De nationale soevereiniteit binnen de EU zou wel eens opnieuw naar beneden kunnen worden bijgesteld. Sinds de weigering van Hongarije om sancties tegen Russische olie te ondertekenen, blijft er onvrede bestaan over het onvermogen van het blok om snel op te treden op het internationale toneel. Nu zijn er plannen om dergelijke verlegenheden bij de wortel uit te roeien door het vetorecht van de lidstaten op wetgeving af te schaffen.

In een toespraak met verslaggevers op maandagmiddag liet de voorzitter van de Europese Commissie een opmerking vallen die de democratische calculus van de EU fundamenteel zou kunnen veranderen. Zij beschreef de noodzaak voor het blok om af te zien van de lastige vereiste van unanimiteit bij het nemen van besluiten over het buitenlands beleid, meldt Unherd.

“Op het gebied van het buitenlands beleid moeten we echt overstappen op de gekwalificeerde meerderheid,” zei Von der Leyen, voordat ze zei dat ze er “diep van overtuigd” was dat het huidige besluitvormingssysteem, dat unanimiteit vereist, “niet houdbaar” is. De mogelijkheid van één lidstaat om een voorstel te blokkeren, is volgens haar een probleem dat moet worden opgelost omdat “de wereld een Europese stem wil horen”.

De verklaring komt enkele dagen na oproepen om ook in het begrotingsbeleid van de EU het vetorecht af te schaffen. Het veto van Hongarije tegen een voorstel om een wereldwijde minimum vennootschapsbelasting in te voeren leidde vorige week tot meer beweringen dat Boedapest zijn vetorechten alleen maar gebruikt om concessies af te dwingen nu Brussel zijn Covid-herstelfondsen blijft achterhouden. In reactie hierop heeft een groep Europarlementariërs een petitie opgezet waarin wordt opgeroepen om het vetorecht te schrappen om “een einde te maken aan Orbán’s chantage van de EU”.

De EU zal het moeilijk krijgen om het plan om over te schakelen op een systeem van gekwalificeerde meerderheid er door te drukken. Een conventie van regeringsleiders zou een consensus moeten bereiken om de unanimiteitsstemming af te schaffen, en Orbán kan moeilijk worden geacht zichzelf in de voet te schieten.

Toch is de openlijke ontevredenheid van von der Leyen over het huidige systeem de duidelijkste indicatie tot nu toe van de richting waarin het blok wil gaan. De drang om de regels te veranderen is deels ingegeven door de vernedering van Orbán die het blok gijzelde vanwege oliesancties, maar ook door het groeiende besef dat versnelde plannen voor uitbreiding van de EU alleen maar tot meer geopolitieke wrijving zullen leiden.

Nu Oekraïne en Moldavië later deze week de status van kandidaat-lidstaat van de EU zullen krijgen, is de EU – althans theoretisch – erop gebrand staten toe te laten met een terecht onbuigzame kijk op internationale aangelegenheden. Maar dit zou problemen opleveren voor de besluitvorming op basis van unanimiteit, die vaak delicate compromissen vereist, het afzwakken van bezwaren en het afzwakken van harde standpunten totdat alle lidstaten hun goedkeuring geven aan een bepaald voorstel.

Ondertussen brengt het hernieuwde charme-offensief van de EU in de Westelijke Balkan duidelijke geopolitieke valkuilen met zich mee. Kandidaat-lidstaat Servië blijft diep vijandig staan tegenover de NAVO en blijft zich verzetten tegen het opleggen van sancties aan Rusland. Als EU-lidstaat zou het waarschijnlijk zijn veto uitspreken over een openlijk anti-Russisch beleid. Door de vereiste van unanimiteit af te schaffen, zou het blok zichzelf de mogelijkheid geven om dergelijke ideologische verschillen teniet te doen.

