RT sprak met voormalig chef van de Russische luchtlandingstroepen (1996-2003) en professor aan de Russische Militaire Academie van de Generale Staf Georgy Shpak over de huidige koers en verdere doelen van de Russische militaire operatie in Oekraïne. Sinds 2008 is Shpak assistent van het hoofd van de regering van de Russische president.

RT: Een grootschalige militaire oefening van de Wit-Russische strijdkrachten vindt momenteel plaats in het westen van Wit-Rusland, waaronder oefeningen in stedelijke omstandigheden en rivierovergangen bij de grenscontrolepost van Brest. Bereidt Wit-Rusland zich voor op een invasie van Polen?

Georgi Shpak: “De Polen zullen niet onder hun nationale vlag naar Wit-Rusland of Oekraïne gaan. Huurlingen, vrijwilligers, vrijwilligsters – hoe je ze ook wilt noemen, maar geen leden van het Poolse leger – kunnen naar het Donbass-front, de regio Lvov of de regio Ternopol gaan.

Polen is lid van de NAVO en een NAVO-schot op Rusland zou het begin zijn van de derde wereldoorlog. Iedereen begrijpt dat, en ik denk dat ze in Warschau een zeer duidelijk bevel van Washington hebben gekregen om niet het initiatief te nemen. Amerika wil niet sterven vanwege Oekraïne of vanwege Polen. In een wereldwijde kernoorlog, waartoe een derde wereldoorlog onvermijdelijk zou leiden, zullen er geen winnaars zijn.

Wat de oefeningen in Wit-Rusland betreft, dit zijn standaard militaire maatregelen als reactie op de manoeuvres van NAVO-troepen die aan de andere kant van de grens worden uitgevoerd. Het westerse militaire blok voert er nu een hele reeks uit, de een na de ander. Alexander Loekasjenko laat zien dat ook hij zijn kruit droog houdt.”

RT: Met de gevechten in Oekraïne, heeft het Russische leger de kracht en de middelen om alle richtingen te bestrijken?

Georgi Shpak: “Genoeg is genoeg. Het land en het leger worden geleid door intelligente mensen. De reserves zijn er, zij werden aangelegd rekening houdend met de meest ongunstige ontwikkeling van de geopolitieke situatie. Indien zich een “extreem geval” voordoet, is Rusland in staat om gedurende verscheidene jaren een grootschalige oorlog te voeren tegen een serieuze tegenstander. Daarom lees ik met onverholen genoegen alle verklaringen die regelmatig door de Oekraïense propaganda worden herhaald dat de Russen geen “Kalibr” (Russische kruisraketten) meer hebben, dat zij geen tanks meer hebben, dat er niet genoeg soldaten zijn.

Kijk. We zijn niet in oorlog. Het is een speciale militaire operatie waarbij niet al onze strijdkrachten betrokken zijn, maar slechts een deel ervan. Er is geen mobilisatie aangekondigd. Aan het front worden alleen arbeidscontractanten en vrijwilligers ingezet. Er zijn genoeg raketten en munitie en er zal genoeg zijn tot het einde van de gevechten, hoe lang het ook duurt.”

RT: Hoe lang denk je dat ze in Oekraïne kunnen blijven?

Georgi Shpak: “De plannen van de opperbevelhebber en de minister van Defensie kennen alleen zijzelf. Ik ben gepensioneerd, ik zit niet in een dug-out vooraan, maar thuis, dus ik kan alleen mijn persoonlijke mening geven. Ik bestudeer de kaart van Oekraïne en analyseer informatie. Ik denk dat we niet moeten dromen van een snelle overwinning. Het zal tijd kosten om een goed getrainde en gewapende tegenstander, zoals de Oekraïense strijdkrachten op dit moment zijn, te verslaan. Tenzij er drastische politieke besluiten worden genomen.

