De Tsjechische ambassadeur voor energiezekerheid Vaclav Bartuška heeft beloofd dat zijn land alles zal doen wat in zijn macht ligt om warmte en elektriciteit op te wekken als de gasvoorraden deze winter laag worden, meldt RT.

“We hebben in feite een herhaling van de olieschok van 1973 … Als er deze winter een gasstop is, zullen we alles verbranden wat we kunnen om onze mensen warm te houden en elektriciteit te maken,” zei Bartuška maandag in een gesprek met journalisten in Brussel, zoals geciteerd door Euractiv. Zijn opmerkingen kwamen in de aanloop naar het Tsjechische voorzitterschap van de Raad van de EU, dat op 1 juli begint en zes maanden zal duren.

Volgens de ambtenaar is het nog steeds mogelijk om de EU voor het stookseizoen van gas te voorzien als de Europese landen langetermijncontracten sluiten met LNG-leveranciers. De Europese Commissie stond in het verleden niet te springen om die contracten te tekenen, maar volgens Bartuška is de situatie veranderd.

“Een jaar geleden, of een half jaar geleden, of vier maanden geleden zou je dat niet van de commissaris horen. Er is een duidelijk begrip aan hun kant dat de lidstaten moeten overleven, dat de regeringen de winter moeten overleven,” verklaarde hij.

Bartuška voegde eraan toe dat tijdens het EU-voorzitterschap van zijn land het belangrijkste doel van het blok zal zijn om de gasopslagfaciliteiten met het oog op het winterse stookseizoen met voldoende voorraden te vullen. Praag zal zich ook richten op het bevorderen van de gezamenlijke aankoop van gas en wil vaart zetten achter de uitvoering van het REPowerEU-plan van de Europese Commissie, dat de afhankelijkheid van de EU van Russisch gas voor het eind van het jaar met twee derde moet verminderen en de overgang van de EU naar “groene” energie moet stimuleren.

Volgens de ambassadeur is deze laatste stap al in gang gezet en kunnen de stijgende energieprijzen en de politieke problemen de EU juist helpen haar klimaatdoelstellingen te halen.

“Veel beslissingen worden door mensen zelf genomen. Denkt u dat mensen op dit moment gaskachels zullen kopen? Waarschijnlijk niet,” verklaarde hij, eraan toevoegend dat zijn land de afgelopen maanden een “enorme toename” heeft gezien van het aantal geïnstalleerde warmtepompen en zonnecollectoren in de Tsjechische Republiek.

“De overgang zal moeilijk en ingewikkeld zijn, maar we zullen winnen. En de winnaars zullen groene technologieën zijn. Het zal gewoon wat tijd kosten en over vijf jaar zullen we ons in principe afvragen waarom we aardgas hebben verbrand om elektriciteit te maken.”


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Duur en onrealistisch EU-plan om de invoer van Russische energie te stoppen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pjotr
Pjotr
9 maanden geleden

Iemand nog een oude kachel op zolder of in de kelder staan? Altijd goed om afvalhout -en bij gebrek daaraan alles wat maar brandbaar is- mee op te stoken. Lekker gezellige warmte. Blaast wel massaal klein stof, stikstof, koolstof en wie weet wat nog allemaal de lucht in.
De overheden moeten het maar oplossen want in de winter stoken we toch, en als de overheden geen cleane en betaalbare verwarmingsmethoden voorzien keren de rokende schouwen terug met die goeie ouwe gezellige kachels en kunnen ze hun klimaatplannetjes nog moeilijk lezen vanwege de alomtegenwoordige smog. Net als in de goeie ouwe tijd. Leuk toch? En bij gebrek aan een schouw steken we wel een kachelpijp uit het raam of door de muur. Favela stokerij!

Qvic
Qvic
9 maanden geleden
Antwoord aan  Pjotr

Wat dacht je van papier/karton voor in je houtkachel. Als je alle reclamefolders en weekkranten en alle kartonnen verpakkingen met een papier versnipperaar versnippert, deze met behangplaksel of van gekookte aardappel(schillen) papiermarchee maakt om er ballen van te maken ter grote van een hand, deze laten drogen en in de winter in de kachel. Doe het nu al vele jaren, het enige nadeel is dat het veel as geeft. Maar mijn huis blijft wel lekker warm ervan.