Dit zou een fundamentele verandering betekenen van wat het betekent om een EU-lidstaat te zijn. Staten zouden moeten aanvaarden dat zij worden meegesleurd in de “Europese stem” van de meerderheid, zelfs wanneer die stem indruist tegen hun eigen waargenomen belangen en internationale banden. Door conformiteit af te dwingen, zou Brussel op het internationale toneel machtiger kunnen worden – maar velen zullen een verdere verzwakking van de nationale soevereiniteit als een te hoge prijs beschouwen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


EU-dictator Von der Leyen pleegt moordaanslag op Europese burgers en economie onder het mom van sancties tegen Rusland

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ohje
Ohje
9 maanden geleden

Alles wordt per wet besloten ,de een na de andere aan de lopende band.
Bizar

Hagar
Hagar
9 maanden geleden

Ik heb een tegenvoorstel:

Nationale wetgeving heeft altijd voorrang op internationale verdragen.

Elke politicus, ambtenaar of technocraat die aan een internationaal verdrag heeft meegewerkt, dat niet in overeenstemming was met de toen geldende nationale wetgeving, gaat levenslang de diepe koude kerker in, wegens verraad.

Elke nationale wetgeving die tot stand is gekomen onder invloed van EU wetgeving of internationale verdragen, wordt in zijn geheel geannuleerd.

Ravian
Ravian
9 maanden geleden

“maar velen zullen een verdere verzwakking van de nationale soevereiniteit als een te hoge prijs beschouwen.”

Verzwakken?
Zeg maar gerust afschaffen.
Dit is gewoon een oorlogsverklaring, een regelrechte machtsgreep.
Tijd dat ze dat wijf, en de hele kliek achter haar, van een”functie elders” voorzien.
Het liefst bij de vuilnisophaaldienst of zo.

Frans
Frans
9 maanden geleden
Antwoord aan  Ravian

Het liefst bij de vuilnisophaaldienst of zo.

Wat een domme opmerking, beetje twitter gerelateerd wel. Wat heb jij tegen vuilophalers?

Ravian
Ravian
8 maanden geleden
Antwoord aan  Frans

Waar maak jij uit op dat ik wat tegen vuilnis ophalers heb?
Ik heb niets tegen vuilnis ophalers.
Tenzij ze mijn vuilnisbak weer eens zeven huizen verderop dumpen natuurlijk.
En “twitter” heb ik niets mee, net als “facebook” en all die andere open riolen overigens.
De “domme opmerking” is hier dus geheel voor je eigen rekening.

Tante Maart
Tante Maart
9 maanden geleden
Antwoord aan  Ravian

Tante Ursula denkt gewoon: ‘Als je haar maar goed zit “.

Bert van Mokum
Bert van Mokum
9 maanden geleden

Het wordt aftellen tot Hongarije en Servië de EU laten imploderen en verlaten. Om zich vervolgens aan te gaan sluiten bij de Russische Federatie. De EU is bezig met een zelfmoordmissie en manifesteert steeds zichtbaarder als totalitair regiem. Oude tijden herleven.

Frits
Frits
9 maanden geleden

Simpelste en beste oplossing is het afschaffen van de EU

Peter.
Peter.
9 maanden geleden

En zo komt de totale dictatuur tevoorschijn ,welkom in Noord Korea.

Peter
Peter
9 maanden geleden

Ik sta vierkant achter deze rebellerende landen. Deze landen komen nog voor hun land en burgers op.

Ik verwacht en hoop dat deze rebellerende landen dan de EU gaan verlaten.

Hans Kater
Hans Kater
8 maanden geleden

Ja, ze is een dictator. Maar het vetorecht afschaffen vind ik nog niet zo’n slecht idee. Moeten ze direkt ook bij de VN doen. Dan kan gunstig uitvallen voor de Palestijnen, want Amerika blokkeert alle voorstellen om Israël te straffen voor hun genocide beleid ‘t.o.v. de Palestijnen.
Dit vetorecht moet dus afgeschaft worden, want dit is niet democratisch. Daar voor in de plaats zou dan een 3/4 meerderheid moeten komen.