De opzienbarende moord van vandaag op een van de leidende politici van Japan is op video vastgelegd, maar wie was de voormalige premier Shinzo Abe?

De voormalige Japanse premier Shinzo Abe is vrijdag vermoord in de West-Japanse stad Nara. Abe was aanwezig om campagne te voeren voor de Japanse algemene verkiezingen van zondag.

Als een van de bekendste en meest gewaardeerde politici van Japan was hij premier in 2006 en daarna opnieuw tussen 2012 en 2020. Abe vertegenwoordigde de Liberaal-Democratische Partij (LDP), die ondanks haar naam de Conservatieve Partij van Japan is. Bovendien was Abe lange tijd lid van de Nippon Kaigi-groep, die door Wikipedia wordt beschreven als “Japans grootste rechts-extremistische, ultraconservatieve, ultranationalistische […] organisatie en lobbygroep”.

De invloedrijke groep bestaat uit nationalistische monarchisten die de status van de keizer willen herstellen, de Japanse militaire macht willen herbouwen en het westerse feminisme uit de buurt van Japanse vrouwen willen houden.

Wilde het Japanse leger herbouwen

Hoewel Abe pleitte voor voortdurende nauwe samenwerking met de Verenigde Staten, was hij een fervent voorstander van het idee om alle beperkingen op het bouwen van het leger die de Verenigde Staten Japan dwongen te verankeren in de grondwet van na de Tweede Wereldoorlog, af te schaffen.

Wat Abe in de eerste plaats wilde, was dat Japan ballistische raketten en kernwapens zou kunnen verwerven en ook weer de kans zou krijgen om de oorlog te verklaren, met andere woorden, dat Japan zijn onafhankelijkheid zou herwinnen. Dit laatste heeft geleid tot complottheorieën dat Chinese belangen achter de moord op Abe zitten, aangezien de situatie in de regio Azië-Pacific steeds gespannener wordt. Tijdens zijn tijd als premier werkte Abe echter vooral aan een normalisering van de betrekkingen met Peking.

Daarnaast nam Abe verschillende politieke initiatieven om de opvoeding met schuldgevoelens over de Tweede Wereldoorlog die op Japanse scholen plaatsvindt, af te zwakken. Hij lanceerde ook campagnes en andere initiatieven om de Japanse jeugd meer liefde voor hun land en vaderland te laten voelen.

Eerde Japanse soldaten die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog

Als premier besloot hij ook na enige aarzeling tijdens zijn jonge jaren om het heiligdom van Yasukuni Jinja te bezoeken, waar Japanse soldaten die vielen voor de keizer en het moederland worden geëerd – een niet geheel onomstreden daad als Japanse premier.

Naderhand verklaarde Abe dat hij “bad [in het heiligdom] om respect te tonen voor degenen die hun kostbare leven hebben opgeofferd in de hoop dat ze in vrede zouden rusten” en dat hij niet van plan was “de gevoelens van de mensen van China en Zuid-Korea te kwetsen”.

Het bezoek werd echter door China veroordeeld als “een poging om de Japanse militaristische geschiedenis van externe invasies en koloniale overheersing te verheerlijken en de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog aan te vechten.”

Weigerde “vluchtelingen” Japan binnen te laten vallen

Bovendien weigerde Abe tijdens de zogenaamde vluchtelingencrisis in 2015 resoluut immigranten uit Afrika en het Midden-Oosten op te nemen. Hij rechtvaardigde dit door te zeggen dat Japan in de eerste plaats voor zijn eigen volk moet zorgen en pleitte in plaats daarvan voor tijdelijke arbeidsimmigratie voor mensen die willen “werken en hun inkomen gedurende een beperkte tijd verhogen en dan naar huis gaan”.

Verdachte dader heeft de moord bekend

Shinzo Abe werd 67 jaar. De vermoedelijke moordenaar is een man van in de veertig genaamd Yamagami Tetsuya. Hij zou eerder soldaat zijn geweest in de marine van de Japanse zelfverdedigingstroepen, zoals de Japanse strijdkrachten worden genoemd.

Tetsuya heeft de moord toegegeven, dat hij het van plan was en deed omdat hij ontevreden was over Shinzo Abe als politicus. Op het moment van schrijven is niet precies bekend waarover de verdachte ontevreden was over Abe, maar veel waarnemers denken dat het motief grote gevolgen kan hebben voor de toekomst van Japan.

Hieronder zie je een van de vele filmfragmenten van de aanval:


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Nieuwe wet in Japan: Asielzoekers die hun uitzettingsbevel niet respecteren worden als criminelen beschouwd

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
renevers
renevers
8 maanden geleden

https://t.me/sputnik/8318
Filmpje van de aanslag op ex-PM Abe

Feniks
Feniks
8 maanden geleden

Hij rechtvaardigde dit door te zeggen dat Japan in de eerste plaats voor zijn eigen moet zorgen ……..
Voor zijn eigen moet zorgen…..tjonge jonge wat een taalarmoede……..

Johan P
Johan P
8 maanden geleden
Antwoord aan  Feniks

Oguttegutteguttegut. Blijkbaar is het woord ‘onderdanen’ weggevallen. Dat kon niemand bedenken?
Misschien een slordig foutje, maar fouten worden nu eenmaal gemaakt. Heeft niets te maken met taalarmoede.

Frans H
Frans H
8 maanden geleden
Antwoord aan  Johan P

Ik geloof dat jij het niet snapt, Johan.

Johan P
Johan P
8 maanden geleden

Ik zie die moord meer komend uit de hoek van de VS die er minstens net zo mordicus op tegen zijn dat Japan weer een onafhankelijk, souverein land wordt als China dat is. Misschien wel meer omdat het direct hun invloed in het verre Oosten drastisch zou beperken.