Groot-Brittannië gaat langeafstandsgeschut leveren aan Oekraïne, ondanks een dreigement op zondag van de Russische president Vladimir Poetin om nieuwe doelwitten te bombarderen als soortgelijke wapens uit de VS aan Kiev zouden worden geleverd.

Het Verenigd Koninkrijk zal een handvol M270 meervoudige lanceerraketsystemen sturen (zie foto hierboven), die doelen kunnen raken tot op een afstand van 50 mijl, in de hoop dat ze de geconcentreerde Russische artillerie kunnen verstoren die steden in Oost-Oekraïne heeft bestookt, meldt The Guardian.

Ben Wallace, de Britse minister van Defensie, verklaarde dat het besluit om de raketlanceerinrichtingen te verschepen gerechtvaardigd was omdat “naarmate de tactiek van Rusland verandert, ook onze steun aan Oekraïne moet veranderen”. De stap dreigt het toch al geïrriteerde Kremlin verder te provoceren.

Vóór de Britse aankondiging zei Poetin tegen de staatstelevisie Rossiya dat Rusland verdere vergeldingsmaatregelen zou nemen als de VS de vorige week door het Witte Huis beloofde levering van Himars raketartillerie zou doorzetten.

“We zullen die doelen treffen die we nog niet hebben getroffen,” zei de Russische leider, die gedurende de meer dan drie maanden durende oorlog nauw betrokken is geweest bij de operationele militaire beslissingen. Hij specificeerde niet wat die doelen waren.

In de kleine uurtjes van zondagochtend troffen Russische kruisraketten een spoorwegdepot in de oostelijke buitenwijk Dniprovsky van Kiev. Oekraïne zei dat de aanval een reparatiewerkplaats voor treinwagons had getroffen; Moskou zei dat het tanks had vernietigd die door Oost-Europese landen naar Oekraïne waren gestuurd.

Het was de eerste keer sinds meer dan vijf weken dat er ergens in de hoofdstad is geschoten. Eén persoon werd in het ziekenhuis opgenomen, en een rookpluim steeg op en was zichtbaar vanaf hoge punten in de hoofdstad.

Vijf kruisraketten werden afgevuurd door Tu-95 bommenwerpers, waarvan er een werd onderschept, zei de Oekraïense luchtmacht, in een aanval die een verandering van aanpak van de kant van de Russische strijdkrachten betekende. Kiev werd voor het laatst getroffen op 28 april.

Het Russische ministerie van defensie beweerde dat de aanval was gericht op een arsenaal van T-72 tanks die waren geleverd door Oost-Europese landen, wat suggereert dat het zich nu wil richten op de levering van westerse wapens. Maar Oekraïense functionarissen zeiden dat de verklaring onjuist was.

Oleksandr Kamyshin, de voorzitter van de raad van bestuur van de Oekraïense spoorwegen, zei: “Er zijn geen dergelijke tanks in de fabriek, evenmin als militaire uitrusting. Er zijn alleen wagons die we repareren. Deze wagons hebben we nodig voor de export – dit zijn met name graanwagons.”

Het Verenigd Koninkrijk, in samenwerking met de VS en andere westerse landen, begon de oorlog met de belofte alleen “defensieve wapens” te leveren om Oekraïne te helpen de Russische invasie af te slaan. Maar naarmate Rusland meer terrein won in het oosten en het zuiden van het land, hebben de westerse landen geleidelijk meer dodelijke wapens gestuurd.

Londen zei dat het nauw had samengewerkt met Washington. De Britse aankondiging komt een paar dagen nadat de VS zei dat het vier soortgelijke op trucks gemonteerde Himars-systemen zou sturen. De Amerikaanse en Britse systemen zijn bedoeld om elkaar aan te vullen. De reikwijdte van beide systemen is veel groter dan die van alle landwapens die Oekraïne momenteel heeft.

Net als de VS heeft het VK van Kiev de verzekering gevraagd dat de M270’s niet zullen worden gebruikt om doelen in Rusland aan te vallen. Een Britse defensiebron zei dat de wapens zullen worden gebruikt “om Oekraïne te verdedigen, in Oekraïne”. Ze voegden eraan toe: “We hebben er vertrouwen in dat de wapens op de juiste manier zullen worden gebruikt.”


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Rusland dreigt met rechtstreekse aanvallen op westerse steden wegens levering van langeafstandsraketten aan Oekraïne

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hagar
Hagar
7 maanden geleden

Zoals altijd neemt het meest oorlogzuchtige land aller tijden weer het voortouw in de voorbereidingen en provocaties, die tot een open oorlog moeten leiden.

Frits
Frits
7 maanden geleden

Word tijd dat Rusland wat van haar raketten naar de EU landen stuurt.

Qvic
Qvic
7 maanden geleden

Rusland is een soeverein land en als Rusland een ander land aanvalt. Is het zijn soevereiniteit kwijt. Vroeg of laat gaat een NAVO land de fout in en valt Rusland aan. Dan pas kan Rusland de NAVO rechtstreeks aanvallen, zonder zijn soevereiniteit kwijt te raken.

Fred
Fred
7 maanden geleden

Ik ben benieuwd hoeveel wapens nog gestuurd worden wanneer er nog maar 1 soldaat over is aan Oekraïnes zijde. Persoonlijk vind ik het jammer dat de Russen het niet grootschalig hebben gestart. Zeg maar shock and awe, goh waar hebben we dat eerder gehoord, dan was de boodschap aan het westen duidelijker geweest.