RT: TV-pundits en leunstoelanalisten zijn ondertussen vol optimisme: na de volledige bevrijding van Mariupol, de inname van Severodonetsk en andere steden, zeggen zij, is er een kentering opgetreden in de geesten van de Oekraïense soldaten. Nu zouden ze massaal in gevangenschap gaan en hun linies verlaten. Bent u het hiermee eens?

Georgi Shpak: “We weten dit al lang: hoe verder weg van het front, hoe meer helden. Men moet niet rekenen op snelle militaire successen in Oekraïne. De eerste fase van de speciale operatie heeft ons een lesje geleerd: Dit land, dat door het Westen perfect op oorlog is voorbereid, kan niet door een snelle aanval worden bestormd. De VS en de EU blijven Oekraïne wapens en munitie leveren en zullen dat ook blijven doen. Het Westen profiteert zelfs van een lange oorlog waarin het Rusland nog steeds hoopt te verzwakken en te verslijten.

Bovendien mogen wij niet vergeten dat mensen zoals wij tegen ons vechten: Slaven, Oekraïners en Russen. Zij hebben alleen de afgelopen acht jaar hun hersens op hun kop gekregen, maar zij zijn net zo moedig en standvastig als onze soldaten. Ze hebben bekwame commandanten. Des te meer siert het het Russische leger en de Volksmilitie van de Donbass dat zij bezig zijn zo’n sterke tegenstander te verslaan.

RT: Zijn we helemaal klaar met het onderschatten van deze tegenstander?

Georgi Shpak: Ja, de juiste conclusies zijn getrokken. Kalm en methodisch, om onze soldaten niet te verliezen en de burgerbevolking te beschermen, rukt ons leger op. De gekozen tactiek is juist. Maar het voorziet geen snelle overwinningen. Het grootste probleem zijn de steden. Soldaten van de strijdkrachten van Oekraïne bezetten de bovenverdiepingen van huizen, terwijl zij op de benedenverdiepingen de burgerbevolking misbruiken als levend schild.

Grote industriële installaties worden ook omgebouwd tot ware forten. Maar we zijn ook overgeschakeld op de methode van de stadsgevechten uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog: We opereren met mobiele aanvalstroepen en doelgerichte ondersteuning door tanks en artillerie. Onze jongens moeten de vijand met precisie vernietigen, en er zullen nog veel meer steden in de weg van onze troepen liggen, dus dit werk zal lang duren.

RT: Nogmaals, uw persoonlijke mening graag: Waar moeten onze troepen stoppen? Aan de grenzen van de Donbass-republieken en Kherson en een deel van de Zaporozhye-regio, langs de Dnjepr? Of aan de grens met Polen?

Georgi Sjpak: Als er ook maar één vierkante meter land onder het bewind van het huidige Kiev-regime blijft, zal dat onmiddellijk volgestouwd worden met wapens, en van daaruit zullen ze op Rusland, op de Russen schieten. Dit fascistische tuig is als een kankergezwel: Het kan zich verspreiden en verspreiden. Het moet tot het einde toe vernietigd worden.

RT: Wat als er een nieuwe uitbraak is van Banderisme in de westelijke regio’s?

Georgi Shpak: De Sovjet-Unie versloeg het, Rusland zal het ook verslaan. We hebben geen andere keus. We bestrijden het tot de dood. Of wij vernietigen het, of het vernietigt ons. De waarheid is aan onze kant. We zullen winnen, maar we moeten moed en geduld hebben.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief, 10.000 gingen je al voor:


Mike Whitney betoogde gisteren in het stuk hieronder dat Rusland alleen op een bufferzone uit zou zijn, maar volgens Georgi Shpak is dat dus niet voldoende omdat het probleem dan blijft.

Trump zei dat we “een goede relatie met Rusland moeten hebben”. Hij heeft gelijk

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over:

5 3 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Qvic
Qvic
8 maanden geleden

Dan stopt Rusland niet bij de Poolse grens, want het fascisme zit verweven in het gehele westen. De AZR zal dan met wortel en tak vernietigd moeten worden.