Secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat verhogingen van inzet en militaire uitgaven werden uitgevoerd met Moskou in het achterhoofd.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vertelde verslaggevers op woensdag dat de stijgingen van de militaire uitgaven en het stijgende aantal troepeninzet in Oost-Europa sinds 2014 werden uitgevoerd in afwachting van een conflict met Rusland, meldt RT.

Sprekend na een bijeenkomst van NAVO-leden en partnerstaten in Madrid, beschuldigde Stoltenberg Moskou van “het gebruik van geweld in de oostelijke Donbass sinds 2014,” ondanks het feit dat de strijdkrachten van Kiev steden in de regio hebben beschoten sinds de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk zich dat jaar onafhankelijk van Oekraïne hebben verklaard.

Stoltenberg zei niettemin dat het door de VS geleide militaire blok in 2014 heeft besloten zijn troepen in Oost-Europa te gaan versterken.

Tijdlijn: Euromaidan, de oorspronkelijke Oekraïne Crisis

“De realiteit is ook dat we ons hier al sinds 2014 op voorbereiden”, verklaarde hij. “Dat is de reden dat we onze aanwezigheid in het oostelijke deel van het bondgenootschap hebben vergroot, waarom de NAVO-bondgenoten meer zijn gaan investeren in defensie, en waarom we [onze] paraatheid hebben vergroot.”

Volgens cijfers van de NAVO hebben de Europese leden van het blok en Canada hun militaire uitgaven sinds 2014 elk jaar met tussen 1,2% en 5,9% verhoogd. Slechts 10 van de 30 NAVO-landen voldoen momenteel echter aan de doelstelling van het blok om 2% van het bbp aan defensie te besteden.

De stijging van de uitgaven was het meest merkbaar in Oost-Europa en de Baltische staten, waarbij Polen, Litouwen, Estland, Letland, Tsjechië, Slowakije en Roemenië in 2022 allemaal voor het eerst aan de doelstelling voldeden.

Eerder op woensdag kwamen de NAVO-leden overeen een nieuw strategisch concept vast te stellen. In deze blauwdruk wordt de houding van het bondgenootschap ten opzichte van partners, niet-leden en tegenstanders uiteengezet, waarbij Rusland in de versie voor 2022 wordt genoemd als de “belangrijkste en meest directe bedreiging” voor het blok.

Duitse media komen met een document dat bevestigt dat de NAVO niet naar het Oosten uit zou breiden

Anderzijds heeft Moskou de uitbreiding van de NAVO naar voormalige Sovjetstaten sinds het einde van de Koude Oorlog – waarvan de Westerse leiders begin jaren negentig uitdrukkelijk beloofden dat die niet zou plaatsvinden – bestempeld als een bedreiging van zijn eigen veiligheid. Het officiële standpunt van de NAVO over Oekraïne, dat is vastgelegd in de Verklaring van Boekarest van 2008, is dat Oekraïne en Georgië “lid zullen worden van de NAVO” op een niet nader genoemde datum in de toekomst. Rusland heeft het streven van Oekraïne naar NAVO-lidmaatschap genoemd als een belangrijke factor achter het huidige conflict.

Ondanks de opmars van het bondgenootschap in het voormalige Oostblok na de Koude Oorlog, beweerde Stoltenberg woensdag dat “de NAVO decennialang heeft gestreefd naar een betere relatie met Rusland”.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Oorverdovend trommelgeroffel voor oorlog – Biden stuurt meer Amerikaanse troepen naar Oekraïense grens, 101e Airborne ingezet, zes Destroyers naar Middellandse Zee, F-35 eskaders naar V.K.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marcel
Marcel
8 maanden geleden

2014? Ik denk al vanaf de oprichting.

Willie
Willie
8 maanden geleden

Het was toch zeer duidelijk te zien wat zij wilden en waar het naar toe zou gaan.

Monique
Monique
8 maanden geleden

Poetin wist dat ook. Vandaar de nodige voorbereidingen die hij getroffen heeft.

Anna
Anna
8 maanden geleden

Hij liegt. ❗️
als Trump in 2020 of 2019 ? om meer geld voor de NAVO 2%van het nationale inkomen vraagt: wordt hij WEGGEHOOND !!

…..Dus dit sujet LIEGT ❗️ ……
Hij was er helemaal niet mee bezig… ❗️

Wat Trump niet kon bereiken, heeft Putin in een paar maanden voor elkaar gekregen. Geld en materieel erbij…….. eigenlijk wel een beetje grappig….. !!!!