Terwijl de anti-Rusland hysterie in het Westen om zich heen grijpt, laat de Hongaarse premier Viktor Orbán zien dat het mogelijk is een beleid te voeren dat de nationale belangen dient, ondanks de vermeende beperkingen van het behoren tot een supranationaal blok als de Europese Unie, meldt Unser Mittel Europa.

De recente waarschuwing van Boedapest dat sancties tegen Moskou Europa meer zullen schaden dan Rusland verzwakken, lijkt de EU-functionarissen nog steeds niet te bevallen. Het is al medio 2022 en de oorlog in Oekraïne is nog lang niet voorbij, en de gevechten zullen onvermijdelijk tot de zomer voortduren. Naarmate de winter nadert, zullen zelfs de meest fervente ontkenners in de EU zich echter realiseren dat de anti-Russische sancties hen zelf schaden.

In de marge van een topontmoeting van EU-leiders op 23 juni, waarop Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat van de EU kreeg, vertelde Balázs Orbán, een hoge adviseur van de premier die geen familie van hem is, aan Reuters:

“Aan het eind van de dag zal Europa aan de verliezende kant van deze oorlog staan vanwege de economische problemen. Onze aanbeveling zou zijn dat we het sanctieproces stopzetten.

“Op dit moment zien we dat hoe meer sancties we accepteren, hoe slechter we er voor staan. En de Russen? Ja, het doet hen ook pijn, maar ze overleven het. En wat erger is, ze gaan door in Oekraïne,” voegde hij eraan toe.

Hongarije zal olie en gas uit Rusland blijven kopen, Zelenski en Europese Unie woedend

Hongarije met een evenwichtsoefening

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Boedapest een evenwichtige houding aangenomen die in de eerste plaats de nationale belangen van Hongarije voor ogen heeft gehad. Boedapest heeft, voor zover de omstandigheden dat toelieten, getracht een speciale status te verkrijgen bij de energiesancties vanwege zijn afhankelijkheid van Russische olie en gas. Ondanks zijn energie-afhankelijkheid doet dit niets af aan de soevereiniteit die Hongarije uitoefent.

De waarschuwingen van Boedapest zijn echter niet nieuw en zijn in plaats daarvan genegeerd omdat de Europese staten onder de hypnotiserende invloed van Russofobe propaganda en eenzijdige berichtgeving staan. Het lijkt erop dat de sancties EU-burgers harder treffen dan Russische burgers. De prijzen van basislevensmiddelen zijn omhooggeschoten, de schappen van de supermarkten zijn leeg, de gasprijzen hebben ongekende hoogten bereikt en er zijn moeilijkheden in de bevoorradingsketens.

Rusland kan sancties aan

De onverwachte stabiliteit van het Russische monetaire en economische systeem, maar ook van het politieke systeem, en tegelijkertijd het succes van de tweede fase van de militaire operatie in Oekraïne laten velen in de EU, en niet alleen Hongarije, zien dat de economische oorlog tegen Rusland de reorganisatie van het door het Westen gedomineerde mondiale economische en financiële systeem alleen maar heeft versneld.

Het is onmogelijk Rusland uit te sluiten van de mondiale economische en financiële stromen zonder de wereldeconomie te ontwrichten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Noord-Korea, aangezien dit land de elfde economie is en een groot aandeel heeft in onder meer de energievoorraden, metalen en granen in de wereld. Hongarije is zich meer dan bewust van deze realiteit, en pas nu komt de rest van de EU langzaam tot dit besef.

Ruslands nieuwe regels

BRICS als een wereldwijd dominante factor

In plaats van Rusland door sancties uit te sluiten van de economische stromen, heeft het Westen het soevereine niet-westerse blok alleen maar verder geconsolideerd en gemobiliseerd om een nieuwe internationale economisch-politieke orde te institutionaliseren, zoals besproken op de 14e BRICS-top. De westerse leiders moeten zich nu realiseren dat zij er niet in geslaagd zijn Rusland te isoleren en dat de meeste landen in de wereld, waaronder China en India, niet alleen geweigerd hebben mee te gaan in de door het Westen opgelegde sancties, maar in de oorlogsmaanden zelfs hun economische samenwerking met Rusland hebben opgevoerd. In feite hebben deze landen hun invoer van Russische olie en steenkool opgevoerd.

Door beslag te leggen op de deviezenreserves van Rusland, de tegoeden van Russische burgers en bedrijven en ongekende sancties op te leggen, heeft het Westen de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, China, India en Zuid-Afrika) alleen maar geholpen om de de-dollarisering van de wereldeconomie te versnellen. Toch kan men voor de burgers van de EU op lange termijn onmogelijk verbergen dat er een duidelijke economische crisis is, die niet alleen te wijten is aan de aan Rusland opgelegde sancties, maar ook aan de verlammende maar bevoorrechte neoliberale ideologie van Brussel.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


“Het tijdperk van een unipolaire wereld is voorbij” – Poetin op het Internationaal Economisch Forum in St. Petersburg

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
HierBij
HierBij
7 maanden geleden

En daar heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán volledig gelijk in . Ik wou dat we zo’n premier hier in NL hadden . Oprotten met rutte en zijn ja knikkers !

Yvonne
Yvonne
7 maanden geleden

Het lijkt wel of Orban de enige is met hersens in plaats van bubbeltjes!