In een wanhopige poging om een ernstig brandstoftekort op te vangen, heeft het blutte en zeer krappe bij kas zittende Sri Lanka de verkoop van brandstof stopgezet, behalve voor essentiële diensten – waardoor de regering wat tijd kon winnen en twee regeringsfunctionarissen naar Rusland kon sturen om over een brandstofdeal te onderhandelen, meldt Zero Hedge.

“Vanaf middernacht vandaag zal er geen brandstof meer worden verkocht, behalve voor essentiële diensten zoals de gezondheidssector, omdat we de weinige reserves die we hebben willen behouden,” zei regeringswoordvoerder Bandula Gunawardana in een vooraf opgenomen verklaring, die werd verkregen door AFP News.

De Sri Lankaanse regering kondigde aan dat alleen essentiële diensten zouden werken en tot 10 juli toegang tot brandstof zouden krijgen vanwege een tekort aan brandstof.

“Sri Lanka heeft in zijn geschiedenis nog nooit zo’n zware economische crisis doorgemaakt,” voegde Gunewardena eraan toe.

De stap komt minder dan een week nadat premier Ranil Wickremesinghe heeft gezegd dat de met schulden beladen economie van de eilandnatie “volledig is ingestort:”

“We worden nu geconfronteerd met een veel ernstiger situatie dan alleen maar tekorten aan brandstof, gas, elektriciteit en voedsel. Onze economie is volledig ingestort.

“Het is geen gemakkelijke taak om een land met een volledig ingestorte economie nieuw leven in te blazen, vooral niet als de buitenlandse reserves gevaarlijk laag zijn”, zei premier Ranil Wickremesinghe op 22 juni tegen het parlement.

“Het land heeft ook te maken met een recordinflatie en langdurige stroomstoringen, die allemaal hebben bijgedragen aan maandenlange protesten – soms gewelddadig – waarin president Gotabaya Rajapaksa wordt opgeroepen af te treden”, aldus AFP.

Terwijl de regering zei dat er gesprekken werden gevoerd met het IMF, India, China en Japan voor nieuwe kredietlijnen, zullen deze week de onderhandelingen beginnen om Russische ruwe olie aan te kopen tegen een sterke korting.

Minister van Energie en Energie Kanchana Wijesekera zei dat de twee ministers begin deze week in Rusland zouden aankomen om verder te praten over de rechtstreekse aankoop van Russische brandstoffen, aldus AP News.

“Er is een voordeel voor ons als we rechtstreeks olie kunnen kopen van de Russische regering of de Russische bedrijven. Er zijn gesprekken aan de gang,” vertelde Wijesekera verslaggevers zondag.

Eerder deze maand wendde Sri Lanka zich tot Rusland voor goedkope olie om ruwe olie aan te kopen die ruwweg 30 dollar onder de internationale spotprijs lag. Het Zuid-Aziatische land zei 90.000 ton Russische ruwe olie te hebben ontvangen, maar zal nog veel meer nodig hebben.

De stap van Sri Lanka om Russische olie af te nemen doet de wenkbrauwen fronsen bij het Westen, aangezien het land neutraal is gebleven sinds de oorlog in Oekraïne begon. Het land is ineengestort nu de deviezenreserves de afgelopen twee jaar met 70% zijn gedaald en de terugbetaling van buitenlandse schulden is opgeschort — 10% van de externe schuld van 51 miljard dollar is verschuldigd aan China.

Het wanbeheer van de economie van het land door de regering en de opschorting van de brandstofverkoop kunnen de sociale onrust verergeren.

Vorige maand werden al de huizen van politici die verantwoordelijk werden gehouden aangevallen.

Benieuwd hoe het hier gaat met de huizen van ‘onze’ politici de komende hongerwinter als de energie op is …


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


De wereldwijde geplande financiële tsunami is net begonnen

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
HenryN
HenryN
7 maanden geleden

Al die gesprekken voor nieuwe kredietlijnen gaan Sri Lanka niet helpen. De schulden berg zal alleen maar groter worden en het land zal nog verder in de stront zakken. Verwacht geen echte hulp van het IMF dat zijn gangsters en maken je er afhankelijk van.