Een tekort aan gas en hoge prijzen zullen “schokgolven door het land” sturen, wat ertoe zal leiden dat verhuurders de verwarming voor hun huurders afsluiten en dat bedrijven op grote schaal failliet zullen gaan, waarschuwde Klaus Müller, het hoofd van de Duitse Bundesnetzagentur, de regelgevende instantie voor elektriciteit, gas, telecommunicatie, postdiensten en spoorwegmarkten.

Müller schetst een somber beeld van de crisis in een interview met de Duitse krant Rheinische Post, en zegt dat het “schokgolven door het hele land zal sturen. Banken zullen hun zaken opvoeren met leningen op afbetaling, en noodlijdende bedrijven zullen insolvabel worden”, meldt John Cody.

Müllers bureau, dat een federaal agentschap is binnen het federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie, heeft een vogelperspectief op de economische situatie in Duitsland en ook een speciaal inzicht in hoe de economische omstandigheden zich in de toekomst zullen ontwikkelen.

Müller zegt te verwachten dat de gasprijzen zullen blijven stijgen, wat zal resulteren in een hogere inflatie die veel verder gaat dan energie. Hij waarschuwt ook dat er in de winter een dramatisch gebrek aan gas zal zijn, wat ertoe kan leiden dat verhuurders de verwarming lager zetten om energie te besparen. De Duitsers kunnen dan weer te kampen krijgen met koudere appartementen.

Temperatuurterreur: woningbouw wil minimumtemperatuur verlagen tot 16 graden

De Duitse regering gaat ervan uit dat er in de winter een crisis kan ontstaan en daarom wordt er nu al gesproken over een mogelijke verlaging van de verwarmingseisen voor verhuurders.

“In het huurrecht is bepaald dat de verhuurder de verwarmingsinstallatie tijdens de stookperiode zo moet afstellen dat de minimumtemperatuur tussen 20 en 22 graden Celsius ligt. De regering zou de verwarmingseisen voor verhuurders tijdelijk kunnen verlagen. We zijn hierover in gesprek met politici,” zei Müller.

De regering heeft al druk uitgeoefend op bedrijven en burgers om hun energieverbruik te verminderen, maar die druk kan in de toekomst in de vorm van nieuwe wetten en voorschriften komen, waarbij Müller oproept om meer druk uit te oefenen om gas te besparen. Hoewel Duitsland heeft aangedrongen op een algemeen verbod op de invoer van Russische olie, is het land sterk afhankelijk van aardgas uit Rusland. Als Rusland in de kritieke wintermaanden de gasleveringen zou stopzetten of zelfs beperken, zou dat de Duitse economie ernstige schade kunnen toebrengen, een scenario waarvoor energiedeskundigen al hebben gewaarschuwd.

Duitsers zullen het niet alleen kouder hebben in hun appartement, maar bedrijven zullen ook te maken krijgen met massale faillissementen, zei Müller. Hij zei echter dat het overheidsbeleid kan helpen om de financiële verliezen te beperken en de kritieke gasvoorziening in stand te houden. Hij zei dat hij bedrijven wil aanmoedigen om gas te besparen met een bonusregeling.

“We willen mechanismen opzetten om bedrijven die vrijwillig afstand doen van gasquota te belonen met een premie. Het is altijd beter als aanpassingen via de prijzen gaan dan via directe staatsinterventie.”

Müller is ook pessimistisch over de prijsontwikkeling in Duitsland, en verwacht dat de situatie zal verslechteren.

“De gasprijzen voor particuliere huishoudens zijn al verveelvoudigd ten opzichte van de vooroorlogse periode. Huurders kunnen voor een onaangename verrassing komen te staan als er hoge nabetalingen moeten worden gedaan,” zei hij, verwijzend naar het feit dat veel Duitsers aan het eind van een factureringscyclus verrassingsrekeningen krijgen als de energieprijzen stijgen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Krankzinnige Duitse inflatiecijfers en het ergste moet nog komen – De grote onteigening is begonnen

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties