Het Gerechtshof in Amsterdam heeft onlangs bepaald dat KLM niet naar de vaccinatiestatus van nieuwe piloten mag vragen. In de uitspraak staat dat KLM onmiddellijk een einde moet maken aan deze praktijken op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per overtreding.

Volgens de Nederlandse rechter was er onder meer geen operationele noodzaak voor een dergelijk besluit, meldt Free West Media.

Vorige week heeft de Parijse Arbeidsrechtbank (Conseil de Prud’hommes, red.) geoordeeld dat het besluit om een niet-gevaccineerde verpleegster te ontslaan, zelfs zonder ontslagvergoeding, onwettig was. De verpleegster heeft haar baan terug en ze heeft ook een schadevergoeding gekregen.

Volgens de advocaat van de verpleegster is dit een eerste overwinning voor de Parijse arbeidsrechter en dus een baanbrekende uitspraak. Criminologe Karianne Boer merkte op sociale media op dat dit “een eerste overwinning voor de Parijse arbeidsrechter en een baanbrekend vonnis” was.

“Het is opmerkelijk dat de rechtbank verwees naar Europese en nationale (Franse) wetgeving. Meer specifiek wordt in het vonnis artikel 1 van Deel II van het Europees Sociaal Handvest aangehaald: het recht om in het levensonderhoud te voorzien door het vrij uitoefenen van een betrekking. Dit verdrag (1961) is voortgekomen uit de Raad van Europa (niet te verwarren met de Europese Raad) en bevat aanbevelingen, geen bindende artikelen in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Europees Handvest van de grondrechten, dat juridisch bindend is voor de lidstaten van de Europese Unie. Het is dan ook opvallend dat niet-bindend Europees recht wordt gebruikt in een uitspraak van een Franse rechter,” aldus Boer.

“In tegenstelling tot het KLM-arrest van de rechtbank Amsterdam, waarover ik eerder berichtte, wordt in dit vonnis met geen woord gerept over de proportionaliteitstoets, noch over de motieven van de werkgever, noch over dramatische argumenten die wel te vinden zijn in bijvoorbeeld de Belgische Corona-rechtspraak van 2021. Dit arrest is om minstens twee redenen een overwinning.

“Ten eerste heeft de verpleegster haar zaak gewonnen. Ten tweede ondersteunt deze zaak, in het licht van andere jurisprudentie waarover ik heb geschreven, bijvoorbeeld de KLM-zaak in Nederland maar ook de recente uitspraak van het Hooggerechtshof in India, mijn stelling dat er sprake is van een langzame maar gestage verandering in de rechtspraak op wereldschaal.

“Deze kleine Copernicaanse revolutie betekent dat de rechterlijke macht zichzelf niet langer ziet als het dienstmeisje van de uitvoerende macht, behept met wat de erudiete professor Mattias Desmet een massapsychose noemt. De nuchterheid keert terug. Waarlijk, de uil van Minerva slaat zijn vleugels uit.”

Frankrijk: Gezondheidspaspoort als vernedering - Filosoof waarschuwt voor smeulende burgeroorlog

Kan niet ontslagen worden om gezondheidsredenen

Eind vorig jaar werden duizenden Franse gezondheidswerkers geschorst die niet waren ingeënt tegen het Coronavirus. Gezondheidswerkers in Frankrijk hadden tot 15 september de tijd om zich te laten vaccineren. De Coronawet die eind juli werd aangenomen, bevatte verschillende sancties voor personeel dat zich niet wilde laten vaccineren, waaronder schorsing.

De rechtbank verwees in het vonnis echter naar het recht van een persoon om in zijn levensonderhoud te voorzien door vrijelijk een baan uit te oefenen. De Franse Arbeidswet bepaalt ook dat een werknemer niet mag worden ontslagen om gezondheidsredenen.

De Franse minister van Volksgezondheid Véran benadrukte destijds in de media dat de continuïteit van de zorg gewaarborgd zou blijven, ondanks de schorsingen.

“We hebben het over 2,7 miljoen werknemers en veel schorsingen zijn tijdelijk.” Volgens hem zijn de meeste schorsingen uitgedeeld aan ondersteunend personeel en geldt slechts een klein deel van de schorsingen voor “witte jassen”.

Het aantal mensen in de gezondheidssector dat ontslag heeft genomen vanwege de invoering van de vaccinatieplicht werd door de minister geschat op “enkele tientallen”.

Maar NOS-correspondent Eline Huisman benadrukte dat deze uitspraken niet overeenkomen met de werkelijkheid: “Er zitten uiteindelijk twee kanten aan het verhaal […] Die paar duizend schorsingen hebben op sommige plaatsen wel degelijk effect gehad. In een ziekenhuis in Montélimar bijvoorbeeld moesten ‘niet-urgente behandelingen worden teruggeschroefd’ omdat drie anesthesisten geschorst waren.”

De schorsingen hadden ook gevolgen voor de ouderenzorg. Ziekenhuizen en zorgcentra hadden al moeite om voldoende personeel aan te werven, deels omdat veel verpleegkundigen in vaccinatiecentra werkten.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Franse president Macron: “Vaccineer alles wat gevaccineerd kan worden”

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
pipo
pipo
7 maanden geleden

er bestaan toch nog rechters die hun werk naar behoren doen en zich niet laten omkopen