Het Duitse openbaar ministerie heeft een onderzoek geopend tegen de journaliste Alina Lipp, die rechtstreeks vanuit de Donbass verslag uitbrengt. Het hebben van een afwijkende mening is in feite een strafbaar feit in Duitsland, meldt Thomas Röper.

Vrijheid van meningsuiting in Duitsland is op dit moment een belangrijk onderwerp in de Russische media. De reden is dat Alina Lipp, die op haar Telegramkanaal verslag uitbrengt vanuit Rusland en sinds een half jaar ook vanuit de Donbass, in Duitsland het voorwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. Indien zij wordt veroordeeld, riskeert zij tot drie jaar gevangenisstraf omdat zij een andere mening heeft over de gebeurtenissen in de Donbass dan de Duitse regering. Tot zover de vrijheid van meningsuiting in Duitsland.

“Goedkeuring van criminele handelingen”: onderzoek tegen Alina Lipp voor haar blog “Nieuws uit Rusland”

Al maandenlang “waarschuwen” sommige media voor de Duitstalige blogster Alina Lipp, die op haar Telegramkanaal “Poetins oorlogspropaganda” zou verspreiden. Nu is bekend geworden dat er zelfs een onderzoek naar haar loopt bij het Openbaar Ministerie. Geld van haar Duitse rekening is al “in beslag genomen”, aldus RT.de.

Sinds het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne op 24 februari moet men in Duitsland uiterst voorzichtig zijn en uitspraken vermijden die de plaatselijke autoriteiten zouden kunnen interpreteren als “solidarisatie met de Russische aanvalsoorlog”. Tenminste als je een aanzienlijk aantal abonnees hebt op de messenger service Telegram.

Dit is wat er is gebeurd met de Duits-Russische blogger en freelance journaliste Alina Lipp, tegen wie sinds februari een onderzoek loopt, aldus het portaal T-Online, dat behoort tot het reclameconcern Ströer. Het onderzoek werd voortgezet door het parket van Lüneburg, en enkele dagen geleden nam het parket van Göttingen de zaak over. Nu zal het Centraal Bureau voor haatmisdrijven op het internet zich bezighouden met de “zaak Alina Lipp”.

Alina Lipp runt een Telegram kanaal “Nieuws uit Rusland”. Sinds zij zes maanden in Donetsk woont, kan de 28-jarige authentiek en rechtstreeks verslag uitbrengen vanuit de regio die sinds februari door de oorlogshandelingen is getroffen – en vanuit het Russische perspectief. Door de grote behoefte aan dergelijke informatie uit de eerste hand groeide het aantal abonnees binnen enkele maanden van een paar duizend tot 155.000.

Woensdag heeft Alina Lipp een beroep gedaan op haar collega’s en op de gebruikers en brieven van het parket van Lüneburg aan haar op het internet geplaatst. Uit de documenten blijkt dat Lipp wordt onderzocht op grond van artikel 140 van het wetboek van strafrecht – voor “het belonen en goedkeuren van strafbare feiten”. In de brief, die ook de inbeslagneming van een bedrag van 1.600 euro en de “stopzetting” van nog eens 12.000 euro van haar Duitse donatierekening beoogt te rechtvaardigen, worden de redenen vermeld, die werkelijk alles omvatten.

Aangezien volgens het openbaar ministerie “de aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne, die op 24 februari is begonnen” een strafbaar feit is volgens §13 van het Internationaal Strafwetboek (misdrijf van agressie), is de goedkeuring ervan ook strafbaar.

De uitlatingen van Lipp op de sociale kanalen waren geschikt om het psychologische klimaat onder de bevolking van de Bondsrepubliek op te stoken, om tweedracht te zaaien in de samenleving en om twijfel te zaaien over het functioneren van de publieke meningsvorming en de waarheidsgetrouwheid van de berichtgeving in de media in de Bondsrepubliek Duitsland.

Ook de betrouwbaarheid van het democratische systeem als geheel kon worden geschaad – vanwege haar berichten zoals die van 24 februari, toen zij had gemeld dat “de denazificatie was begonnen” en dat de bevolking de Russen en de “bevrijding” door hen zou vieren. Ook strafbaar, zei zij, was de boodschap op 12 maart dat er al jaren sprake was van genocide door Oekraïners.

Het openbaar ministerie benadrukt dat de genoemde voorbeelden slechts “exemplarisch” zijn, gezien het grote totale aantal. De blogger, die haar commentaar op de beschuldigingen veelzeggend niet ver van het monument voor de vermoorde kinderen in de Volksrepubliek Donetsk schiet, is nog steeds zichtbaar geamuseerd als ze erop wijst dat het openbaar ministerie haar niet uitnodigt voor een hoorzitting omdat dit “het doel van het onderzoek in gevaar zou brengen”: “Ze doen onderzoek naar mij, maar willen me niet horen. Interessant.”

“Wat mij is overkomen kan alle onafhankelijke bloggers en journalisten overkomen en we moeten ons verenigen tegen censuur,” zei Lipp.

In het geval van Alina Lipp is het opmerkelijk dat het strafrechtelijk onderzoek parallel loopt met een massale lastercampagne tegen haar en enkele andere vertegenwoordigers van de alternatieve media. Sinds het begin van de nieuwe fase van de oorlog in Oekraïne in februari hebben talrijke Duitse media intussen een verwarrend aantal artikelen geproduceerd waarin Lipp wordt gedemoniseerd als “Poetins” infowarrior – alsof de Russische president haar nog in 2021 uit voorzorg van Lüneburg naar Donetsk had geteleporteerd om haar van daaruit zijn standpunten met het Duitse publiek te laten delen.

Nu bekend is geworden dat Lipp tot drie jaar gevangenisstraf kan krijgen, barsten de Duitse media, zoals T-Online, in jubelstemming uit en kondigen aan dat eindelijk “Poetins spreekbuis” gestraft kan worden voor zijn oorlogspropaganda.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Dit is de meest vernederende nederlaag voor de NAVO ooit, en de snelste: Jens Stoltenberg zegt dat Oekraïne zich moet overgeven

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
9 maanden geleden

Gdvrdgdvr wat een triestigheid weer.

marta
marta
9 maanden geleden

De leugernars van de media net als het kind in Syrië die werd water weggegooid om te zeggen dat was een chemische aanval in het ziekenhuis, wie zat er achter de witte helmpjes ondersteund door EU en Amerika voor de propaganda, de burger wordt misbruik door valse vlag gemaakt door EU en Amerika ondersteund door onze leugenaars politicis. Ik geloof al niet meer de propaganda van Oekraïne. Zij hadden een civiele interne oorlog tussen 2 groepen. De Oekraïners hebben veel pro-russen gedood in 8 jaar. Moeten wij de Oekraïne ondersteunen NIET, zoek je maar uit met Russia

Kees
Kees
9 maanden geleden

Lees het laatste nummer van Gezond Verstand…
Dit probleem is al jaren aan de gang en wordt alleen maar erger.
Lees het boek 1984 en je weet wat ons te wachten staat.
EU = Noord Korea 2.0!!

gijzelaar
gijzelaar
9 maanden geleden
Antwoord aan  Kees

Waarbij ik niet zeker weet of Noord Korea echt wel zo erg is. Vergeet niet dat alles wat wij over dat land en zijn regime te zien en horen krijgen door de westerse gecorrumpeerde politiek en media verspreid wordt.