De geschiedenis van de geheime overzeese operaties van Washington gaat ver terug, zelfs vóór de Koude Oorlog, met talrijke operaties die voor en tijdens beide Wereldoorlogen werden uitgevoerd. Het doel van deze “schaduwoorlogen” was gewoonlijk hetzelfde: het destabiliseren van onvriendelijke regeringen en het installeren van een nieuw regime waarmee Washington “zaken kon doen”. Tenzij je bepaalde internationale publicaties leest, zou je nauwelijks horen over een van deze proxy-oorlogen, hoewel in sommige zeldzame gevallen dergelijke heimelijke operaties uiteindelijk konden escaleren in een volwaardig conflict, meldt 21st Century Wire.

Al in 2014 bracht The Nation een verhaal over hoe de inzet van Amerikaanse Special Operations-troepen een groeiende vorm van overzeese machtsprojectie was geworden. Het rapport onthulde dat in het jaar 2013 onder president Barack Obama, elite Amerikaanse troepen werden ingezet in 134 landen over de hele wereld, volgens majoor Matthew Robert Bockholt van SOCOM Public Affairs.

Natuurlijk is dit historisch gezien slechts het topje van een veel grotere ijsberg die zich al een eeuw uitstrekt en waarvan een deel goed is gedocumenteerd door het National Security Archive.

Recentelijk zijn er nieuwe onthullingen gekomen over een geheime richtlijn die gebruikt werd om tenminste twee dozijn van zulke proxy oorlogen te starten over de hele wereld…

RT international bericht…

De VS heeft naar verluidt een geheimzinnige autoriteit genaamd ‘127e’ gebruikt om sinds 2017 ten minste twee dozijn proxy-oorlogen te lanceren, volgens een artikel dat vrijdag door The Intercept is gepubliceerd. De outlet beweert nooit eerder geziene documenten te hebben verkregen en met topambtenaren te hebben gesproken met intieme kennis van deze programma’s.

The Intercept ontving de documenten via de Freedom of Information Act en beweert dat deze papieren de allereerste officiële bevestiging zijn dat ten minste 14 zogenaamde ‘127e-programma’s’ nog in 2020 actief waren in het grotere Midden-Oosten en de regio’s Azië-Stille Oceaan. In totaal lanceerde het Pentagon naar verluidt 23 afzonderlijke 127e-programma’s over de hele wereld tussen 2017 en 2020, die de Amerikaanse belastingbetaler 310 miljoen dollar kostten.

The Intercept legt uit dat 127e een van de verschillende vrijwel onbekende bevoegdheden is die het Congres de afgelopen twee decennia aan het ministerie van Defensie heeft verleend. Het machtigt Amerikaanse commando’s om “contraterrorisme operaties” uit te voeren in samenwerking met buitenlandse en onregelmatige partner troepen over de hele wereld met minimaal toezicht van buitenaf.

Het programma stelt de VS in staat buitenlandse strijdkrachten te bewapenen, op te leiden en van inlichtingen te voorzien. Maar in tegenstelling tot traditionele buitenlandse hulpprogramma’s, die zich richten op het opbouwen van lokale capaciteit in partnerlanden, wordt van 127e “surrogaattroepen” verwacht dat ze Amerikaanse bevelen opvolgen en door Washington gestuurde missies uitvoeren tegen Amerikaanse vijanden om Amerikaanse doelen te bereiken, waarbij ze in wezen dienen als de proxy-legers van het Pentagon.

Volgens de krant wordt bijna nooit informatie over deze operaties gedeeld met leden van het Congres of ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is over het algemeen onbekend waar deze operaties worden uitgevoerd, hoe vaak ze voorkomen, wat hun doelwitten zijn, of zelfs de identiteit van de buitenlandse strijdkrachten met wie de VS samenwerkt om ze uit te voeren.

Critici van de programma’s waarschuwen dat ze kunnen leiden tot onverwachte militaire escalatie en de VS kunnen betrekken in meer dan een dozijn conflicten over de hele wereld, aangezien 127e geen toezicht of inbreng van ambtenaren van Buitenlandse Zaken toelaat.

De krant merkt op dat, hoewel de laatste reeks documenten meer licht werpt op het 127e programma, het nog steeds grotendeels onbekend blijft bij zowel het publiek als de leden van het Congres, die bijna nooit rapporten ontvangen over het programma.

Een regeringsfunctionaris die bekend is met het programma, die om anonimiteit verzocht om het te kunnen bespreken, vertelde The Intercept dat de meeste congresmedewerkers niet eens de bevoegdheid hebben om 127e-rapporten te bekijken, en degenen die dat wel hebben, vragen er zelden om.

“Het was ontworpen om toezicht te voorkomen,” legde hij uit.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De NAVO heeft zowel Rusland als China de oorlog verklaard en dreigt met een nucleaire aanval

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties