100.000 euro aan energiekosten te besparen, en Düsseldorf heeft een enorm zwembadcomplex, de Münster-Therme, tijdelijk gesloten. Ondertussen heeft Berlijn de thermostaat van openluchtzwembaden lager gezet en de temperatuur met 2 graden verlaagd. In het westen van Duitsland dimt Keulen de straatverlichting vanaf 23.00 uur tot 70 procent van de volledige sterkte.

Ook particulieren ondernemen actie door hun houtkachels en open haarden weer aan te steken. De verkoop van brandhout, houtpellets en kolen, alsook van gasflessen en -patronen, is omhooggeschoten.

Vriezen voor Oekraïne: Tekort aan brandhout en houtkachels in Duitsland

Het is onduidelijk in hoeverre dergelijke maatregelen het effect van de hogere verwarmingsrekeningen, die de pan uit rijzen, zullen verzachten. Volgens de GdW zal de oorlog in Oekraïne de energieprijzen voor de consument met 71 tot 200 procent opdrijven, wat neerkomt op extra jaarlijkse kosten tussen 1.000 en 2.700 euro voor een eenpersoonshuishouden en tot 3.800 euro voor vier personen, in vergelijking met 2021.

De kosten kunnen nog verder stijgen als gevolg van een nieuwe wet die in het Duitse parlement wordt behandeld. Op grond van deze wet zou de regering een noodheffing kunnen opleggen aan alle gasverbruikers om de kosten van de hogere prijzen gelijkmatiger te spreiden. De wet is bedoeld om te voorkomen dat gasimporteurs insolvent worden, een scenario waarvan ministers vrezen dat het een ineenstorting van de hele sector kan veroorzaken, zoals bij Lehman Brothers. Uniper, de grootste importeur van Russisch gas in Duitsland, voert reeds besprekingen met ambtenaren over een reddingsoperatie van de overheid die volgens deskundigen tot 9 miljard euro kan oplopen.

Volgens een studie van de Hertie School in Berlijn is het industriële gasverbruik in maart en april van dit jaar met 11 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021, en dat van particuliere huishoudens met 6 procent.

Er moet nog veel meer worden gedaan, zei Lion Hirth, een van de co-auteurs van de studie. “De daling van de vraag die we tot nu toe hebben gezien, is helaas bij lange na niet voldoende om het aanbodgat dat ons deze winter bedreigt, volledig te dichten,” zei hij. In zijn oproep aan de Duitse gemeenten deze week, maakte Dedy een vergelijkbaar punt. “De situatie is zeer ernstig,” zei hij. “Het is nu al duidelijk dat we onze comfortzone moeten verlaten.”

Laten we hopen dat Duitsland met het verlaten van de “comfortzone” niet in de “oorlogszone” terechtkomt – het is traditioneel geen goede afloop voor Europa als dat gebeurt…


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Wat als… de Duitsers het niet meer pikken?

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
2 maanden geleden

En de oplossing is zo simpel: hef de sancties tegen Rusland op en ga weer om de tafel met de Russen. Dan kan Nordstream2 ook eindelijk open.