Rusland heeft Litouwen gedreigd met ernstige gevolgen als het Baltische land het verhindert door de EU gesanctioneerde goederen naar de exclave Kaliningrad te vervoeren.

Nikolai Patrushev, secretaris van de Russische veiligheidsraad en een van de naaste vertrouwelingen van president Vladimir Poetin, zei dinsdag tijdens een reis naar Kaliningrad dat Rusland zou “reageren op dergelijke vijandige acties” nadat Litouwen was begonnen met de handhaving van de sancties.

Patrushev waarschuwde dat “passende maatregelen” zouden worden “genomen in de nabije toekomst”, en voegde eraan toe dat “de gevolgen daarvan een ernstige negatieve invloed zullen hebben op de bevolking van Litouwen”, aldus het persbureau Interfax.

De blokkade geldt onder meer ijzer en staal, luxegoederen en enkele andere producten die in eerdere sanctiepakketten werden verboden.

Brussel heeft Litouwen zijn volledige steun toegezegd in verband met het handelsverbod en heeft Vilnius advies gegeven over de toepassing van de EU-sancties.

“Litouwen doet in wezen wat het op grond van de sanctieregeling moet doen”, aldus Eric Mamer, woordvoerder van de Europese Commissie.

De dreigementen van Moskou behoren tot de ernstigste die het tegenover een NAVO-lid heeft geuit sinds Poetin in februari opdracht gaf tot de invasie van Oekraïne, meldt FT.

Kaliningrad is de thuishaven van de Russische Oostzeevloot en de Iskander ballistische raketten met kernwapens. Rusland heeft in het verleden gedreigd de “niet-nucleaire” status van de regio te wijzigen, maar heeft niet gezegd of de wapens kernkoppen dragen.

Litouwse functionarissen maken zich al lang zorgen over de mogelijkheid van Rusland om de Baltische staten van de rest van Europa af te snijden door gebruik te maken van de korte grens tussen Kaliningrad en Wit-Rusland, die bekend staat als de Suwalki-kloof.

Een veiligheidsfunctionaris van de Baltische staten zei dat Rusland onlangs een militaire oefening heeft gehouden, waarbij onder meer werd geoefend met het dichten van de Suwalki-kloof en het binnenvallen van Litouwen.

Margiris Abukevičius, de Litouwse onderminister van Defensie, zei eerder dit jaar tegen de Financial Times dat de dominantie van Rusland in Wit-Rusland op militair gebied, in combinatie met Kaliningrad, nieuwe strategische uitdagingen voor de NAVO creëert.

Verwijzend naar een mogelijke sluiting van de Suwalki-kloof voegde hij eraan toe: “Het is een complexe kwestie die het vermogen van [NAVO-]bondgenoten in een crisissituatie zeer ernstig zou beïnvloeden.”

In tegenstelling tot Estland en Letland heeft Litouwen geen grote Russischtalige bevolking die Moskou zou kunnen proberen uit te buiten, maar ambtenaren in Vilnius zijn zich terdege bewust van de gevaren die zo dicht bij Kaliningrad liggen.

Anton Alikhanov, de gouverneur van de provincie, heeft gezegd dat Kaliningrad de gesanctioneerde goederen van het vasteland via de Oostzee zou verschepen, maar hij waarschuwde dat de hogere kosten de leveringen economisch onrendabel zouden maken.

Door de sancties van de EU worden Russische vliegtuigen uit het luchtruim van het blok geweerd, waardoor vluchten een lange omweg rond de Baltische staten moeten maken om het Russische vasteland te bereiken.

Moskou heeft niet gezegd wat het tegen Litouwen zal ondernemen als de transporten niet worden hervat.

Litouwen breidt blokkade Kaliningrad uit

De beperkingen op de doorreis naar Kaliningrad hebben volgens functionarissen gevolgen gehad voor zowel het spoor- als het wegverkeer, meldt RT.

De door Litouwen opgelegde beperkingen voor de doorvoer van goederen naar de regio Kaliningrad hebben reeds gevolgen gehad voor het wegverkeer, aldus functionarissen van de Russische exclave dinsdag.

“De gedeeltelijke beperking van de doorvoer van goederen geldt ook voor wegvoertuigen die door Litouwen rijden. Net als [goederen die per] spoor worden vervoerd, kunnen deze goederen nu alleen over zee worden vervoerd”, aldus de persdienst van de regionale regering.

Vilnius is zaterdag begonnen met de uitvoering van de beperkingen, toen de nationale spoorwegexploitant van Litouwen de stroom van gesanctioneerde goederen tussen de regio en de rest van Rusland verbood, zich daarbij beroepend op richtsnoeren van de Europese Commissie.

Zowel Vilnius als de EU hebben erop aangedrongen dat de beperkingen, die naar verwachting ongeveer 50% van de goederenstroom tussen de exclave en de rest van Rusland zullen treffen, niet neerkomen op een “blokkade”, maar louter een uitvoering zijn van de anti-Russische sancties die het blok naar aanleiding van het aanslepende conflict in Oekraïne heeft opgelegd.

Het gaat hier niet om een aanbeveling van de Commissie aan een land. Het gaat om een lidstaat die besluiten uitvoert die het heeft genomen met betrekking tot de sancties tegen Rusland. En Litouwen doet in feite wat het volgens de sanctieregeling moet doen,” zei Eric Mamer, woordvoerder van de Europese Commissie, eerder op de dag.

De Russische regering heeft het besluit van Vilnius bestempeld als een “economische blokkade”, en woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin noemde het besluit ongekend en “in strijd met alles en iedereen”.

Het hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Nikolaj Patrusjev, zwoer dat er een reactie zou komen op de voortdurende “blokkade”, en verklaarde dat niet nader gespecificeerde acties die Moskou zou ondernemen “een ernstige negatieve impact zouden hebben op de bevolking van Litouwen”.

“Natuurlijk zal Rusland reageren op vijandige acties. Passende maatregelen zijn in de maak en zullen in de nabije toekomst worden aangenomen,” vertelde Patrushev aan verslaggevers tijdens een bezoek aan Kaliningrad op dinsdag.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Rusland eist dat Litouwen “openlijk vijandige” blokkade opheft – Beraadt zich op maatregelen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
9 maanden geleden

Het is totale waanzin en een totale overtreding van het internationaal recht dat de EU Litouwen steunt in deze stommiteit.

Dit is geen sanctie van de EU tegen Russische import, het is de blokkade van de toegang van een enclave tot het moederland.

Dat die stomme Litouwers dit doen is één ding, maar dat de EU dit steunt betekent weeral een grote opzettelijke escalatie in het Oekie conflict.

Ravian
Ravian
9 maanden geleden

Ach kijk, EU sancties staan boven internationale wetten en verdragen, omdat de EU vind dat dit zo is.
De arrogantie van die dictators kent werkelijk geen grenzen.

Doordenker-2
Doordenker-2
9 maanden geleden

Sinds in Litouwen de eerste vijandelijke oorlogsdaad door Litouwen en de EU zelf gesteld werd, kunnen ze daarvoor maar moeilijk artikel 5 van het NATO-Verdrag inroepen.

Eddy
Eddy
9 maanden geleden

Ik hoop dat Rusland zijn kernwapens gelijk afvuurt op elk navo land. Zijn we tenminste overal vanaf.