Rusland heeft de capaciteit om effectief een einde te maken aan de transportsector van zijn buurland, zegt de gouverneur van Kaliningrad, Anton Alikhanov.

Moskou zou de helft van de Litouwse economie ten val kunnen brengen als reactie op de gedeeltelijke handelsblokkade van de Russische regio Kaliningrad, zo heeft de gouverneur van die regio gezegd, aldus RT.

“De transportsector van de Baltische staten zou vernietigd kunnen worden als Rusland tegensancties toepast op de goederen die in en uit de Baltische staten komen,” vertelde de gouverneur van de regio Kaliningrad, Anton Alikhanov, maandag aan de Russische krant Vedomosti.

Rusland zou de helft van de Litouwse economie kunnen laten verdwijnen,” zei hij. “De indruk bestaat dat Litouwen niet begrijpt dat de regio Kaliningrad deel uitmaakt van Rusland, en dat we iemand hebben die ons te hulp kan schieten. We staan niet alleen voor het probleem.”

De regio Kaliningrad is een kleine Russische exclave die ligt tussen Litouwen en Polen, beide lid van de EU.

Meer olie op het vuur - Litouwen blokkeert spoorvervoer naar Russische enclave Kaliningrad

Vorige maand verbood Vilnius de doorvoer van bepaalde goederen tussen de regio en de rest van Rusland, onder verwijzing naar de EU-sancties tegen Moskou vanwege zijn militaire campagne in Oekraïne. Rusland heeft gezegd dat de maatregel illegaal is volgens het internationaal recht en heeft beloofd vergeldingsmaatregelen te nemen.

Alikhanov zei dat de “blokkade” de regio schaadt, die afhankelijk is van de vrije doorgang van onder andere bouwmaterialen.

“Ja, het verbod heeft geen betrekking op voedsel, maar zonder beton kunnen we geen scholen of ziekenhuizen bouwen. Het is dus een kwestie voor het normale bestaan van meer dan een miljoen mensen en voor de economie van onze regio.”

Hoewel de autoriteiten van Kaliningrad erin geslaagd zijn de invoer van gesanctioneerde goederen om te leiden naar de Oostzee in plaats van via het spoor en de weg, moet het geschil met Litouwen zo spoedig mogelijk worden opgelost, aldus Alikhanov.

Vorige week meldde Reuters dat de EU dicht bij een compromis was dat het mogelijk zou maken de handel van Kaliningrad via Litouwen te hervatten.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Rusland waarschuwt Litouwen voor ernstige gevolgen – Litouwen breidt blokkade van Kaliningrad uit

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hilda
Hilda
8 maanden geleden

Het lijken wel kleuters van 4